CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Visszakapja Csepel a HÉV-et? Miért gyanús a Kvassay hídi sínfelszedés?

2020. június 11. 05:55 - csú

nemeth_szilard_kvassay_hid_hev.jpgCsepeli csendélet: a felújításra megérett Kvassay híd és a csepeli HÉV Németh Szilárddal. - A 21. kerületben és a szigeti településeken sokan attól  tartanak,   hogy a híd  felújítása valaminek az  elfedését is szolgálja. Nevezetesen azt, hogy a HÉV sinei útban vannak az új atlétikai stadion építésénél. És, ha így van, akkor sose fogjuk visszakapni azt a közlekedési eszközt, amivel kiváló tömegközlekedés volt Csepel, és Budapest belvárosa között...Nem segítene a csepeli helyzeten a tervezett „Galvani” híd sem, mert az valójában nem a főváros lakóinak, hanem az új atlétikai stadion látványtervének készül...Csepel kijáratai zárulnak, a csepeliek kelpcébe kerülnek?

Csepelen ugyanúgy mint az egész országban, 1944 tavaszától egy éven át Baja, Bácska volt az a két helységnév, aminek a rádióban való felhangzása után anyáink gyomra görcsbe rándult. Baja, Bácska vigyázz! Légiriadó! - Ezt követően, aki tehette, gyerekkel a karján rohant a LÉGÓ (légoltalmi) pincékbe és  hamarosan elkezdődött a bombák hullása az akkori Csepelen és Budapesten is...

Csepelen 75 év múltán, 2020-ban az útinform-ban gyakran felhangzó Halásztelek, Csepel nevek kapcsán rándul görcsbe az ember gyomra reggelente. Az M0-ás évek óta tartó felújítása teszi lehetetlenné a főváros déli környékének közlekedését. Ennek a felújításnak szenvedő része  Budapest XXI kerülete és a Csepel-szigeti agglomeráció. A döntéshozók most úgy határoztak, hogy újabb frontot nyitnak.

Hamarosan megkezdődik  a Kvassay híd felújítása. Ennek első ütemeként  a híd előtt leállítják a csepeli (hivatalosan H7-es) HÉV-et. Már látni az előkészületeket, és olvashatók hírek a főváros egyik legnagyobb tömegközlekedési kapacitásának megrövidítéséről. Az utasokat majd pótló buszok viszik tovább. Bizonyára a mostani 12 perces menetidő sokszorozódni fog, mikor a dolgozó a Boráros tér felé közlekedik.

Ez már önmagában is nagy probléma, de mégse a legnagyobb! Attól tarthatunk ugyanis, hogy

a híd ilyetén való felújítása egy másik dolog elfedését is szolgálja. Nevezetesen azt, hogy a HÉV sínek útban vannak az új atlétikai stadion építésénél. És, ha így van, akkor sose fogjuk visszakapni azt a közlekedési eszközt, amivel kiváló tömegközlekedés volt Csepel, és Budapest belvárosa között.

Két megoldás látszik megvalósíthatónak: az egyik szerint a H7-es HÉV-et elvezetik az OBI-ig ahol új végállomást alakítanak ki számára, a másik pedig az, hogy a HÉV-et a felszín alatt elviszik a Kálvin térig, majd 5-ös metróként összekötik a Szentendrei HÉV-el. Mivel eddigi tapasztalataink igen rosszak, nem csoda, hogy az első megoldást, a HÉV OBI-ig való kivezetését látjuk Fürjes Balázs, és Borbély Lénárd titokzatos mosolya mögött.

Ezzel a megoldással Csepel három kijáratából kettőnek (M0 és Kvassay) a teljesítményét ellehetetlenítették. Már csak egy marad, ez pedig a Gubacsi híd! Ezt az átkelőt, - a lakosság szerint - nem a szegecsek sokkal inkább a szentlélek tartja egybe. A híd terhelésnövekedése akár katasztrofális következményekkel is járhat. Ebben az esetben (Isten ments!) tehát Csepel a teljes izoláció állapotába,  közlekedési kelepcébe kerülhet.

Nem segítene a csepeli helyzeten a tervezett „Galvani” híd sem. Új hídnak Csepel szempontjából csak akkor lenne értelme a Dél pesti régió számára, ha az Ady E út, Budafoki út meghosszabbításában menne át a Dunán Budafokra. Ezt pedig azért nem fogják megcsinálni, mert, a Galvani híd valójában nem a főváros lakóinak, hanem az új atlétikai stadion látványtervének készült.

A nyakunkon lévő beruházások („fejlesztések”) nem Csepel, nem a főváros, de még csak az agglomerációnak az érdekeit sem szolgálják! Ezek a „fejlesztések” a Fidesz esztelen nagyzási hóbortját, és feltűnési viszketegségét segítik! Nem csak Fürjes Balázs az egyedüli romboló: segíti őt a csepeli Fidesz teljes vezérkara. A hallgatásuk, sunnyogásuk azt mutatja, hogy már a paravánok mögött elkészültek a nagy átveréssel!

Az előző évben ezek az urak, nagy „konzultációt” kezdtek a kerületben közpénzen. Ebbe a konzultációba még véletlenül se kerülhettek bele, a kerületet érintő valós kérdések. Nem szerepelt benne a forgalomszervezés, a HÉV átalakítás, a hidak felújításának, és ezzel Csepel teljes izolálásának kérdése sem.

Az a sok közpénz nem is arra kellett, hogy megtudják a csepeliek véleményét, hanem arra, hogy eltereljék a lakosság figyelmét és tönkretegyék eddigi vívmányait! Míg Rákosi azt mondta, hogy nem kell a békát agyonverni, elég, ha leeresztik róla a vizet, addig a Fidesz azt mondhatja: nem kell Csepelt tönkre tenni, elég ha lezárják kijáratait!

Forrás: HORVÁTH GYULA (Facebook)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5615774384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása