CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elhunyt Pécsi Ildikó

2020. december 05. 11:48 - csú

pecsi_ildiko_-1940-2020-december_5.jpg80 éves korában elhunyt Pécsi Ildikó, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Gödöllő díszpolgára – tudatta a város Önkormányzata.

 

Pécsi Ildikó 1940. május 21-én született Polgáron. A Színművészeti Főiskolát 1962-ben végezte el. Az évek során tagja volt a Pécsi Nemzeti Színház (1962–66), a Vígszínház (1966–70), a Mikroszkóp Színpad (1970–73), a kecskeméti Katona József Színház (1973–76), a Radnóti Színház (1976–85), a Népszínház (1985–90) és 1990 után évekig a József Attila Színház társulatának.

Pécsi Ildikóról fia októberben az mondta, nincs jól, mert hónapok óta nem tudja feldolgozni egykori férje, Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgó halálát. Szűcs Csaba akkor úgy fogalmazott, hogy édesanyja „élete meccsét vívja, jelesül azt, hogy akarja-e ezt az édesapám nélkül, vagy nem akarja”. 

Pécsi  Ildikó a közéletben is feltűnt, 1975 és 1989 között az MSZMP tagja volt, majd 1994 és 1998 között az MSZP országgyűlési képviselőjeként dolgozott.

Színésznőként a drámai és prózai szerepek mellett látható volt komédiákban,  operettekben és filmekben (Az arany ember), sorozatokban (A Tenkes kapitányaLinda) is letette névjegyét. Rendezőként a Táci Gorsium Nyári Játékokon találkozhatott vele a közönség. A színház mellett több száz önálló estet tartott Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós műveiből és sanzon-estjei is sikerrel futottak.

az_aranyember-103838.jpg

Pécsi Ildikó Az aranyember c. film egyik jelentében (Fotó/Forrás: PORT.hu)

2008-ban megjelent Zeneképzelet című lemeze, melyet a Várnagy Andrea–Farkas Zsolt zongoraművész házaspárral közösen készített.

2010-ben Gödöllő díszpolgári címet adományozott neki, neve szinte egybeforrt a

legnagyobb városi rendezvényekkel.

Ő szervezte például az Erzsébet Királyné Szavalóversenyt, a nőnapi műsorokat, de a főzőverseny, az állatvédelmi nap vagy a kutyák örökbefogadó napja is hozzá köthető.

„Ebben a városban mindig szeretet és nyugalom volt. Köszönöm mindenkinek, hogy ez a város ilyen, és itt élhetek. Bízom benne, hogy továbbra is ilyen marad” – mondta a díj átvétele után.

1969-ben házasodott össze Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgóval, akivel 1970 óta éltek Gödöllőn, egy fiuk született. Szűcs halála után Pécsi Ildikó egészségi állapota megromlott.

A színésznőt Gödöllő Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.

Fejléckép: Pécsi Ildikó (forrás: Gödöllő Város Oldala)

Egy imádni való színésznő: Pécsi Ildikó 80 éves

KAPCSOLÓDÓ

Egy imádni való színésznő: Pécsi Ildikó 80 éves

Megannyi kiváló alakítással lopta be magát szívünkbe Pécsi Ildikó, aki egyeseknek Az aranyember Noémijeként volt emlékezetes, mások Csámpás Roziként idézik fel könnyedén az Indul a bakterházból. A Kossuth-díjas színésznő május 21-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.

Forrás: fidelio.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6916319318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása