CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hozzászólás egy elmaradt vitát pótló vitához: Őszinte, részletes elemzést!

2020. július 25. 05:25 - csú

erdosi_eva_2019-augusztus_8_es_a_hatter.PNGRészlet VOX hozzászólásából:"Amíg Csepelen nem lesz őszinte, részletes értékelése a tavalyi önkormányzati választási eredményeknek minden baloldali, változást akaró pártban, s nem számolnak a választás következményeivel, nem is fogunk tudni tovább lépni..."

Olvastam Erdősi Éva válaszát Dobák Istvánnak. https://csepeliek.blog.hu/2020/07/24/erdosi_eva_valasza_dobak_istvannak#more16044968 Az alábbiakat teszem hozzá, a számomra több vonatkozásban sem elfogadható véleményéhez.

A 43,2 százalékos szavazati arány azt jelenti, hogy Erdősi Éva megszorítani sem tudta a Fidesz-KDNP jelöltjét, Borbély Lénárdot, aki 52,5 százalékot kapott a választásokon résztvevőktől. Azaz, ha csak ketten vannak versenyben, a számok ismeretében, akkor is veszített volna ( Erdősi Éva, Pákozdi József és Wolf József polgármesterjelöltek együtt is 9,7 százalékkal kevesebbet kaptak a győztesnél).

Ez azt jelenti, hogy nem volt esélye a győzelemre, ami elsősorban és meghatározóan a jelölő vezetők felelőssége. Ha tisztában voltak a helyezettel akkor azért, ha meg nem, akkor azért. Munkájukat az eredmény minősíti, s a polgármester-jelölt ilyen mértékű veresége nemcsak a polgármesteri pozíció elvesztését, hanem az ellenzéki egység megbomlását is elindította.

Teljesen mindegy, hogy miként látja a jelölt vagy hogyan értékelik a jelölő személyek, mi a saját olvasatuk, van-e önmaguk számára mentségük vagy nincs ‑ döntésük ezt eredményezte. Ezzel a felelősséggel illik egyszer szembenézni, a szükséges politikai személyi követeztetéseket levonni. Ha ez nem történik meg, akkor nemcsak a jelölő szervezet, de az egész baloldal 2022/24-es esélyei vesznek el.

Az eredmények részletes elemzése, a médiában megismert vélemények értékelése alapján – szerintem ‑ Erdősi Éva felelőssége is felvethető. A Csepeli Hírmondóban, a különböző fb. oldalakon is részletesen taglalt körülmények, a jelölő taggyűlésen elhangzottak kiszivárogtatásának következményei, a pro- és kontra vélemények megismerése alapján úgy vélem, jelölése, majd ezt követő lépései, kampánya, koránt sem volt egyértelmű. Kemény vitát válthatott ki a jelölő szervezeten és az ellenzéken belül is, még arról is olvashattunk, hogy többen kiléptek a jelölő pártból.

Sokan jelezték: a polgármester-jelölti váltás elfogadhatatlan körülményei, indokai miatt nem is vesznek részt a választásokon. Azt írja, „régóta nem foglalkozott politikával”, „kevesen ismerték”, és csak „szűk másfél hónap jutott kampányra”, de nem volt konkrét helyi önkormányzati tapasztalata sem. Arról viszont nem ír, hogy jelölése azonnal megbontotta a jelölő szervezeten belüli egységet, ami, ilyenkor elfogadhatatlan, sőt az amúgy is nehezen összejött ellenzéki összefogást. Nem hiszem, hogy ne tudott volna ezekről vagy nem mérte fel jelölésének következményeit. Mégis miért vállalta a jelölést? Nem várt ilyen visszhangot, ilyen „fogadtatást”, annak ellenére, hogy” tisztában volt a nehézségekkel”? Ha ez igaz, akkor mit tett a felszínre került feszültségek megoldása, a bizalomvesztés megállítása érdekében? Talán azt gondolta, hogy a személy nem számít, a lényeg a pártok támogatása? Tévedett. Csakúgy, mint az őt jelölők. Ő is rosszul mérte fel esélyeit, s ezt nemcsak a jelölőknek, de neki sem felejtik el a változást akaró csepeliek.

 „...az első jelölt feltételeivel vállaltam a jelölést” - írja Erdősi Éva. Biztos? Ö sem akarta vállalni, hogy a jelölő a pártok vezetői alpolgármesterek legyenek? Nem hiszem, mert ez volt az egyik vitatéma  korábbi jelölt és a jelölők között. A vitát nem csak vállalni kell, őszintének is kell lenni, s ez Erdősi Éva válaszából szerintem hiányzik. Miért? Ha már „belevágott” a nyílt vitába, akkor legalább először önmagával nézzen szembe az ember. A szembenézés, a felelősség felvállalása nála még hátra van.

Az a legnagyobb baj azonban, hogy Csepelen a baloldal még mindig itt tart. Amíg nem lesz őszinte, részletes értékelése a tavalyi önkormányzati választási eredményeknek minden baloldali, változást akaró pártban, s nem számolnak a választás következményeivel, nem is fogunk tudni tovább lépni. Pedig már rég nem erről kellene vitatkoznunk egymással. A lehető legszélesebb ellenzéki együttműködés alapját, programját kellene már a csepeliekkel megvitatnunk. Talán egyszer, remélem, még időben, erre is sor kerül. 

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8616076466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása