CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Sándor Erzsi búcsúja egy szerelmes biciklistától

2019. február 09. 01:23 - csú

Gyászhír a Centrál Szíínház weblapjáról: Uri István, Jászai Mari-díjas színművész, kollégánk és barátunk türelemmel és méltósággal viselt betegség után életének 73. évében elhunyt. Végső búcsúztatása február 15-én 14 órakor lesz a Fiumei úti sírkertben.szerelmes_biciklistak.PNGOrbán Tibor, Uri István és Tahi Tóth László a Szerelmes biciklisták című 1965-ös filmben

Az egyik szerelmes biciklista volt. Sose tudom melyik, mert már régóta egybemosódnak a fejemben a vad kamaszemlékeim. Még a szikrázáson innen voltam, de az álmodozáson még nagyon nem túl. Az én álmodozásom kora: Káldy Nóra leszek és olyan pasik lesznek körülöttem mint az Uri István, Tahi Tóth, meg az Orbán Tibor. (ő pld nagyon, emlékszik még rá valaki rajtam kívül?)

Az ilyen igazi szép fiúknak abban az időben a Madáchba vitt az útja, és az a kisfiús sárm, azzal a kis karrierista felhanggal nyomban felkorbácsolta maga körül az idősödő színésznői indulatokat rendesen. Kihasználta, vagy kihasználták, még az se elképzelhetetlen, hogy szerelem volt. A színházi öltözők púderfelhője Bizonyosan elhomályosítja a látást, és egyébként is mindenki akkor jár jobban, ha nem vágyik eloszlatni a félreértéseket. Csacsinszky Pali volt ő abban a Lila ákácban, amelyben Szilvássy Annamari volt Tóth Manci és Tolnay Bizonyosné.

Öt évig volt a Madáchban és alighanem csalódtak egymásban ő és a színház, mert

onnantól kezdve Uri Pista a megbízható epizodisták széles karéját gazdagította erős jelenléttel és vidéken. Pedig nagyon is jelen volt tévéjátékokban, a hetvenes évek magyar filmjeiben, mert jól állt rajta az úri modor, illett a polgári miliőbe, és volt benne egy csipetnyi dekadens értelmiségi, a hetvenes évek depressziójából. Édesen tudott öltönyben egy hajtásra konyakot inni, cigarettázni és belelmelankóliázni a cigarettafüstbe.

Még a Szomszédokba is belekerült és úgy járta a vidéki színházi társulatok sorát, hogy mindenütt ismerőse volt a közönségének. Aztán visszaöregedett Budapestre, bevette a színkronstúdiókat és mellé a Centrálban kapott megbízható epizodista menedéket. Beletörődött, elfogadta és társulati tagnak tartotta magát. Még mindig voltak színészi ambíciói, amelyekről már akkor lemondott, amikor a mondatba belekezdett. Így a végére maradt, mint a neve: Úri színész, alakítást vállal.

SÁNDOR ERZSI

(Forrás: Facebook)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4914608540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása