CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Harminc évvel ezelőtt omlott le a berlini fal

2019. november 09. 01:32 - csú

berlini_fal_lebontasa.jpgA berlini fal 30 évvel ezelőtti ledőlése megadta a kegyelemdöfést az addigi világrendnek. A HVG 1989-es cikke az előzményeket és az okokat foglalta össze. Az évforduló alkalmából ezt közölte a lap, és ezt osztjuk meg olvasóinkkal mi is:

berlini_fal_trabival.PNG1989. november 9-e után keletnémetek milliói számára vált tapinthatóvá a falon túli világ. Döntő többségük visszatért otthonába, de nem lehet tudni, milyen társadalmat akar ott ezek után „építeni”. S az európai status quót létrehozó nagyhatalmak is elbizonytalanodtak: ugyan mit kezdjenek az egyre életidegenebbé váló jaltai alkuval és a

rá épülő német gubanccal. Alább a HVG akkori cikkét olvashatják a sorsdöntő eseményről és a német újraegyesítés esélyeiről.

1989. február 2-án volt 45 éve, hogy 1944 február 2-án a máltai Valletta kikötőjébe befutott a „Quincy” névre keresztelt amerikai cirkáló, fedélzetén Franklin Delano Roosevelt elnökkel. Churchill brit miniszterelnök már várta az érkezőket (itt egy filmfelvételt is láthat erről). Az amerikai hadihajón együtt töltött nap után a két szövetséges állam vezetője még aznap éjjel repülőgépre szállt, és 2200 kilométeres fárasztó repülőút után, összesen 700 főnyi delegáció kíséretében a Krím félszigeten landolt. „Szent tehénnek” hívták a repülőgépet, amellyel Roosevelt, immár súlyos betegen, a jaltai konferenciára érkezett.

  • A történelem ismétli önmagát?

Két hét múlva ismét befut egy amerikai hadihajó a máltai kikötőbe, fedélzetén az Egyesült Államok jelenlegi elnökével. George Bush e történelmi miliőben ad randevút Mihail Gorbacsovnak, hogy megvitassák azt, ami 45 éven át a nemzetközi politikai-stratégiai gondolkodás szent tehene volt, és ami most mégis — a maga érinthetetlenségében, külső beavatkozás nélkül is — felbomlani látszik: a 45 évvel ezelőtti egyezségen alapuló európai status quót.

Jaltában annak idején Sztálin, Churchill és Roosevelt utolsó találkozóján nem született nemzetközi jogi érvényű, írásban rögzített megállapodás, a politikai köztudat mégis ennek a találkozónak tulajdonította azt a hatalmi alkut, amelynek eredményeképp Közép- és Kelet-Európábán létrejöttek a Szovjetunióval illetve az USA-val — és rajtuk keresztül egymással is — szövetséges politikai rendszerek, megalapozva a kontinens második világháború utáni gazdasági-társadalmi viszonyainak két ellentétes irányba induló fejlődését.


 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4615298742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása