CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mi? Csoda? Különbség! Miért nincs nagy-ausztriás matrica?

2020. június 14. 00:03 - csú

ausztria_tartomanyai.PNGTeljesen elképzelhetetlen, hogy a bécsi kormányzat olyan kultuszt építsen Saint-Germain köré, mint tette azt a magyar Trianon köré. Az pedig, hogy felelős osztrák kormányzati politikusok bármiféle olyan kijelentést tegyenek, amelyet területi revíziós igényként lehet értelmezni – ilyen szóba sem kerül.

A Horvát- és Szlavónországgal együtt értett 325 411 négyzetkilométeres Magyarország – vehetnénk a Horvát- és Szlavónország nélküli, szűken vett Magyarországot is, azonban a nagymagyarországos autómatricákon Horvát- és Szlavónország is szerepel, úgyhogy a továbbiakban is maradjunk ennél – területe az I. világháború után 93 075 négyzetkilométerre csökkent, vagyis Magyarország elveszítette területének 71,4 százalékát.

Ausztria – tehát nem a Monarchia, hanem csak Ausztria – területe 1914-ben 300 005 négyzetkilométer volt, ez az első világháború után 83 879 négyzetkilométerre csökkent, vagyis Ausztria elvesztette területének 72,04 százalékát, arányaiban tehát többet mint a Magyar Királyság. (Ausztria igazából még többet vesztett, viszont megkapta a mostanság Burgenland néven futó Nyugat-Magyarországot, úgyhogy fogalmazzunk úgy: az első világháború utáni területe az addiginak a 27,96 százalékára esett vissza.)

Az 1910-es népszámlálás szerint Magyarország lakossága

20 886 487 lélek volt, ez Trianon után 7 615 117-re esett vissza, azaz Magyarország elveszítette lakosságának 63,54 százalékát. Ausztria lakossága – az Ausztriában élő nem osztrák állampolgárokat, mintegy hatszázezer főt nem beleszámítva – 1910-ben 27 961 496 fő volt. Ebből a sokaságból 6 289 380 maradt az I. világháború utáni Ausztria határain belül, azaz Ausztria elvesztette lakosságának 77,51 százalékát – itt is nagyobb tehát Ausztria vesztesége, mint Magyarországé.

Az 1910-es népszámlálás szerint Magyarországnak 10 050 575 magyar anyanyelvű polgára volt. Közülük mintegy 3 325 000, azaz 33,08 százalék került Trianonban nem magyar fönnhatóság alá. Szintén az 1910-es népszámlálás szerint Ausztriának 9 950 678 német anyanyelvű polgára volt, ebből 3 948 881 lélek, azaz 39,68 rekedt a két világháború közti Osztrák Köztársaság határain kívülre.

Látható tehát: mind a területet, mind a lakosságot, mind a német anyanyelvű lakosságot illetően Ausztriát hasonló, illetve valamivel nagyobb veszteségek érték az I. világháború után, mint Magyarországot – utóbbinál értelemszerűen nem a német, hanem a magyar anyanyelvű lakosságról van szó.

De ez még nem minden. Ahogy Magyarország elvesztette régi fővárosát, Pozsonyt, úgy Ausztria elvesztette az egykori Német-Római Birodalom fővárosát, Prágát – mellesleg Ausztria második és az Osztrák-Magyar Monarchia harmadik legnépesebb városát. Ahogy Magyarország elvesztette a tengeri kikötőjét, Fiumét és a tengerpartját, úgy Ausztria is elvesztette a tengeri kikötőjét, Triesztet – nem mellesleg Ausztria harmadik és az Osztrák-Magyar Monarchia negyedik legnépesebb városát – és a tengerpartját. Ahogy Magyarország elvesztette legmagasabb csúcsát, a 2655 méteres Ferenc József-csúcsot, úgy Ausztria is elvesztette a legmagasabb csúcsát, a 3905 méteres Ortlert.

Csakhogy. Elég sokat megfordulok Ausztriában, és egyetlen, azaz egyetlen nagyausztriás autómatricát sem láttam soha, mint ahogy teljesen elképzelhetetlen, hogy a bécsi kormányzat olyan kultuszt építsen Saint-Germain köré, mint tette azt a magyar Trianon köré. Az pedig, hogy felelős osztrák kormányzati politikusok bármiféle olyan kijelentést tegyenek, amelyet területi revíziós igényként lehet értelmezni – ilyen szóba sem kerül.

Na, egyebek közt ez a különbség.

Forrás: Szegő Péter (Népszava)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4415808228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2020.06.14. 23:36:49

Ez az írás úgy hülyeség, ahogy van! Történelmi szempontból Ausztria és Magyarország történetét és területi egységét nem lehet egy mértékkel mérni!

Ausztria egy tákolmány! Persze ma egységesnek tűnik, ami megmaradt, de ami azelőtt volt, az mindenképp az volt! Kezdjük azzal, római időkben tartomány volt Noricum néven. A mai Bécs (Wien) helyén volt a Vindobona nevű település. A középkori, Nagy Károlyi birodalomban Ostmark néven (Ostarici) tartomány, őrgrófság. Azután a Babenberg-dinasztia uralta, Csehországgal együtt. A Habsburgokhoz azután került, hogy a hatalmas Magyarország hadseregével IV. (Kun) László királyunk vezetésével az aspiráns Habsburg Rudolf "német-római császár" (maga foltozta a ruháit, a választófejedelmek azért választották meg, mert szegény, erőtlen családból származott, aki nem vetekedhetett velük) csapatai megverték II. Ottokár cseh király seregét Dürnkrutnál (Morvamező).

A továbbiakban a Habsburg-ház szerencsés házasságokkal gyarapította a birtokait. Bella gerant alii, tu felix Austria nube. Háborúzzanak mások, te csak házasodj, boldog Ausztria!

Míg Magyarország egészen a török időkig fegyverrel biztosította területi egységét.

A szedett-vedett osztrák birodalom részeit csak az uralkodó kötötte össze, s a hadsereg tartotta egyben, 1918-ig. Míg Magyarország határai, Európában egyedülálló módon 900 évig változatlanok voltak! Természetes határok ölelték körbe, népessége csak a királyok által engedélyezett betelepülőkkel színesedett. A magyar népesség csak a török hódoltság alatt fogyatkozott meg, mivel a leginkább veszélyeztetett síksági területeken élt. A "körüllakók", azaz a nemzetiségek aránya azért nőtt meg, mert a törökök a hegyvidékeket nem foglalták el. A szerbeket Mátyás király engedte be, remélvén hogy katonai segítséget nyújtanak a török ellen. Sajnos, inkább a törökök segédnépe lett, martalócként! A horvátok az utolsó királyuk, Zvonimir halála után, házasság révén kerültek a Magyar Szent Korona országai közé. Végig önálló nemzetgyűléssel (szábor) rendelkeztek. Mind azon által, közelebb települtek Magyarországhoz, az eredeti fővárosuk Knin volt. Zágrábot Szent László király alapította, Szlavónia lakossága honfoglalás után javarészt magyar volt. A horvátok északra húzódása által változott meg a lakosság összetétele. A románok az 1300-as évektől folyamatosan szivárogtak be hegyi pásztornépként. A szlovákokat az 1600-as években említik először az okiratok. Nyilvánvalóan itt alakultak ki magyarokból és a környező országokból beszivárgó szlávokból. Genetikailag szinte azonosak a magyarokkal, a nyelvük szláv, a kultúrájuk meg közös! Velük sem volt baja a magyarságnak, s ma sincs az itteni szlovákokkal! Ezenkívül vannak a németek, korai betelepülők a cipszerek, felvidéki németek, és az erdélyi szászok. A török idők után telepítették be a Habsburgok a svábokat a Duna mentére, Tolnába, Baranyába, Bánátba. Velük semmi bajunk nem volt soha! Dolgos, kulturált nép.

Ahogy bemutattam, Magyarország honfoglalás után teljesen magyar volt, a helység, hegy, folyó, pataknevek is ezt bizonyítják! A védvonalak, a gyepük messze a Kárpátokon kívül voltak! Nyugaton az Enns folyónál, ober Enns, az Enns-en túl, magyarul az Óperencián túl! A morvaországi Uherské Hradiste, Uherski Brod helységnevek is a határőr magyar települések nevei! Vindobona neve 970 körül jön elő, amikor a bajorok ott települést (Bécs) hoztak létre, s a magyar uralkodó felszólította őket, annak elbontására!

Az első világháborút Magyarország nem akarta! Tisza István volt az egyetlen, aki a hadüzenetről döntő közös minisztertanácsi ülésen a hadüzenet ellen szavazott! A cseh Schwarzenberg herceg, közös külügyminiszter volt a legfőbb háborúpárti! S Csehország mégis győztes lett (?!!!), míg Magyarország a legnagyobb vesztes! Az osztrák veszteség nem mérhető össze, azok a területek szervesen nem forrtak össze az osztrák tartományokkal! Sőt a németnyelvű osztrákok megszabadultak attól, hogy katonaként kelljen összetartani a tákolmányt!

Mi meg mindent elvesztettünk, csoda hogy egy harmadot (Horvát-Szlavónországot leszámítva) meghagytak nekünk! Azokon nem csodálkozom, akiknek anyaországa volt a Magyar Királyságon kívül, hát oda akartak csatlakozni! De a tótokon, szlovákokon igen! Velünk együtt bennszülöttek! Nincs anyanépük a Kárpátokon kívül! S ki bántotta őket, Pest körül, Kiskőrösön, Békéscsabán, a Vajdaságban, Nyíregyházán? Soha, senki! Ugyanígy a Felvidéken sem! Magyar és tót soha nem ontotta egymás vérét, békességben élt a közös hazában! Hát ezért csodálkozom, Cseh-Szlovákia széthullása után, még mindig mi vagyunk az ördög nekik? Ki nyomta el őket? Legfeljebb a földesuruk, az meg legkevésbé volt magyar! Ottani volt, vér a vérükből, persze jogilag magyar nemes! Aki latinul írt, latinul szólalt meg az országgyűlésen! S ki bántotta azt a 200 ezer tót embert, aki építette Budapestet, s itt talált otthonra? S maga a tót szó sem bántó, többszázezer magyar honfitársunk büszkén viseli családnévként!
süti beállítások módosítása