CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Zsarolás, leépítés áll a Munkásotthon fojtogatásának politikai hátterében?

2019. szeptember 01. 05:43 - csú

munkasotthon-fej_4.PNGA Csepeli Munkásotthon  Németh Szilárd tudatos politikai ráhatásának eredményeként évek óta nem kap semmilyen támogatást a TEMI-től, mert Németh ezt letiltotta. Erről a TEMI elnöke a legutóbbi közgyűlésen a következőket mondta: „...ha nem fogadjuk el amit akarnak (magyarán: Németh kérését, a szerző megjegyzése), akkor nem kötnek velünk szerződést, és senki nem kap támogatást.”

Zsebre tették, de rendszeridegen maradt, viszont egy icipicit politikailag gond lenne, ha megszüntetnék. Ezért szétdarabolják, a számukra kellemes résznek pénzt, paripát, fegyvert ígérnek, majd a továbbra is rendszeridegen részt először kiéheztetik, majd mikor kiderül, hogy éhen haltak, akkor siránkoznak: ők nem ezt akarták. Szegények, életképtelennek bizonyultak. A  haza megmentői őket is megmentik, már amelyiket, de most már nincs mese. Nekik is be kell tagozódniuk. Ők is a Nemzeti Együttműködési Rendszer narancsos pontjaiként lesznek a Kedves Vezető irodai térképén bejelölve. 

Kiről, miről van szó? Egy civil szervezetről. A Területi Művelődési Intézmények Egyesületéről, röviden a TEMI-ről. Lánykori nevén a

Szakszervezeti és Munkahelyi Művelődési Intézmények Egyesülete (SZMMIE), amely 1990-es alakulásakor megpróbálta összefogni a rendszerváltás előtti, szakszervezeti kezelésben, vállalati támogatással működő 250 művelődési ház, könyvtár és művészeti együttes kulturális tevékenységét. Ezek az intézmények 1990 előtt több millió embernek nyújtottak kulturális szolgáltatást, biztosítottak lehetőséget, tehetségük kibontakoztatásához, kulturális együttesek százainak (tánc-, zenekari-, énekkari-, színjátszó-, stb csoportoknak) adtak otthont. Országszerte terjesztették a kultúrát, vitték el külföldre, jelentős nemzetközi tekintélyt, hírnevet, elismerést vívtak ki maguknak és az országnak. A 80-as években a Lajtán túli látogatók sorra keresték fel ezen intézményeket, együtteseket, elismeréssel nyilatkoztak nagyszerű eredményeikről. A rendszerváltáskor a vállalati támogatások nagy része megszűnt, s amelyek önkormányzati támogatást kaptak, még sokáig tartották magukat, szakszervezeti keretek között. Számuk azonban egyre fogyott, ma már nem érik el a 60-at. Még mindig köztük van, legnagyobbként, a jövőre 100 éves Csepeli Munkásotthon Alapítványa. 

A TEMI munkáját a mindenkori kormányok támogatták, a költségvetésben külön soron biztosítottak  több száz milliós, igaz, egyre csökkenő támogatást, amelyet a TEMI elnöksége pályázatokon keresztül osztott szét az intézmények között. 

A Fidesz hatalomra jutásakor a politika gyorsan rátette kezét a szervezetre. A vezetés a támogatás reményében fokozatosan feladta önállóságát, s mára gyakorlatilag kifizető szervezetté vált, amely nemegyszer politikai alapon osztott vagy nem osztott pénzt az intézményeknek. Így járt a Csepeli Munkásotthon is, amely Németh Szilárd tudatos politikai ráhatásának eredményeképp évek óta nem kap semmilyen támogatást a TEMI-től, mert Németh letiltotta. Erről a szervezet elnöke a legutóbbi közgyűlésen a következőket mondta: „...ha nem fogadjuk el amit akarnak, /Németh kérését, szerzői megj./ akkor nem kötnek velünk szerződést, és senki nem kap támogatást.” Elfogadták. Nem tudom felmenteni a felelősség alól a döntésben résztvevő közművelődési szakembereket, művelődési intézményvezetőket. Saját sírjukat ásták meg. 

Mára ugyanis a szervezet, a folyamatos megalkuvás, a politika kiszolgálása ellenére, végleg rendszeridegenné vált. Aki, ami nincs benne a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, azt előbb vagy utóbb automatikusan kiátkozzák, rendszeridegen lesz. A közgyűlésen maga a tiszteletbeli elnök mondta ezt el hozzászólásában. A pénzügyminisztérium javaslatára kettéosztják a szervezetet. Az oszd meg és uralkodj elve mindig hatásosan alkalmazható. Most is ehhez nyúltak. A szervezet egyik részét a Kápolnásnyéken épülő népfőiskolába olvasztanák be, másik része marad. „Nem csökken, csak kettéválik az eddigi támogatási pénz”- ígérik. Hat intézményt azonban átadnának az önkormányzatoknak, nekik az állam nem fog támogatást adni. Ők a közutálatosok. Ha az önkormányzatok nem tudják vállalni, akkor megszűnnek. A TEMI vezetői viszont valószínűleg túlélik a rendvágást. Vezető szerepet kapnak a milliárdokért létrehozandó népfőiskolában. Biztos hogy hozzáértésük miatt? 

Vannak akik még reménykednek, hogy ezt is túlélik? Hogy pl. valóban többet kapnak majd azok, akik a népfőiskolához kerülnek? Vagy, hogy nem csökken a TEMI támogatása? Hogy innentől kezdve megszűnik a politika beavatkozása?  Nincs esélyük. A kis gömböc felfal mindent és mindenkit. Ha jogilag nem sikerül, akkor anyagilag, emberileg, erkölcsileg lehetetleníti el az önálló törekvéseket valló intézményeket, vezetőiket, munkatársait. Orbán kultúraellenessége lassan,  de biztosan hat. A NER már nem tűri el a független civil szervezeteket, kulturális-, sport és egyéb alapítványokat, szervezeteket. Most a TEMI-n a sor, ki tudja, holnap kit ér el a NER ökle.      

A változáshoz, a Fidesz leváltáshoz az önkormányzati választásokon keresztül vezet az út. 

vox 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9415033996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása