CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szemfényvesztéssel az önkényes orbáni hatalomgyakorlásért

2020. május 29. 02:52 - csú

semjen_zsolt_es_az_allatok_kiralya_1.jpgAz oroszlán nem ette meg...

A Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslat,a veszélyhelyzet lefújása, megszüntetése után is átment nagyon sok olyan szabályt, amely  felhatalmazást ad a kormánynak „garanciák nélküli önkényes hatalomgyakorlásra” 

Arról kérdezte a Klubrádió Víg Dávidot,  hogy nem volt-e igaza annak az államtitkárnak, aki szerint most lehet jönni és sorban bocsánatot kérni a kormánytól. Az Amnesty International Magyarország igazgatója szerint először is  annak kellene bocsánatot kérnie, aki kórházi ágyakat üríttetett ki és krónikus betegeket küldött haza úgy, hogy erre nem volt szükség, meg annak, aki reggel hatkor vitetett el valakit az otthonából úgy, hogy arra nem volt jogalapja, vagy aki úgy bírságolt meg tüntetőket, hogy az alkalmazott szabály aránytalanul korlátozta a gyülekezési jogot.

Vannak a javaslatnak észszerű elemei is, például, hogy a veszélyhelyzet alatt lejárt igazolványok hosszabbodjanak meg, vagy hogy 15 ezer forintig lehessen fizetni bankkártyával PIN-kód nélkül. De – hangsúlyozta – a katasztrófavédelmi és az egészségügyi törvény módosítása lehetővé teszi, hogy a kormány külön országgyűlési felhatalmazás nélkül is eltérjen törvényektől akkor, ha már vége van a veszélyhelyzetnek. Ha tehát június második felében a kormány visszaadja a különleges felhatalmazást, a módosítások lehetővé teszik, hogy ezt újra megtehessék, külön parlamenti felhatalmazás nélkül.

Az Alaptörvény jelenleg lehetővé teszi a kormánynak, hogy veszélyhelyzetben eltérjen bizonyos törvényektől, de csak olyan mértékben, ameddig ezt a katasztrófavédelmi törvény megengedi. Most ezt írják át, az említett törvénybe beleírnak egy új részt, hogy ha nem elégségesek a parlament által előre körülhatárolt intézkedések, akkor a kormány bármilyen már intézkedést is meghozhat. Így értelmét veszti az Alaptörvénynek az a kikötése, hogy a kormány speciális felhatalmazással csak sarkalatos törvényben meghatározottak szerint élhet, mert ez a sarkalatos törvény ezután semmit nem határoz meg, bármit engedélyez, amit a kormány jónak lát. Tehát ez az országgyűlési kontroll is megszűnik – mondta Víg Dávid.

Hozzátette: a veszélyhelyzet időtartama alatt szinte bármilyen, korábban az Országgyűlés által elfogadott törvénytől eltérhetett a kormány és nagyon sok olyan esetben el is tért, amelynek nem volt köze a koronavírus elleni védekezéshez. Olyan szabályok is születtek, amelyek alapjogokat korlátoztak, de nem feltétlenül voltak szükségesek a vírus megfékezéséhez. A módosítások alapján nagyon komoly az esélye, hogy a lehetőség, hogy a kormány jogokat korlátozzon a szükséges mértéken túl, megmarad ezután is.

Víg Dávid arról is beszélt: Magyarországon olyan világot élünk, hogy éveken keresztül különleges intézkedéseket tesznek lehetővé bizonyos jogi megoldások, mint a „bevándorlás okozta válsághelyzet”, vagy a fokozott rendőrségi ellenőrzés. Szerinte pontosan azért, mert nincs semmilyen független szereplő az államszervezetben, amely kontrollálni tudná a kormányt és a miniszterelnököt, hiszen ezeket a független intézményeket iktatják-iktatták ki az elmúlt tíz évben a hatalmon lévők.

Forrás: Klubrádió

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7915727546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása