CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Újra választási törvényt sértett a Csepeli Hírmondó

2019. május 15. 05:59 - csú

vida-borbely-nemeth-777_2.pngVida István, Németh Szilárd és Borbély Lénárd. Kérik a következőt?  Közpénzből élnek, közpénzből fizették a tavalyit és közpénzből fizetik az idei a bírságot is

Bírságot kell fizetnie a csepeli önkormányzathoz köthető helyi sajtóterméknek, amiért több lapszámában is megsértette az esélyegyenlőség elvét az uniós választásokat megelőző kampányidőszakban - adta hírül Szalay Dániel, a media1.hu főszerkesztője.

Az információ szerint 149 ezer forint bírságot rótt ki a Fővárosi Választási Bizottság a Csepeli Hírmondó elnevezésű sajtótermékre hétfőn, mivel az újság több lapszáma megsértette a választási eljárási törvény azon alapelvét, ami alapján a jelöltek és jelölő szervezetek részére azonos feltételeket kell biztosítani – értesült a Media1 abból a határozatból, amit a panaszosok juttattak el részükre.

A Fővárosi Választási Bizottság egyetértett a panaszosokkal, hogy a Csepeli Hírmondó jogsértést követett el, amikor idei, 10. évfolyamának 7., 8. és 9. lapszámaiban csak a Fideszhez köthető politikusok, például Orbán Viktorminiszterelnök, Németh Szilárd fideszes politikus és a szintén Fidesz-KDNP-s Novák Katalin kaptak megjelenési lehetőséget, míg a többi, az uniós választáson résztvevő párt jelöltjei nem.

A Fővárosi Választási Bizottsághoz egyébként Bogád Zoltán egykori indexes újságíró, ellenzéki aktivista (a megszűnt Együtt egyik egykori alapítója), valamint az MSZP fordult kifogással az eljárást megelőzően. Az eljárás során

szkennelt lapokkal is tudták igazolni, hogy a lap milyen technikákkal segítette Orbán Viktor pártjának kampányát, és közölt például a Fidesz-KDNP támogatására buzdító anyagot.

Az FVB a bírságon felül eltiltotta a Csepeli Hírmondót a további jogsértéstől.

Tavaly hasonlóért 1,3 millió forintot kellett fizetnie a Csepeli Hírmondónak

A Csepeli Önkormányzat tulajdonában lévő kft. egyébként nem először sértette meg a lapjával a választási eljárási törvényt.

A tavalyi országgyűlési választások alkalmával a Kúria a mostaninál nagyobb, 1,3 millió forint összegű bírságot rótt ki a lapra, mely jócskán túltolta Németh Szilárd és a Fidesz népszerűsítését.

Ezek szerint a kft-.re azonban nem különösebben volt elrettentő hatással a korábbi bírság, ami persze nem meglepő, hiszen nem a városvezetés tagjainak kell azt befizetnie, hanem az adófizetők pénzéből rendezik az összeget.

Szándékosság, közpénzből

A Fővárosi Választási Bizottság egyébként súlyosbító körülményként értékelte, hogy a lap közpénzből jelenik meg, és a határozat alapján elvárható lenne, hogy semleges pozíciót foglaljon el.

A Fővárosi Választási Bizottság szerint megállapítható a médiaszolgáltató szándékossága is, ugyanakkor figyelembe vette például azt is, hogy a Csepeli Hírmondó egy helyi lap, melynek az olvasóközönsége a XXI. kerületre korlátozódik.

A kormányközeli médiavállalatok közül több, így a TV2 és az MTVA is kapott mostanában bírságokat (ezeket a Nemzeti Választási Bizottság rótta ki), amiért a médiaszolgáltatók megsértették a választási eljárási törvényt a mostani kampányban – erről itt írtunk bővebben. A bírságokat azonban a médiavállalatok könnyen ki tudják gazdálkodni, köszönhetően a közpénzeknek.

Szalay Dániel

Forrás: media1.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr10014827370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása