CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ezer pedagógus hiányzik az iskolákból egy héttel a tanévkezdés előtt

2019. augusztus 26. 03:45 - csú

tanarfizetes-2019_szeptember_1_elott.jpgEz az egyik döntő oka a pedagógushiánynak! De mi a megoldás?

Több mint ezer pedagógus állás betöltetlen az állami rendszerben egy héttel az iskolakezdés előtt – erről írt a hvg.hu. A tanárhiány nem új jelenség, de az új tanévben  is komoly problémákkal szembesülhetnek az iskolák

A helyzet évről évre rosszabb az iskolákban, és a hvg.hu által közölt ezernél is több betöltetlen pedagógus álláshely még tovább emelkedhet a következő napokban - mondta el a Klubrádiónak Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnökhelyettese, Iszák Tibor azt mondja: a tanárhiánnyal nem most találkoznak először az iskolák, és lehetőségeikhez mérten igyekeznek azt kezelni.

Szerinte nem kell meglepődni azon, hogy

az iskolák látszólag az utolsó pillanatokban próbálják megoldani a problémákat.

Az említett HVG-cikkben olvasható, hogy az utolsó hetekben is keresik a pedagógusokat az iskolák:

Már évek óta komoly hiány van elsősorban nyelv-, informatika- és természettudományos tárgyakat oktató tanárokból. Így fordulhat elő, hogy egyes iskolákban néha tesitanár tart kémiaórát, ami viszont aligha tekinthető minőségi megoldásnak. Szűcs Tamás úgy látja, a kormány nem is törekszik arra, hogy színvonalas oktatást biztosítson az állami intézményekben.

A PDSZ elnöke hozzátette: a kormány illetékeseinek megszólalásaiban a sorok között olvasva már kiderül, ők is elismerik a tanárhiány létezését. Ugyanakkor nem lát jelentős szándékot a probléma orvoslására, aminek egyik legfontosabb lépése a mostani életpályamodell sutba dobása lenne.

Iszák Tibor némileg optimistább, de ő is azt gondolja, hogy az életpályamodellt jelentős reformra szorul. A szaktanárok hiányára és a helyettesítésekre pedig szerinte a tantárgyak összevonása jelentene megoldást.

Szűcs Tamás nem tart attól, hogy a tanárhiány végül az oktatás teljes széteséséhez vezet, szerinte a kormány folyamatosan a minőségből fog áldozni, hogy fenntartsa a mostani rendszert.

A PDSZ elnöke megjegyezte: a hvg.hu által közölt statisztikákból nem derül ki, hogy az egyházi és magániskolákból hány tanár hiányzik.

Galavits Patrik (Klubrádió)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9215024402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása