CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Piszkos ügy Csepelen: provokációnak szánták, provokáció lett belőle!

2020. január 11. 05:59 - csú

borbely-tarlos-wass_albert_-leleplezes_-2020-01-08.PNGLeleplezés előtt. Borbély Lénárd (balról), Tarlós István (jobbról) és Wass Albert  (középen), sötétség fenn is, lenn is, az előtérben és a háttérben is

Csepel meggyalázott becsületéről, provokációról, szégyenről, aggodalomról és figyelmeztetésről írt, illetve jelentetett meg véleményeket a csepeliek.blog.hu az elmúlt hetekben a vitatott múltú Wass Albert Radnóti Miklós szobra mellé történt elhelyezése, illetve avatása kapcsán. Szerintem jogosan. Bár véleményem megegyezik a cikkek lényegével, most nem az foglalkoztat, hogy antiszemita, rasszista volt-e az erdélyi Válaszúton született, és a floridai Astorban öngyilkos lett író és költő. Arról sem idézek hozzáértő irodalmárokat, hogy valóban az „erdélyi irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja”, „Magyarország és Erdély egyik legnépszerűbb írója” vagy sem, s hogy műveiben mennyire érhető tetten antiszemitizmusa. 

Mindössze három megjegyzésem van e piszkos üggyel kapcsolatban. Az egyik, hogy erősen megosztó személyiségről van szó, s nem csak a társadalmi, politikai közélet, a kultúra meghatározó személyiségei, de a csepeliek jelentős része is másképp ítéli meg a Wass Albertet, mint Borbély vagy Tarlós urak, a január 8-i szoboravatás szónokai. Mindezeknek óvatosságra, széles körű egyeztetésre kellett volna késztetnie a kerület polgármesterét, aki kampányában többször hangsúlyozta, hogy valamennyi csepeli polgármestere akar lenni. 

Második észrevételem, hogy

Borbély úr a december 12-i testületi ülésen a DK, a Momentum és az MSZP képviselők ellenszavazata, illetve tartózkodása ellenére fogadtatta el, a már 2018. májusában, az önkormányzati választások előtt, katolikus egyházi személyiségeknél kezdeményezett és általuk támogatott, valamint Németh Szilárd egyetértését élvező javaslatát, azzal, hogy Wass Albert szobra „méltó helyen, a felújított Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti téren” kerül elhelyezésre. Decemberi javaslatában nem indokolta, hogy mit ért méltó hely alatt, miért éppen a Radnóti előtti térre tervezi a szobrot, sőt arról sem írt egy sort sem, hogy az alkotás a Radnótinak emléket állító, 2013-ban felavatott szobor helyére kerül. 

Ebből következik harmadik gondolatom, hogy a hely kiválasztásával, ráadásul a Radnóti-szobor Wass Albert miatti, eltitkolt áthelyezésével a kerület polgármestere, nemcsak a döntés ellen tiltakozó ellenzéki képviselőket vette semmibe, nem csak a másképp gondolkodó csepeli emberek ezreit provokálta, de a II. világháború vége felé a zsidóság deportálásának érdekében szervezett halálmenetek több tízezer áldozatának, köztük Radnóti Miklósnak az emlékét is meggyalázta. 

Tette megbocsáthatatlan provokáció. 

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6415402284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása