CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

"Ez így kivégeztetett"

2020. augusztus 04. 04:44 - csú

vidnyanszky_attila-2.PNGSzinte mindenki tudta, hogy erre megy ki a játék, mégis bombasztikus hatása volt a hírnek, hogy Vidnyánszky Attila lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnöke.

„A modellváltás célja nem az oktatás korszerűsítése, a színvonalának emelése, hanem a minőséget és hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása.” - reagált az egyetem vezetése. Azonnali hatállyal felbontotta a szerződését Zsámbéki Gábor, aki 41 éve tanít ott színész hallgatókat, lépését részletesen nem kívánta indokolni. A rendező nemzetközi hírű szakember, a kaposvári színházi műhely atyja.

Minden posztjáról lemondott az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője, Gáspár Máté, aki részletesen elemezte a kuratórium összetételét és arra jutott, hogy az hatványozottan alkalmatlannak tűnik a feladatra az egyetem elvárásai szerint. A hallgatói önkormányzat 

közölte: nem fogadja el a kuratóriumot.

Fodor Tamás színész, rendező, a Stúdió K alapítója úgy véli, valamennyi oktatónak dilemmát okoz a helyzet, nagy felelősséget viselnek. A hallgatók pedig túszhelyzetben vannak. Ezzel a döntéssel rosszul járnak, szakmailag is. Tehát lépniük kell, különben idővel elsorvad a művészetük. Egy kőszínházba megfelelő számú, papírral rendelkező színész kell, most vagy megszerzik a papírt, vagy megszerzik a tudást. De azt ezután kitől?

Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház főigazgatójának ugyanis nem lesznek munkatársai. Az uralkodó rendszer káderhiányban szenved. Ideje sem lesz az egyetemre, hiszen vagy 8 pozíciót birtokol egyszerre. Tehetsége sincs ehhez a munkához, a rendezéshez korábban volt, de ehhez nincs. Itt is rombolni fog. 

Fodor Tamásnak az a véleménye, hogy szakszervezeti útra kellene lépniük hallgatóknak is, oktatóknak is, sztrájkbizottságot kellene létrehozni. Kapcsolatba lépni jogvédő szervezetekkel, a szimpatizánsoknak pedig szolidaritási testületeket kellene alapítaniuk és szervezetten kiállni a hallgatók és oktatók mellett. A nézőkön is ott van már a reflektorfény. Ez itt mostantól nem szórakozás, hanem dráma.

Vidnyánszkyról lehet tudni, hogy mit csinál majd – mondja Ascher Tamás rendező, a korábbi rektor. Feltehetően ugyanazt, mint Kaposváron. Egy ideig hagyott mindenkit az egyetemen, mindenkinek megígérte a folytatást, aztán pár nap múlva kirúgta azokat, akik nem tetszettek neki. Ezután felszalámizta a maradék gárdát. A korábbi rektor kíváncsi arra, hogy itt hogy pótolják majd azokat az oktatókat, akik elmennek, illetve akiket elküldenek. Mert mennek el, Zsámbéki Gábor volt az első. Ennek a kuratóriumnak sem kompetenciája, sem ismerete, sem akadémiai tapasztalata nincs, csupán politikai akaratot közvetít. Ennek ellenére Ascher Tamás szerint meg kell várni a tanévnyitót, a első döntéseket, van bizonyos egyetemi rend. Senkinek nincs kétsége afelől, hogy mi történik, de a közvéleménynek is világosan kell látnia, hogy megszűnt az egyetem autonómiája, hogy ez így kivégeztetett.

Forrás: Klubrádió

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4416102934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása