CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Veszélyhelyzetben - Egy hét Csepelen (2021. március 22-től március 28-ig)

2021. március 28. 00:02 - csú

pohi_athuzva_kerdojellel.jpgAz Orbán-féle Nemzeti Együttműködés Rendszerének építményét  újabb alapkővel erősítette meg a kormány. A helyi fideszes önkormányzatok vezetői vagy hallgatnak vagy mint Borbély Lénárd, üdvözlik a döntést. Asszisztálnak az önkormányzati rendszer teljes kiürítéséhez, felszámolásához. Számukra a hatalom fontosabb mint holmi önkormányzatiság. Nem ismerték fel, hogy az Orbán-féle autokráciának még a helyi polgármesterekre sincs szüksége

Miközben egyes napilapok lopakodó államosításról, mások einstandról, magyarán lopásról, erőszakos elfoglalásról írnak, addig a csepeli fideszes média szerint csak „hadrendbe „ állásról van szó. Mi történt valójában? A kormány kedden nyilvánosságra hozott 137/2021.(III.23.) számú rendeletéről, amellyel, a járványhelyzetre hivatkozva a „területileg illetékes kórházak alá rendelte az önkormányzati szakrendelőket, a járóbeteg-szakellátás helyi intézményeit. A csepeli  Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat (közismert nevén, az SZTK) a rendelet szerint, kilenc másik kerületi intézménnyel együtt a Dél-pesti Centrumkórház (IX. ker., Nagyvárad tér 1.) teljes irányítása alá került. A veszélyhelyzet idejére. A járványra való hivatkozás jó érvnek tűnik, mégis érdemes egy kicsit elgondolkodni a rendelet által létrejött helyzeten. 

Magyarországon – a tömeges bevándorlásra hivatkozva – , 2015 szeptemberében válsághelyzetet vezetett be a kormány. A válsághelyzet azóta is érvényben van, bár a Wikipédia, illetve az ellenzék és független szakértők szerint „a válsághelyzet további fenntartásának semmilyen a törvényben előírt feltétele nem állt fenn”

A COVID-19 okozta tömeges humánjárvány miatt 2020. március 11-től, néhány hónapi megszakítással, veszélyhelyzet került kihirdetésre, annak ellenére, hogy

sok alkotmányjogász szerint a 2011. évi katasztrófavédelmi- és a 2015-ös, válsághelyzetet elrendelő törvény miatt nem lett volna rá szükség. Hogy ez meddig tart, azt ma senki nem tudja. A pozitív megközelítés szerint a járványveszély elmúltával vissza fogják vonni a rendeletet, a tamáskodók meg azt mondják, a jövő évi országgyűlési választásokig nem kerül visszavonásra.

A 2015-ben elfogadott, a válsághelyzettel kapcsolatos törvénymódosítás indokolatlan fenntartása mindenesetre felhívja a figyelmet arra, hogy a kormány, a 133 „bátor” gombnyomogató fideszes országgyűlési képviselő támogatásával mindent meg fog tenni a választások megnyerése érdekében. Még a jelenlegi veszélyhelyzetet is fenntarthatják.

Ez azért is fontos számukra, mert ezalatt az időszak alatt, a szolidaritásra hivatkozva, százmilliárdokat vontak el az önkormányzatoktól, s több helyen csökkentették az önkormányzati hatás- és jogköröket, s gyakorlatilag egyszemélyes döntésekkel irányítják a „járvány elleni védekezést”, jelentősen csökkentve ezzel a parlament és a helyi képviselő-testület jelentőségét. Ebbe a „csomagba” tartozik az egészségügyi rendszer teljes átalakítása is, amelynek része a szakrendelők irányításának mostani, szerintünk véglegesnek szánt, központosítása. Ennek első jeleire az ellenzék már tavaly júliusában figyelmeztetett. 

Az Orbán-féle Nemzeti Együttműködés Rendszerének építményét tehát újabb alapkővel erősítette meg a kormány. Természetes, hogy a helyi fideszes önkormányzatok vezetői vagy hallgatnak vagy mint Borbély Lénárd, üdvözlik a döntést. Asszisztálnak az önkormányzati rendszer teljes kiürítéséhez, felszámolásához. Számukra a hatalom fontosabb mint holmi önkormányzatiság. Nem ismerték fel, hogy az Orbán-féle autokráciának még a helyi polgármesterekre sincs szüksége. Sokkal kevesebb gondjuk lesz ugyanis az önkormányzati elöljárókkal, akik házmesterei(!)  lehetnek a még helyi települési hatáskörben maradt/maradó vagyonelemeknek. Mivel „a Fidesz senkit nem hagy az útszélen”, biztos megfizetik majd őket, mint a hatalom helyi vazallusait. 

…………...

Kedden frakcióvezetői értekezlet tartott a polgármester. Tartalmukat tekintve ezek az értekezletek nem lépik túl a tájékoztatás kereteit, a polgármester által fontosnak tartott ügyek valódi egyeztetéséről a kiszivárgott információk szerint szó sincs. Borbély Lénárd most, többek között bejelentette: úgy döntött, hogy 65 százalékra csökkenti a képviselők és a bizottsági tagok tiszteletdíját s az így megspórolt összeget az óvodapedagógusok pótlékának visszaállítására fordítja. Saját és három alpolgármestere fizetését nem csökkentette. Megjegyezzük: ha kevesebbet fordítana az önkormányzat pl. sportra, sporttal kapcsolatos fejlesztésekre, vagy ha nem önkormányzati pénzből tartanának fenn sportegyesületet, biztos nem kellett volna csökkenteni az óvodapedagógusi pótlékot. Mindehhez hozzátesszük, nem turkálva mások zsebeiben, hogy az önkormányzat négy vezető tisztségviselője évente ~ 50 millió bérrel+járulékokkal+havi költségtérítéssel+személy használatú gépkocsival+benzinköltséggel+a személygépkocsi egyéb fenntartási költségeivel, összesen ~ 56 millióval terheli meg az önkormányzat éves költségvetését. Ebből a jelentős összegből nekik is illett volna egyénileg is hozzájárulni az óvodapedagógusi pótlék teljes összegének visszaállításához. Nem tették. Lelkük rajta! 

………. 

Borbély Lénárd polgármester a héten is folytatta kampányát a fővárosi önkormányzat, illetve Karácsony Gergely főpolgármester ellen. Először a csepel.hu majd a szerdán megjelent Csepeli Hírmondó hozta le a „Nem tervezi Csepel fejlesztését a főváros” című írást, nyilván politikai okokból, a Fidesz fővárosellenes kampányának való megfelelés érdekében. A cikk írója és főnöke azonban elfelejtkeztek néhány tényről. A CSH szerdai számában szerepel, hogy már a főváros is támogatja a Galvani híd megvalósítását. A kormány további, a kerület északi területére tervezett csepeli beruházásai milliárdokkal segítik a kerület fejlesztését. A lapban most közölt Egészséges Budapestért: régóta várt fejlesztések indulnak című írásban jelzett 750 millió forint mellett, tavaly, ugyanennek a programnak a keretében egy milliárdot kapott Csepel. https://csepel.hu/hireink/fejlesztesek/item/13173-1-milliard-forint-csepelnek Így alig egy év alatt 1,75 milliárdot kaptunk csak egészségügyi fejlesztésekre. Az előző négy évben egyébként további milliárdok jöttek Csepelre, utcák, terek, parkok, sportlétesítmények fejlesztésére. Sok kerület, település nem kapott/kap ennyi támogatást. 

Eközben, a 2019-es önkormányzati választások után a kormány százmilliárdokat vont el az önkormányzatoktól, a fővárosi önkormányzattól. Az elvont milliárdokat részben visszaosztja a fideszes településeknek, kerületeknek, így pl. Csepelnek is. Ennek ellenére, ha nem is annyi milliárddal, mint Borbély gondolta, de szerepel a kerület a főváros Integrált Fejlesztési Stratégiájában! Nem igaz tehát, hogy nem tervezi a főváros Csepel fejlesztését.

Ráadásul az ide jutott milliárdok felhasználásában nem kerülhető meg a fővárossal való együttműködés. A csepeli gerincút folytatását célzó EU-s pályázat kormány általi benyújtásában részt vettek a fővárosi önkormányzat illetékes szakterületei, de a kerékpárúthoz kapott 14 milliárdos állami támogatás felhasználása is igényli a fővárosi önkormányzattal való együttműködést. Lehet tehát politikai kampányt folytatni a fővárosi önkormányzat és a főpolgármester ellen, csak akkor nem kellene kerületen belül papolni a politikamentességről. A polgármester ugyanis politikamentes együttműködést kér és vár el a kerületi ellenzéki pártoktól, civil szervezetektől, miközben kemény fővárosi önkormányzat ellenes politikát folytat. Borbély úr: a kerület polgármesterének elsősorban a kerület, nem pedig saját pártja politika érdekeit kell szem előtt tartani. A több évszázados tények szerint a politika a kompromisszumok művészete is, és Borbély úr ‑ hasonlóan sok fideszes politikushoz ‑ valószínűleg hiányzott az iskolából amikor ezt tanították. 

……….

Pénteken a csepel.hu is lehozta Orbán Viktor aznapi, a közrádióban elhangzott nyilatkozatát. Orbán azonban a csütörtöki EU-csúcsról szólva elhallgatta annak egyik lényegét. Így a csepel.hu-tól nem is vártuk el, hogy utánajárjon mi történt a vakcina ügyben a csúcson. A csepeli vagyok közösségi oldalon 

https://www.facebook.com/groups/csepelivagyok/ azonban olvashattuk, Cseh Katalin a Momentum EU képviselője írását arról, hogy Magyarországra a következő negyedévben 

 „a Pfizer-BioNTech oltóanyagából 4,6 millió adag, a Modernából 766 ezer adag, az AstraZenecából 1,5 millió adag, a Johson & Johnson vakcinájából pedig 1,2 millió adag érkezhet….. Összesen tehát a második negyedévben 6,8 millió kétdózisú és 1,2 millió adag egydózisú oltóanyag érkezhet hazánkba, ami 4,6 millió magyar beoltására elég”

Miért hallgatta el mindezeket Orbán Viktor miniszterelnök? Miért nem érzi a csepel.hu szerkesztősége, hogy ezek a tények érdekelhetik a csepelieket? Vagy, szokásukhoz híven utána sem néztek az egyébként magyarok millióit, közte csepeliek tízezreit érintő ügynek?

……….

Heten sérültek meg a csepeli gyorsbüfében történt robbanásban – közölte a blikk.hu március 27-én a katasztrófavédelem legfrissebb információira hivatkozva. https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/robbanas-csepel-gyorsbufe-het-serult/m973f27?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso  

A kerületi fideszes média hasonló, közrenddel, közbiztonsággal kapcsolatos híreket nem szokott közölni (nehogy nyugtalanságot keltsenek a csepeli emberekben), a csepel.hu, szombat délig nem is adott hírt a kerület városközpontjában történt robbanásról, pedig a korrekt, tényszerű tájékoztatási kötelezettség szerepel a önkormányzati törvényben is. Elsősorban erre kellene használni az önkormányzat hivatalos honlapját a csepel.hu-t. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6316481998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása