CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csipkerózsika a herceg csókja után, avagy: fanyűvők riasztó riadója

2019. szeptember 03. 03:45 - csú

favagok_pusztitasa_a_hollandi_uti_volt_napkozis_tabornal-2018-12-07_focipalya_lesz_3.JPGEsztelen pusztítás nyomai Csepelen a Hollandi úti volt napközis tábornál

Tarlós István főpolgármester – és nyomában néhány fideszes kerületvezető - az önkormányzati választás kampánystartjakor fölfedezte, hogy a fővárosban növények is vannak. Pontosabb lenne ugyan a múlt idő használata (mármint hogy „voltak”), de ezen az apró inkorrektségen túllépve véssük fel magunknak a tényt: az a politikus, aki Orbán Viktor páratlan környezeti érzéketlenségét szó nélkül tudomásul vette több mint 200 Kossuth téri fa kiirtását, az Orczy-park, az Etele út, a József nádor tér letarolását, a Városliget felvonulási területté züllesztését (és akit Budapest lesajnált civiljei emberfeletti erőfeszítésekkel tudtak csak megakadályozni abban, hogy fideszes megrendelésre ne művelje ugyanezt a Római parttal), hirtelen fölriadt, mint Csipkerózsika a herceg csókja után, és aggódni kezdett a környezetért.

Nos, tisztelt Tarlós, Orbán, Láng, Pokorni és egyéb fanyűvő urak: önök

legalább ötven év késében vannak. Aki feláldozza egy köztér egészséges, beállt, dúsan burjánzó növényzetét az autók – egészen pontosan egy Tiborcz-cég mélygarázsa – kedvéért, az ugyanolyan menthetetlenül lemaradt az alapvetően a klímakrízis által meghatározott XXI. századról, mint aki a belső városrész utolsó nagy közparkját építi tele mindenféle vigalmi létesítményekkel.

Amerre a világ halad, 10-20 éven belül radikálisan megváltozik az autózás szerepe, és józanabb helyeken már most sem a kocsikra meg a mulatozásra optimalizálják a városfejlesztést, hanem a forró és száraz nyarak túlélésére. Erről nem tetszettek hallani? Önökhöz nem jutott el az az alkotmánybírósági döntés, amely szerint a városi ember számára az egészséges környezethez való jogot a közterületi növényzet biztosítja, és aki a növényeket pusztítja, az alkotmányos alapjogot sért?

Amúgy meg jó reggelt, rég itt volt az ideje az ébredésnek. Már csak arra kellene rácsodálkozni, hogy Budapesten emberek is élnek: bringások, kutyások, kisgyerekesek, tömegközlekedők, fogyatékkal élők, sőt hajléktalanok. Tíz év után talán értük is lehetne már tenni valamit.

Forrás: Hargitai Miklós (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8015029084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása