CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepel leszerepelt sajtófőnöke meghazudtolta Csepel ígérgető polgármesterét?

2020. június 05. 05:59 - csú

szegyen-2020.PNGA valódi fatális hiba: 360 millióért a csepeli fideszes vezérkar focipályát épített a Hollandi úton. Vajon hány embernek tudtak volna most ebből az összegből krízis segélyt kifizetni Csepelen? A mai polgármester a  tavalyi választási kampányában még azt ígérte, hogy „segítjük a családokat”, illetve segítenek a „rászorulókon”. Sajtófőnöke viszont már arról beszél, hogy fatális hiba a nehéz helyzetbe került emberek megsegítése...

 „Fatális hiba” a nehéz helyzete került emberek megsegítése, mondta Takó Szabolcs, a Magyar Demokrata volt újságírója, Borbély Lénárd polgármester jelenlegi sajtófőnöke. https://nepszava.hu/3080265_roham-a-tamogatasokert-fatalis-hibat-emlegetnek-csepelen Takó úr a Népszava körkérdésére válaszolta ezt, amikor is arról érdeklődtek, mit tesz a kerületi önkormányzat a járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek támogatása, megsegítése érdekében. Ráadásul nagyképűen kioktatta „az új és tapasztalatlan városvezetőket”, mert úgymond, összetévesztik magukat az állammal, Orbán Viktorral. Szerintem ez volt az igazi, ki nem mondott cél: Orbán nyomdokain haladva, támadni a főpolgármestert és az ellenzéki polgármestereket, lejáratni az emberek gondjain segítő intézkedéseiket. 

Maradjunk azonban a leírtaknál. Takó úr a kinyilatkozása előtt vajon egyeztetett Borbély Lénárddal?

Esetleg sajtófőnöki, egyesek szerint csepeli kommunikációs gurui minőségében önnön elhatározásából közölte mindezt a Népszavával? Netán összetévesztette magát Borbély Lénárddal vagy magával Orbán Viktorral, aki pénteki rádióbeli szerepléseikor szokta kioktatni az ellenzéket, az ellenzéki polgármestereket, a másképp gondolkodó újságírókat? Nem tudom. Egy biztos, hogy ezzel meghazudtolta saját főnökét, aki tavalyi választási kampányában még azt ígérte, hogy „segítjük a családokat”, illetve segítenek a „rászorulókon”. 

Véleményem szerint Borbély rossz döntést hozott, amikor őt nevezte ki sajtófőnökének. Bár lehet, hogy nem is érdekelte, hogy kedvence ért-e a politikai kommunikációhoz, ismeri-e az önkormányzati törvényt, tudja-e, hogy mit, hogyan és mikor kell kommunikálni a sajtó, a saját hívek és az emberek felé. Elképzelhető, hogy csak egy dolog érdekelte: a Demokrata volt újságírója, tehát minden valószínűség szerint alkalmas a feladatra. Úgy látom tévedett.  

Tévedett, mert Takó úr, mostani mondandójából két dolog leszűrhető: egyrészt nem ismeri az önkormányzati törvényt, amely szerint helyi önkormányzati feladat a „helyi szociális szolgáltatások és ellátások amelyek keretében települési támogatás állapítható meg” /2011. évi CLXXXIX tv. 13. § (1) bek. 8a /, másrészt saját önkormányzati költségvetését sem. Tavaly például az önkormányzat csepeli krízistámogatásként 28 millió forintot fizetett ki a csepelieknek. A Csepeli Hírmondó idei április 22-i számban pedig ezt olvashattuk, a Segít az önkormányzat címmel közölt írásban: „...akik a korona vírus járvány miatt vagy egyéb más okból anyagi válsághelyzetbe kerültek, kérhetik az önkormányzat átmeneti krízis segélyét.” https://csepelivaroskep.hu/hirmondo/2020/04/22/csepeli-hirmondo-xi-8-szam/ Takó úr, akkor most mi az igazság? 

Csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy ugyanakkor a csepeli önkormányzat vállalt úgynevezett nem kötelező önkormányzati feladatot is. Például elfogadható szakmai indokok nélkül, saját sportegyesületet tart fenn, a Csepeli Utánpótlás Sportegyesületet, amelynek bérköltségeire az előző évben közel 92 milliót fizetett ki, sőt labdarúgó pályát is épített részére ~ 360 millióért. Vajon hány embernek tudtak volna most ebből az összegből krízis segélyt kifizetni?  

Mindezek alapján megállapítható: Takó úr nyilatkozatával Csepelen túl, a fővárosban is leszerepelt. Az általa bírált városvezetők a koronavírus miatti veszélyhelyzet gazdasági hatásait értékelve, a lakosság érintett rétege gondjait ismerve, a törvényben meghatározott kötelező feladatukat teljesítették. Nem vettek át az államtól, Orbán Viktortól feladatot, nem munkanélküli segélyt adtak. Ez a kerületi vezetők nyilatkozataiból ki is derül. Döntéseik a kerületi, lakossági érdekeket szolgálták. Ezért a kérdés számomra leginkább az, hogyan számol majd el Borbély úr e törvényi feladatáról, választási ígéretéről a veszélyhelyzet tapasztalatainak értékelésekor. Nem a testület, a csepeliek előtt? Cserben hagyta/hagyja-e a csepelieket vagy sem? 

A sajtófőnök tehát egyfelől átgondolatlan véleményével jelentős politikai károkat okozott főnökének, másfelől lejáratta a kerületi önkormányzatot, annak teljes fideszes vezetését, s önmagát is. Nem vette észre, szerintem a Fidesz és a kormány sem, hogy a világ országainak többsége, éppen ebben a helyzetben, kezdi felismerni az önkormányzatiság jelentőségét, hiszen a helyi önkormányzatoknak óriási szerepe lehet a szociális gondok enyhítésében, az egyre növekvő gazdasági, politikai feszültségek csökkentésében. Sajnos, a Nemzeti Együttműködés Rendszere, a kormány kierőszakolt teljes felhatalmazása táptalaja az ehhez hasonló, hozzá nem értő nyilatkozatoknak, politizálásnak. Ideje van a változásnak. 

vox

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8015740098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása