CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepel kapujában letarolta a fákat Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége

2020. május 20. 05:55 - csú

atletikai_vb-_vituki_favagas_pusztitas_epites.jpgHol van még az atlétikai VB? A környezetpusztítók azonban máris csúcsot javítottak: nagyon elvetették a sulykot...A kép a tízemeletes VITUKI toronyház felől jól mutatja, hogy már az elhagyott épületeket és a VITUKI-strandot is lerombolták, és nem kímélték a fákat sem: szinte az összeset kivágták

Csepel kapujában, az egykori VITUKI-telepen az atlétikai VB-re készülő stadion felépítése miatt egy fás parkot kellett kiirtani - tudtuk meg Zsilák Szilvia írásából, amely az Átlátszó című tényfeltáró portálon jelent meg. 

Az atlétikai stadiont a IX. kerületben a Duna, a HÉV és a Ráckevei (Soroksári)-Duna által határolt barnamezős területen húzzák fel. 2018 év végén a magyar főváros kapta meg a jogot a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésére. Az építkezés az egykori VITUKI-telepen (Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Intézet) még nem kezdődött meg, jelenleg a terület előkészítése van folyamatban, amit a Mészáros-gyerekek cége, a Fejér – B.Á.L. Zrt. a Föld-Trans Kft.-vel közösen 4 milliárd forintért végez. A munkát januárban kezdték el, és a tervek szerint novemberre rozsdamentes lesz a terület. A tervezett 40 ezres atlétikai stadiont a verseny után 15 ezresre bontanák vissza.

Nemrég írtunk arról, hogy a stadionra a koronavírus okozta gazdasági válságban is lesz 190 milliárd forint, és hogy az eddigi előkészítő munkálatok az adófizetőknek 28 milliárd forintba kerültek. Voltak, akik meglepődtek, amikor

a  Momentum  arra kérte Baranyi Krisztinát, a IX. kerület polgármesterét, hogy állítsa le az atlétikai stadion építését, mert a járvány utáni gazdasági válságban ezt a luxusberuházást nem engedheti meg magának az ország.

Az útban lévő fákat kivágták a stadion kedvéért. Térkép: Napur Architect

A “Magyarország elhagyottan – BCO urbex” nevű Facebook-oldalra nemrég feltöltöttek egy bontás előtti és bontás utáni képet a telekről (lásd címlpapfotónk!). A kép a tízemeletes VITUKI toronyház felől jól mutatja, hogy már az elhagyott épületeket és a Vituki strandot is lerombolták is, s nem kímélték a fákat sem: szinte az összeset kivágták.

A telek felé vezető utat teljesen lezárták, ott egy tábla árulkodik arról, hogy a bontás után a tervek szerint mennyi fa maradhat.

atletikai_vb_vituki_tabla.PNG

Csak néhány fa maradhat meg. Fotó: Zsilák Szilvia / Átlátszó

A Duna túlpartján elhelyezkedő Kopaszi-gátról pedig látszik, hogy a toronyháztól jobbra álló fák helyét egy hatalmas törmelékhalmaz vette át.

atletikai_stadion_vb_kopaszi_gat-2020-tavasz.PNG

A Kopaszi-gátról lehet majd csodálni a stadiont. Fotó: Zsilák Szilvia / Átlátszó

95 új fát ültetnek, azt nem tudni, hogy mennyit vágnak ki

A projektet több helyen is zöldfelület-növelő beruházásként kommunikálták. Gyulai Márton, a vb-pályázat ügyvezető igazgatója korábban hangsúlyozta, hogy a világbajnokság után visszabontanák a lelátók egy részét, és a felső karéjra  többek között görkorcsolyapálya és egy közösségi rekortán kerülhet, továbbá 95 – ládás – fa kihelyezését tervezik ide. Gyulai szerint a Duna-part rendezésével 8 hektár zöld terület jöhet létre.

Kíváncsiak lettünk volna, hogy hány fát vágtak ki a területen, és azok milyen állapotban voltak. Továbbá szerettük volna megtudni, hogy mekkora volt pontosan a korábbi zöldfelület nagysága, és mekkora lesz a stadion megépítése után. Kérdéseinket elküldtük Ferencváros polgármesteréhez, Baranyi Krisztinához, és a kormányzati városfejlesztés szakmai műhelyéhez, a Budapest Fejlesztési Központhoz is, továbbá megkerestük a bontási munkálatokat végző két céget. Választ azonban csak a ferencvárosi önkormányzattól kaptunk.

Csupán az atlétikai pálya füves részével nő a zöldfelület

Az országos építési szabályzat övezetekre osztja a területeket, és minden övezetre más-más minimális zöldfelületi arányt írnak elő.

Az önkormányzat térinformatikai rendszere szerint az érintett körülbelül 15 hektáros (151 214 négyzetméteres) telek (38086/78 helyrajzi számú ingatlan) korábbi zöldfelülete körülbelül 4,6 hektár (45 870 négyzetméter), zöldfelületi aránya pedig 30 százalék volt.

atletikai_vb_stadion_epitkezessel_erintett_terulet_-2020-tavasz.PNGAz építkezéssel érintett terület. Térkép: MePAR

A terület további két részre osztható, és ezek közül a K-SP/1 jelű övezetben kap helyet a stadion. A Duna-parti Építési Szabályzat alapján ebben az övezetben a zöldfelület legkisebb mértéke 20 százalék. Az önkormányzat emlékeztet arra, hogy a kormányrendelet módosítása alapján a sportpálya zöldfelülete a megengedett legkisebb zöldfelületbe beszámítható. A zöldfelület mértéke az építkezés után a stadion övezetében 28,69 százalék lesz.

A másik övezet a Zkp/Kk-2 jelet viseli, ahol az építési szabályzat szerint a zöldfelület legkisebb mértéke 50 százalék – itt a zöldfelület mértéke 54,1 százalék lesz a stadionépítést követően.

Összesítve: a teljes, körülbelül 15 hektáros (151 214 négyzetméteres) ingatlanon az építkezés befejezése után a zöldfelület mértéke körülbelül 5,3 hektár (53 285 négyzetméter), és 35 százalék lesz, tehát csupán körülbelül 0,7 hektárral (7 415 négyzetméterrel) több, mint korábban.

Az IX. kerületi önkormányzat tájékoztatásul közölte, hogy körülbelül ennyi az atlétikai pálya belső füvesített része.

ZSILÁK SZILVIA

Forrás: Átlátszó.HU

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2815708138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása