CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Petőfi veszélyes: visszaüt, mint a bumeráng

2020. május 20. 04:24 - csú

varga_judit_igazssagugyi_miniszter_hegedul_-2020-majus.jpgVarga Judit, az Orbán-kormány minisztere hegedül. Azért van, amikor neki húzzák el a nótáját...

Varga Judit igazságügyi miniszter a beszédében Petőfi verset  idézett. Pechjére, bár ne tette volna! Szokás szerint, elátkozta az ellenzéket, a független sajtót és Európa jó részét, mert „koordinált támadást intéztek hazánk ellen”, de „vádjaik” természetesen szertefoszlanak.

Ezen a ponton vetette be az irodalom nehéztüzérségét, Petőfi sorait:

„Az idő igaz, S eldönti, ami nem az.”

Kétséget sem hagyott afelől, hogy az idő csakis Orbánnak szolgáltat igazságot. Mindenkinek ajánlom, hogy csak abból a versből idézzen, amit ismer. Ha valaki például nem olvasta végig A walesi bárdokat, akár hiheti azt, hogy Edward király a költészet lelkes pártfogójaként szeretne újabb és újabb bárdot meghallgatni. De roppant kínos, ha ebben a tudatban Edward méltatásának érdekében citálna belőle. Szegény miniszter asszonnyal most ilyesmi történt. Petőfi verse éppen az önfényező, kritikát nem tűrő fejedelmek ellen szól. A teljes szöveg így hangzik:

Voltak fejedelmek,
Akiknek emlékoszlopot emeltek,
Magast és fényeset,
Mely hirdeté nagyságukat,
Mely hirdeté jóságukat.
És hol van az oszlop?… elesett!
El kellett esnie,
Mert hazugsággal volt tele.
Az idő igaz,
S eldönti, ami nem az.
Ott áll a sír most emléktelenűl,
Az eltörött helyett mást nem tevének…
De nem! hisz örök átka nemzetének
Sötét oszlopként rajta nehezűl.

Hiába, Petőfi veszélyes. Visszaüt, mint a bumeráng. Kedves Judit, olvashatja: az idő ledönti a hazug fejedelmek diadaloszlopait. Nem jó hozzájuk olyan közel állni.
Kösz, Petőfi!

LENDVAI ILDIKÓ 

Forrás: Új Népszabadság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4915708372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása