CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

"Visszafoglaltuk a Vértanúk terét"

2020. február 21. 04:24 - csú

somogyi_bela_es_bacso_bela.pngSomogyi Béla és Bacsó Béla, a  Horthy-különítményesek által száz éve meggyilkolt két Népszava-szerkesztő

Megesik, hogy a legjobb szándék is rossz ötleteket szül – ez jutott eszünkbe, amikor megtudtuk, mire készül Trencsényi László egyetemi tanár, az Eleven Emlékmű aktivistája. Arra készült ugyanis, hogy a száz évvel ezelőtt meggyilkolt Somogyi Béla, a Népszava szerkesztője, baloldali politikus, pedagógus emlékére vörös szegfűket visz a Vértanúk terére. Oda, ahol Nagy Imre mártír miniszterelnök eltávolított szobrának helyén, pedánsan letérkövezett környezetben tavaly ismét felállították a „nemzet vértanúinak” emlékművét.

Somogyi Béla – és fiatal népszavás kollégája, Bacsó Béla – a fehérterror különítményeseinek áldozata volt. A Vértanúk terén lévő emlékművet viszont

kifejezetten a vörösterror áldozatainak szentelték, a talapzaton ez olvasható: „A szovjet fegyverek árnyékában hatalomra került kommunisták által meggyilkolt, megnyomorított, tönkretett, elüldözött áldozatokra is emlékezve újraállította az Országgyűlés 2019-ben”. Kövér László házelnök a szoboravatáson közölte, hogy a „Lenin-fiúk ma is itt állnak velünk szemben”.

Bár Somogyi Béla nem kommunista, hanem szociáldemokrata volt, morbid gondolatnak tűnt, hogy valaki éppen a Horthy-korszak reprodukált kultuszalkotásánál akar tisztelegni emlékének.

Aztán kiderült, hogy mégis van benne logika. Trencsényi László, miután néhány megemlékező társával elhelyezte virágait a Hungária istenasszonyt (vagy mi a szöszt) ábrázoló kompozíciónál, elmondta: a rettenetes, művészileg és politikailag is nagyon erősen vitatható emlékoszlop maga a megtestesült történelemhamisítás. Biztos abban, hogy eljön még az idő, amikor a főváros köztereit a társadalmi megbékélés, a köztársaság és a szabadság emlékei fogják ékesíteni. Most pedig annyi történt, hogy „Somogyi Béla nevében jelképesen visszafoglaltuk a Vértanúk terét”.

Tegyük hozzá gyorsan: ahhoz, hogy a jelképesből valóságos térfoglalás legyen, nem elég a kormányváltás. Valamiféle közös emlékezetpolitikára is szükség lenne. Ennek létrehozása pedig sokkal nehezebb, mint bármifajta egyeztetés nélkül rusnya és hazug szobrokat állítani.

CZENE GÁBOR (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3215483224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása