CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli és somlyószigeti üzenet a baloldali sajtó sanyarúságának okairól

2020. május 26. 05:25 - csú

rikkancs-2020-05.jpegHitelessége miatt nélkülözhetetlen, az emberek gondolkodását, cselekedetét befolyásolni tudó eszköz volt az újság. Nem a dolgozó ember fordult el a sajtótól, hanem a sajtó fordult abba az elitista világba, ahol a pénz és a hatalom leledzett...

Horváth Gyula csepeli, baloldali, DK-s politikus. Nem rejti véka alá a véleményét. A közösségi elektronikus médiában most az írott sajtó, az újságok, főként a baloldali napilapok olvasottságának csökkenésével és annak okaival foglalkozott. A Negyedik hatalom címmel publikált cikket az alábbiakban közöljük:

A Népszavában, a  szociáldemokrata napilapban Tamás Ervin arról ír hosszú cikket, hogy a nyomtatott újságokra egyre csökken az igény. A régi sajtós etikára a mostani újságírók fittyet hánynak, és a rákosista szemlélet kezd uralkodóvá válni körükben. A szerző mindezért az orbáni hatalomfelfogást teszi felelőssé!

Erről az írásról egy régi  a Somlyó szigeti KISZ táborban történt nyaralásom jutott az eszembe. A történet

nem a táborozási időszakából, hanem a családok nyaralásának idejéből származik. A sors úgy hozta, hogy együtt pihentem Bán Ervin CSMHSZKV (Csepel Művek Hőerőmű és Szolgáltató Közös Vállalat) igazgatójával. Sokat beszélgettünk, ez idő alatt. Bán Ervin, jóval idősebb volt nálam inkább apám generációjába tartozhatott. Egyik alkalommal azt mondta: „tudod, ha otthon a családban, vagy a vállalatnál valami probléma keletkezik, akkor félrevonulok, és elgondolkodom azon, hogy vajon én mit, és mikor rontottam el”!

A mostani magyar sajtó sanyarú helyzete egyértelmű. Elnyomatása, a hatalom általi sarok alá törésének szándéka nyilvánvaló. Ezt a jelenséget nagy hiba lenne azonban azzal a kézzelfogható egyszerűséggel kipipálni, hogy ez a populista illiberális rendszer következménye. Érdemes lenne elgondolkodni:  ok vagy okozat ez a helyzet?

A sajtó azokban az időkben is az emberek tájékozódásának eszköze volt, amikor a hatalom újságírókat börtönzött be, és öletett meg. Hitelessége miatt nélkülözhetetlen, az emberek gondolkodását, cselekedetét befolyásolni tudó eszköz volt. Amikor azonban a politika úgy kezdte alkalmazni a sajtót, mint a negyedik hatalmi ág, - és a sajtó ezt büszkén el is fogadta - akkor kezdett a hitelessége megbicsaklani.

Térvesztését az emberek körében nem kizárólag a hatalom ráhatása, vagy az új technikák (internet, közösségi oldalak) megjelenése okozta. Sokkal inkább a hitelességének, érthetőségének elvesztése. Mert először nem a dolgozó ember fordult el a sajtótól, hanem a sajtó fordult abba az elitista világba, ahol a pénz és a hatalom leledzett. Egy részük (és vezetőinek nem kis hányada) örömmel ment bele, hogy különlegesnek vélt hatalmi állapotban lévő, meghatározó hatalmi tényezőkké váltak. Kezdtek ennek megfelelően írni, viselkedni. Kezdtek bonyolult összetettséggel, diplomatikus körmönfontsággal, és felsőbbrendű magabiztossággal fogalmazni.

Tamás Ervin írása mellett olvasható az alábbi mondat.”Olyan a te rossz sorsod, mint a rhinitisacuta: nem kell neki segíteni, kiújul magától. Mert bár a proletar deconiunccturautáni első szabad országgyűlést ad partem kiváló státusférfiak alkották, azon excelens elmék virágos mezején, hamar felüté fejét annak a kártékony gyomnak a gyökere, melynek legfőbb adiuctuma, hogy gyarapodása in primo a virágmezőnek, pro secundo ennen magának sorvadását causálja.”

A példában szereplő írás a több mint száz éve szociáldemokrata napilap 2020. május végi számában olvasható! A közvélekedés szerint a Népszava hagyományosan a  szakszervezeti tagok, elsősorban munkások lapja. A fentiekben idézett cirkalmas  mondat  bizonyára felnyitja a szemét, és felkelti az érdeklődését a vájárnak, kohásznak, asztalosnak, esztergályosnak, cukrásznak. De a mai dolgozók közül is világos lehet a mondanivaló egy hardveresnek, ápolónak, beállító lakatosnak, busz- és kamionsofőrnek, falusi közmunkásnak és városi munkanélkülinek. Nyilván kezüket-lábukat törik majd, hogy hasonló mondatok reményében megvehessék, előfizethessék a lapot...

Hát egy frászt! Fogalmuk sincs róla, hogy miről szól az - állítólag  nekik címzett -  napilap idézett írása! Csoda, ha más körökben keresik a válaszokat a kérdéseikre? Nem kellene a baloldali lapok tulajdonosainak, szerkesztőinek elvonulni, és elgondolkodni azon: vajon mit rontottam ők el? 

Horváth Gyula

Forrás: Facebook

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2015716854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása