CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hova lett Csepelen 315 millió forint?

2019. szeptember 05. 05:55 - csú

csepeli_sztk_cedula_ful_orr_gege_-2017-08-10_2.jpgA csepeli egészségügy fejlesztését sulykoló ÍGÉRETHALMAZRÓL csicsás kiadványok zengedeztek ódákat, a kemény kerületi VALÓSÁGRÓL  kézzel írt  cédulák beszéltek, 315 millió forint sorsáról a fideszes városvezetők kórusban és mélyen hallgattak

KORSZERŰSÍTJÜK A CSEPELI BETEGELLÁTÁST – ígérte Borbély Lénárd polgármesterjelölt 2014-es  megválasztása előtt, az elhíresült 35 pontos ígérethalmazának ötödik fejezetében. Ezen belül az alábbiakat vállalta:  

„21. Modern műszerekkel szereljük fel a kerületi orvosokat.

  1. Megszüntetjük a várólistákat és bevezetjük az egynapos sebészetet Csepelen.
  2. Megőrizzük a 24 órás orvosi ügyeletet.
  3. Visszaállítjuk a gyermektraumatológiát.
  4. Rendbe tesszük és korszerűsítjük a tüdőgondozót.”

A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgató-főorvosa ősszel nyilatkozott a szolgálat életében 2010 óta bekövetkezett változásokról. Összefoglalta, milyen fejlődésen ment keresztül intézménye.  https://www.csepel.hu/hireink/kozelet/item/11578-uj-eszkozok-uj-orvosok-a-csepeli-egeszsegugyben dr. Juhász György úr, aki folyamatosan kiszolgálta az önkormányzati vezetést, lényegében mindennel elégedett. Ugyanakkor

további bővülést, fejlesztéseket ígért, sőt mentálhigiénés centrum és nappali kórház létrehozásáról is nyilatkozott. 

Tény, hogy sok műszert kapott az intézmény, rendbe tették és korszerűsítették a tüdőgondozót, de a helyzet nem sokat változott, a főigazgató ígéreteinek többsége is álom maradt. Vannak már rendelési idők a gyermektraumatológián és a sebészeten, de élnek még a várólisták. Egynapos sebészet nem található az intézményben. A lakosság elégedettsége a szolgáltatásokkal viszont változatlanul alacsony. A Google-n elérhető adatok szerint az intézmény100 betegvéleményből, az ötös skálán, a 2,1- es átlagot ért el.

Ennél is nagyobb gond, hogy Borbély átfogó megoldást sem vállaló ígéretei mögött komor tények sorakoznak, amelyekről nagy a hallgatás. Öt év alatt közel 80 fővel csökkent a dolgozói létszám, emiatt az orvosi fogadóórákat többször is át kellett szervezni, a személyi ráfordítások az infláció mértékénél alacsonyabb mértékben növekedtek, az intézmény dologi kiadásai pedig 18 %-kal csökkentek, ami az eszközállomány gyors amortizálódásához vezet.

A polgármester-jelölti ígéretek álságosságát mutatja, hogy Borbély 2014-2018 között, 2010-hez képest, 46,2 %-ra csökkentette a szakorvosi rendelő önkormányzati támogatását, azaz majd 315 milliót vont ki az egészségügyből. Emiatt az intézmény tavaly kiadási költségeinek 97,5 %-át kellett működésre költenie, szemben a 2010. évi 72,3 %-kal. Így jóval kevesebb jutott felhalmozásra, fejlesztésre. Ez utóbbira 2018-ban 41,4 milliót tudtak fordítani, ami a 2010-es 342 milliós összeghez képest elenyésző. 

Eközben százmilliók mennek el sportcélokra, azzal, hogy ezek is egészségnövelő beruházások. A lakosság meg nem fiatalodik. Átlagéletkora elmarad budai oldalon lakók átlagéletkorától. Sok ezren vannak, akik egyre nehezebben tudják egészségüket megőrizni, kifizetni az orvosi ellátás, a gyógyszerek költségeit. A felgyorsult infláció negatív hatásai pedig tovább nehezítik az idősebb nemzedék mindennapi megélhetését.

A nemzetközi statisztikák szerint „Magyarország mind a várható élettartamot, mind a halálozási statisztikákat nézve az utolsók között van” Európában.  https://atlatszo.hu/2019/01/21/hasonlitsa-ossze-hogyan-teljesit-a-magyar-egeszsegugy-a-tobbi-unios-orszaghoz-kepest/ A fentiekben felsoroltak szerint Csepel sincs jó helyzetben. A változás szükségszerű, az egészségügyet kiemelten kezelő önkormányzati vezetésre van szükség kerületünkben is. Október 13-án itt a lehetőség a változtatásra.

vox  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7415034480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása