CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Súlyos előzményekkel teli, tragikus folyamat végkifejlete volt

2020. február 07. 03:33 - csú

budai_var_kitores_felszabadulas_rombolas.jpg1945. február, látkép a Budai Várból: a szétlőtt Krisztinaváros és a Naphegy romos házai 

Közeledik a budai várból való kitörés 75. évfordulója, és erről a neonácik mint a "Becsület napjáról" terveznek megemlékezni. Nézzük a tényeket.

A bekerített budai várban 1945 elején összesen 28 ezer német katona és mintegy 30 ezer magyar - köztük 3 ezer nyilas - zsúfolódott össze. Február 11-ig, a kitörés kezdetéig 5 ezer német elesett és 9 ezer megsebesült. A kitörésben 14 ezer német, néhány ezer magyar katona, valamint 2500 nyilas vett részt. Az életben maradt magyarok nagy része szétszóródott Budapesten. A németek közül azonban csak ezernél kevesebbnek

sikerült átverekednie magát a budai hegyeken, a szovjet ostromgyűrűn.

Pokoli vérfürdő volt, kétség nem fér hozzá. Miként ahhoz sem, hogy minden ember erőszakos halála tragédia. Igen gyakran egy súlyos előzményekkel teli, tragikus folyamat végkifejlete. De az elesettek nem feltétlenül hősök, bár áldozatok, a reménytelen helyzetből való kitörési kísérlet pedig nem becsület kérdése, hanem az életösztön kétségbeesett megnyilvánulása. Aki most egyenruha-utánzatokat ölt magára és masíroz, az nem halottak emlékét ápolja, hanem a gyűlölködést szítja. 

Kárpáti János (Klubrádió)

Fotó: Fortepán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7815462636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása