CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Karanténban a szabadság

2020. szeptember 25. 00:01 - csú

karanten-2020-09-777.pngAkit az állam bezár, azt tesztelje ingyen és azonnal, különben ezt úgy hívják, hogy börtön...

Amennyiben valakinek a kontaktkutatás kapcsán szükséges a tesztelése, a háziorvos időpontot kérhet a tizenhét ambuláns mintavételi pont valamelyikére, ha a jelentkező tünet- és panaszmentes – ezt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mondta két nappal ezelőtt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára kikerült az új, tegnaptól érvényes eljárásrend, miszerint a tíznapos karanténból nem lehet kiszabadulni két negatív PCR-teszt eredménnyel, ha valaki a kontaktkutatás során került megfigyelés alá. Az indoklás szerint ezzel csökken annak a veszélye, hogy esetleg fertőző emberek, miközben eljutnak a mintavételi helyre, másokat is megfertőzzenek.

Nagyon logikus tehát a szabályozás, óriási tömeg lesz így az ambuláns mintavételi pontokon, ahova el sem lehet menni, de ha mégis, akkor is minek, úgyis marad a karantén.

Egészen biztos vagyok benne, hogy

a hatósági karantént a fertőző betegek elkülönítésére találták ki, nem pedig arra, hogy potenciális fertőzötteket – azaz bárkit – bezárjanak. Karanténba küldik például azokat is, akik olyan országból térnek haza, ahol sokkal kevésbé terjed a vírus, mint nálunk, ennyi erővel a 4-6-os villamos utasai közül is lehetne véletlenszerűen kiválogatni és bezárni embereket, jelenleg nagyobb eséllyel fertőződünk meg itthon, mint mondjuk Svédországban.

Az állam ne küldjön valakit csak azért karanténba, mert külföldön járt. A kontakszemélyeknél kicsit más a helyzet, ha valaki szoros kapcsolatba került egy igazolt fertőzöttel, az tényleg maradjon otthon. De ne tíz napra, hanem maximum egyre, és az nem érv, hogy hát sajnos a mentők nem bírják, tesztelni nem tudunk, ez van, bezárunk, pedig nem vagy bűnöző.

Akit az állam a járványra hivatkozva bezár, azt tesztelje ingyen és azonnal, különben ezt úgy hívják, hogy börtön. A személyi szabadságot demokráciában csak a legszükségesebb esetben, arányos módon lehet korlátozni. Ijesztő, hogy a koronavírus elég volt ahhoz, hogy ezt elfelejtsük.

Selmeci János (Klubrádió)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3516211448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása