CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Horváth Gyula Csepelen Nagy-Huszein Tibor gondolatait ajánlja

2020. január 05. 04:24 - csú

nagy-huszein_tibor.PNGNagy-Huszein Tibor: "Ha az ellenzék valóban nyerni akar, akkor létre kell hoznia a győzelemre esélyes egyetlen ellenzéki pártot, vagy pártszövetséget. Aki valóban méltó akar lenni a nép olyan mértékű bizalmára, hogy azzal kormányt/rendszert lehet váltani, annak vállalnia kell az ehhez szükséges kompromisszumokat, szervezetét és személyét illetően is. Mégpedig minél előbb."

Formabontó lesz ez a poszt. Blogunk ugyanis nem szokott pártok belügyeivel foglalkozni. Most azért teszünk kivételt, mert Horváth Gyula, Csepel ismert ellenzéki (DK), baloldali politikusa saját Facebook oldalán joggal tette közzé Nagy-Huszein Tibornak, a DK két éve lemondott alelnökének írását. Ebben a különösen kritikus cikkben - a mi megítélésünk szerint - olyan gondolatok kaptak teret, amelyek nem biztos, hogy népszerűek lesznek a DK felső köreiben, de úgy véljük,  megvalósításuk nélkülözhetetlen az újabb rendszerváltáshoz, a negyedik Magyar Köztársaság megalapozásához:

Kedves Barátaim!

Ahhoz, hogy a DK egy rendszerváltásra is képes demokratikus ellenzéki erő része lehessen, ahhoz, hogy ezzel a felelősséggel élni tudjon a DK, mindent megelőzően magát kell alkalmassá tenni erre a szerepre, és arra, hogy az ellenzék más pártban politizáló része is fenntartás nélkül elfogadja.

A DK most

tisztújító kongresszusra készül. Jó nagy késéssel, mert a 2018-as választás után igencsak indokolt lett volna a vezetés alapos megújítása, ez azonban elmaradt. Akkor az Elnökség első értékelésében úgy látta, a vereség fő oka az volt, hogy a pártnak nem sikerült megszólítania a vidéket, ezért én vállaltam a felelősség rám eső részét, és lemondtam alelnöki tisztségemről, és ezt javasoltam a teljes Elnökségnek is. Ezzel lehetőséget akartam adni arra, hogy egy előrehozott tisztújításon a tagság véleményt nyilváníthasson az Elnökség munkájáról. Ebben azonban senki sem követett, nem történt meg a tisztújítás, soron kívül sem, de még a soros sem.

Ez azonban már történelem, most a mai és a holnapi feladatokra kell készülni és koncentrálni.

Ebben a választási rendszerben a választás döntően az egyéni választókerületekben dől el a „győztes mindent visz” alapon. Ilyen választási rendszerben a Fideszt csak akkor lehet legyőzni, ha vele szemben a demokratikus ellenzék egy erős pártban vagy pártszövetségben áll fel. Ezt igazolják a nemzetközi példák is: ahol ilyen választási rendszer van, ott jellemzően két nagy tömb küzd a választók bizalmáért.

Ha az ellenzék valóban nyerni akar, akkor létre kell hoznia a győzelemre esélyes egyetlen ellenzéki pártot, vagy pártszövetséget. Aki valóban méltó akar lenni a nép olyan mértékű bizalmára, hogy azzal kormányt/rendszert lehet váltani, annak vállalnia kell az ehhez szükséges kompromisszumokat, szervezetét és személyét illetően is. Mégpedig minél előbb.

Kezdődjék el ezzel a kongresszussal egy nagy megújulás, új Elnökséggel, a mainál fiatalabb vezetőkkel, akik személyükkel is a jövőt és nem a múltat mutatják…Az új Elnökség tegyen kezdjen határozott tárgyalásokat az egységes fellépés érdekében.

A DK jelenlegi belső viszonyai megfeleltek egy alakuló kis pártnak, de ha a DK kormányzásra készül, akkor. ezek a belső szabályok, illetve azok hiánya egy kormányzati hatalommal bíró párt esetében veszélyessé válhatnak, és az óvintézkedéseket előbb kell megtenni, mert a kormányzás idején már nem fog menni a változtatás. Valódi demokráciáért hitelesen csak belül is demokratikus pártnak van esélye a siker reményében pástra lépni.

- A DK Elnökségét ma semmilyen testület nem kontrollálja. Nem a pártnak van Elnöksége, hanem az Elnökségnek van pártja. Az Elnökség egy zárt kétszintű klubbá vált a párton belül. Zárt, mert a tagság felé sem jeleníthetők meg az esetleges viták, különvélemények. Ez számos előnnyel jár, számtalan hátrányával együtt. Kétszintű, mert a valós döntések sok esetben – és ezek általában a lényegesebbek – az Elnökségnél is szűkebb körben születnek.

- Szükség lenne egy demokratikusan választott, felelős grémiumra, amely ha kell, helyrebillenti az Elnökséget is. (…)

- Nem helyes, hogy a választókerületi elnököket az Elnökség jelöli. Elfogadom, hogy legyen elnökségi kontroll, de az ne a jelölés joga legyen, hanem együtt döntés, indoklási kötelezettséggel.

- Azzal, hogy a tisztújítást megelőzően nem folyhat kampány a párt „hivatalos” orgánumain, és a kongresszuson sem, nem az esélyegyenlőséget teremtjük meg, hanem az épp tisztségben lévők előnyét. Ez azért is fontos kérdés, mert szinte teljesen hiányoznak a párton belüli véleménycsere fórumai. A tisztségre pályázók nem tudnak megmutatkozni a tagok előtt. Az Elnökség tagjai sem tudnak a párt hivatalos orgánumain keresztül kapcsolatba kerülni a tagokkal, de még a választókerületi elnökökkel sem, csak a központi apparátus dolgozóin, és így óhatatlanul az ő szűrőiken keresztül. Súlyos deficit, hogy a párt tagjai egymással nem folytathatnak érdemi vitát fontos kérdésekben, teljességgel hiányoznak ennek a belső intézményes fórumai, és meg kell mondani, hogy a jelenlegi Elnökség is inkább ennek mellőzését, mintsem elősegítését tartja fontosnak. Ha volt is ilyen kezdeményezés – mert volt -, arra külön kérésre sem adott lehetőséget az Elnökség.

- …Ma már vannak a pártban országos politizálásra is kész és képes új arcok, fiatalok, válasszunk olyan új Elnökséget, amely összetételében is kifejezi, hogy a DK nem a múltat, hanem a jövőt képviseli, hanem egy modern európai demokratikus párt. Bátran jelöljetek tehetséges új embereket a párt Elnökségébe, a választókerületek élére…

Nagy-Huszein Tibor, volt alelnök

Forrás: Horváth Gyula Facebook oldala

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7515393520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása