CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Bezárt Horizont Csillagtelepen dühöngő ígérettel

2019. augusztus 13. 05:43 - csú

csillagtelepi_hazak_3.PNGAz 1950-es évek szocialista városépítésének egyik ikonikus helye Csillagtelep volt. Oda azok a családok költözhettek, amelyek a gyári munkahelyek fiatal, - sokszor vidékről felkerülő első generációs munkásság – lakásra váró, családos  emberei voltak.

AZ 1970-es évek elejére nőttek fel azok a gyerekek, akik már szülőföldjüknek érezték a csétét (Csillagtelep rövidítéséből alakult szleng)! A lakótelep akkor élte élete virágzását! Lakói belakták a telepet, gyerekeik új világot, igazi modern életet kívántak élni, ebben az emberszabású, szép környezetben.

A felnövő fiatal felnőttek az ifjúság világméretű lázadásának részeseként egy sajátos szubkultúrát alkottak itt. Az ő ikonikus emberük már nem a munkásmozgalom valamelyik harcosa, hanem Radics Béla volt. Ő és „bandája” döngetett a Ragyás (Radnóti Miklós Művelődési Ház helyi rövidítése) szinpadán, minden héten. Fogaival pengette gitárját, miközben Jimi Hendrixet játszott. Neki bőgőzött az akkor még pályája kezdetén járó Demjén Ferenc (Rózsi) is.

A hatvanas hetvenes években Csepel modern városrészének számító lakótelep két markánsan megkülönböztethető részből állt. Volt egy kétlakásos kertes telep, és volt egy túlnyomórészt négyszintes lakótelepe. Főleg ez utóbbi 2019-re eléggé megkopott. Nem csak házai, terei, hanem

lakói is elöregedtek. Az az élet, ami a hetvenes években tombolt, mára teljesen eltűnt. A gyalogutak murváit a gyep belepte, régi nyomvonalát, csak a szegélykövek sejtetik. Az 59-es autóbuszt átszámozták, a Horizont éttermet bezárták. Az egykori laktanya, és munkásszálló helyén öregek otthona található. Ide építtet (500 millió plusz alkotmányos költség), szokásos áron Borbély egy nagy kiterjedésű játszóteret, dühöngővel. Nem csoda, hogy a környéken az elmúlás hangulata sokkal inkább jellemző már, mint a pezsgő életé. A lakótelep teljes megújítása tehát időszerűvé vált. A kertes részt a magántőke folyamatosan újítja, bővíti, korszerűsíti, de az emeletes övezet szlömösödik. A csillagtelepi lakótelep felújításért, lakásai modernizálásért kiáltanak. 

csillagtelepi_rehabilitacio_1.PNGMég a hatalom ellenzői is lelkük mélyén örültek, amikor meglengették, hogy nekifognak ennek a jellegzetes lakótelepnek a felújításának. Az 1milliárd 700 millió forint kicsit szűkösnek tűnt, de reményt jelenthetett egy folyamat megindításának. Mára kiderült, hogy az egész nem volt más, mint szemfényvesztés. Felújításnak, rekonstrukciónak, a mai élet számára hasznos átalakításnak semmi nyoma. Az itt lakók szemét Németh Szilárd és Borbély Lénárd egy nagyon drága 251 milliós, de ahhoz képest igen szerény park felújítással kívánja kiszúrni. (Ezt a tervek szerint 2010 végén el is kezdték volna szerződés szerint 100 milliós áron, de Németh Szilárd letiltotta.)

Első lépésként Radnóti igen gyenge anyagú, és alacsony művészeti értéket képviselő szobrát már eltakarítatták régi helyéről, és jó néhány életerős fát kivágattak. Úgy rendezték, mintha a költő, és a művelődés háza szemben állnának egymással. A fák helyett meg táblák állnak! Ezeken Németh és Borbély - a szerénység minimumát is nélkülözve - hirdetik nagyságukat, és jóságukat! 

A korai hírekben és fideszes híresztelésekben ugyanis nem erről volt szó! Ezért viszont az egójukban túlterjeszkedő fidesznyikek kicsit se zavartatják magukat. Ahogy  Németh Szilárd a parlamentben egy laza kézmozdulattal negligálta az általa meghirdetett Weiss Manfréd tervet, ugyanolyan ”pofátlansággal” pipálja ki Borbély a Csillagtelep felújítást egy park rekonstrukcióval! Úgy gondolják, hogy a vezetői teljesítmény nem akkora, amekkora valójában, hanem akkora, amekkorának mutatják. A néhai CSEPP tévésként elhíresült Vidát meg azért fizetik, hogy nagyítóként használja a nép elvakítására a Csepeli Hírmondó című,közpénzen kiadott pártlapot. Ők még nem tudják,hogy az elvakított ember is megtanul egy idő után az erős ellenfényben is látni. Először kicsit homályosan, aztán egyre élesebben. Bizonyára októberre teljesen helyreáll a csepeliek éleslátása!

HORVÁTH GYULA 

Forrás: a szerző Facebook oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7114995490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása