CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A széljáráson múlott? A Csepeli Ifjúsági Park születésének körülményei

2021. február 27. 00:02 - csú

csepeli_ifjusagi_park-_2.PNGAz idén lehetne ötven éves, de nem lesz, már 25 sem lett…Sokan már azt sem tudják, hogy Csepelen volt egyszer egy ifjúsági park. Még többen viszont máig őrzik az emlékét.  Az egykori Park, a Vasmunkás  tér, a mai Rákóczi kert környékének lakói pedig örültek, hogy megszabadultak a zajforrástól, a gyakori randalírozástól.  Mi most csupán a park születésének körülményeit elevenítjük fel az adott kor egyik újságcikkének felhasználásával. (Az MTI fotóját a Csepeli Ifjúsági Park megnyitóján Friedmann Endre készítette) 

Előjáróban emlékeztetünk arra, hogy az 1961-ben megnyílt Budai Ifjúsági Park még mostanában is gyakran szóba-  és képernyőre kerül, különösen, amióta az Orbán-birodalom része lett a Vár-kioszk, ahol a hatvanas években lányok és fiúk hosszú sorai kígyóztak, hogy bejussanak egy-egy Bergendy-, Omega-   Hungária vagy más beat-koncertre. Csepelen ez tíz évvel később kezdődött el. 1971-elején – csupa jó szándéktól vezérelve, sok dolgot, például a környék lakóinak nyugalmát figyelmen kívül hagyva, amúgy magyarosan ‑ megmozdult valami…

Munkásfiatalok szórakozása címmel Komornik Ferenc tollából egy cikk jelent meg a Népszabadság 1971. február 20-i, szombat i(akkor ez kiemelt figyelmet érdemlőnek minősülő) számában. Most ennek közlésével idézzük fel a Csepeli Ifjúsági Park születésének körülményeit:

„A tervek elkészítését hosszú meteorológiái megfigyelés előzte meg. Felderítették a Vasmunkás tér feletti széljárás irányát, a zenekari pódiumot aszerint bástyázták körül hangfalakkal — egyelőre a rajzon —. hogy a pezsgő beatmuzsika ne nagyon zavarja a környékbeli lakókat. Csepelen nyári szórakozópark épül a fiataloknak.

A mi meteorológiai megfigyelésünk:

jó szél kezd kerekedni a párt ifjúságpolitikai határozatából, amely arra serkentette a helyi tanácsokat, az állami szerveket, a vállalatokat, hogy többet áldozzanak az ifjúság .művelődésére, szórakozására. A Belkereskedelmi Minisztérium és Délpesti Vendéglátóipari Vállalata, a kerületi tanács kezébe nem égből hullott hirtelenében az az összeg, amelyből kifutja az árnyas, kulturált szórakozóhelyre, a pénz eddig is megvolt. A kerületi lakáskarbantartó ktsz-nek sem varázslat növelte meg kapacitását, hogy két-három hónap alatt tető alá tudja hozni a parkot, itt a munkáskezek száma nem változott. Mégis, jó ideig egy ilyen létesítmény terve fel sem merülhetett, mert mindenki másra várt, más szerv feladatának tekintette a fiatalok sajátos igényeinek kielégítését, vagy nem érzett elegendő erőt a kezdeményezéshez.

A kerületi párt-végrehajtóbizottság javasolta, hogy a tanács ötéves területfejlesztési tervében több százezer forint kezdő tőkét különítsen el a jövendő park céljaira, hogy legyen mihez hozzáadniuk a vállalatoknak, a minisztériumnak. Hamarosan a pártbizottság tanácskozótermében gyűltek egybe az érdekeltek és az építkezés teljes összegét megajánlották.

Jó szóval illetjük a tanácsiakat, a vendéglátóipariakat és az építő szakmunkásokat. Hiszen ez a parképítés annak a társadalmi érdekeltségnek a megnyilvánulása, példája, amely nélkül elképzelhetetlen foglalkozni az ifjúsággal. Valóban társadalmi érdek, hogy a törődés, a jóra ösztönzés harmóniájában nevelkedjenek az ifjak, lássák: sorsuk, munkájuk, de még szórakozásuk módja is érdekli a felnőtteket.

A fiatalokat könnyű meggyőzni arról, hogy felfokozott mozgásigényük, társas együttlétük szokásai, de még a szórakozáshoz választott zenei ízlésük sem idegen tőlünk és attól, amit elvárunk. De ennek kézzelfogható jelét kell adni pénzáldozattal, jó szóval és azt is igényelve, hogy a fiatalok saját munkájukkal járuljanak hozzá művelődési, szórakozási lehetőségeik bővítéséhez.

Főleg ott van erre nagy szükség, ahol eddig keveset nyújtottunk még, ahol nincs hely összegyűlni az ifjúságnak. A csepeli ifjúsági park a harmadik ilyen jellegű szórakozóhelye lesz a fővárosi fiataloknak, de hűvösebb évszakokban Budapesten és vidéken kapun kívülre szorulnak. Pedig van, lehet helyet keríteni, ha megint csak az érdekeltek szemével nézünk körül, nem várunk másra és az ifjúság dolgában felelősséget mutatunk.

Komornik Ferenc”

Forrás: Népszabadság-1971. február 20. (szombat)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1816441904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása