CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egyetemes majré a kerületvezetőknél? - Egy hét Csepelen (2021. április 19-től 25-ig)

2021. április 25. 00:02 - csú

harom_majom_nem_lat-nem_hall_-nem_beszel_4.PNGCímerjavaslat a csepeli fideszes városvezetőknek. Kínai egyetem, atlétikai stadion, felszedett HÉV-sínek, közlekedési káosz, szociális feszültségek, járványadtok? Ha mindez az Orbán-kormánytól érkezik az egyeztetés legcsekélyebb lehetősége nélkül, akkor a Szent Imre téri vezérkar nem hall, nem lát és nem beszél

Fontos polgármesteri kezdeményezésről adott hírt április 19-én a csepel.hu.  https://csepel.hu/hireink/sport/item/13343-csepeli-utanpotlas-sportegyesulet-elmeny-a-gyerekeknek 

„Az elkövetkező időszakban” Borbély Lénárd a saját fb-oldalán „különböző videókban” bemutatja az önkormányzat stratégiai partnereit.

Micsoda alkalom! Végre megismerhetjük azokat a stratégiai partnereket, amelyeket az önkormányzat rendkívül fontosnak tart Csepel jelene és jövője szempontjából. Sportegyesületekről van szó.

Biztos, hogy különböző kis-, közép- és nagyvállalatok, intézmények, más szervezetek is vannak a stratégiai partnerek között, de azok most nem érdekesek, úgyis csak a gazdaság fellendítése, a csepeli emberek nagy részének megélhetése, a kerület jövője múlik rajtuk. Most a sportegyesületek az elsők. A csepel.hu-n 47 sportegyesület van felsorolva. Számunkra nem ismert, hogy melyek, amelyek elnyerték a stratégiai partner címét. Azt tudtuk azonban, hogy

a Csepel Utánpótlás Sportegyesület, amely a cikk szerint „hosszú ideje(?) öregbíti Csepel jó hírnevét” az elsők között kapta/kaphatta meg e magas elismerést. Nem feladatunk munkájuk megítélése, viszont van néhány megjegyzésünk a téma kapcsán. 

Az egyesületet hat éve, 2015-ben, a polgármester javaslatára hozta létre az önkormányzat. Annak ellenére, hogy szakmailag semmi értelme nem volt, hiszen több egyesület foglalkozott – többé-kevésbé sikeresen –, már akkor is a labdarúgó utánpótlással Csepelen. Arról nem is beszélve, hogy ezzel megosztotta a sportág anyagi, technikai, szellemi erőit, sokak szerint elsősorban politikai okból. Jogilag sem volt kellően alátámasztható a kezdeményezés, hiszen nem önkormányzati alapfeladat sportegyesület létrehozása, fenntartása és teljes körű működtetése. Azóta több száz milliót költöttek az egyesületre, létesítményi, technikai, anyagi, szellemi hátteret biztosítottak részére. A többi 46 sportegyesület nem kapott annyi önkormányzati támogatást amennyit a CSUSE. Költői kérdés részünkről, hogy mi lett volna, ha ezeket a százmilliókat például a már működő, utánpótlással foglalkozó sportegyesületekre fordították volna. Tudjuk, ez nem érdekes. Ezt Ő/Ők(!) hozták létre. 

……….

Fogadóórát tartott a polgármester április 20-án, bár ezt nem írta meg a csepel.hu, csak Borbély úr, saját fb. oldalán. Nem szokás ezekről a fogadóórákról részletes tájékoztatást adni, az azonban érdekes, hogy a csepel.hu-n „polgármesteri fogadóóra” címen 20 tételt jeleznek, de valóban csak 9 olvasható. Ezek között van véradás, emléktábla koszorúzás, emléknap, egy sincs viszont ami konkrétan erről szólna. Még érdekesebb, hogy a polgármester bemutatkozó lapján, a fogadóórához annyi van írva, hogy „változó….ideje: előzetes jelentkezés szükséges...” 

A csepel.hu-n található polgármesteri tájékoztatók szerint, a közvetlenül a veszélyhelyzet előtti időszakban Borbély kb. két havonta tett eleget ez irányú kötelezettségének. Ezek szerint a fogadóórának semmi jelentősége, a polgármester akkor tartja, amikor akarja. Így a „rengeteg” előre jelentkező csepeli nem tudja, mikor kap lehetőséget a vészhelyzet miatt most telefonon történő beszélgetésre. A csepeliek meg sürgős választ, megoldást igénylő ügyeikkel, panaszaikkal forduljanak ahova akarnak vagy írjanak levelet, amelyre talán egyszer választ is kapnak.

……….

A héten több írás jelent meg a médiában a Budapestre tervezett kínai egyetemmel kapcsolatban. A csepeli önkormányzat honlapja, a Csepeli Hírmondó távol tartja magát az egyetem elhelyezése körüli vitáktól, pedig lehetséges, hogy Csepelre is jut az egyetem darabja. A Népszavában pénteken megjelent Kínai egyetem: zavaros tervek, erős gúzs c. írás szerint a „Weiss Manfréd út mellett a szigetcsúcstól kezdődően hosszan elnyúlva”, egészen a tervezett Galvani hídig.  https://nepszava.hu/3116560_kinai-egyetem-zavaros-tervek-eros-guzs 

Az, hogy a kormány az elhelyezéssel kapcsolatos kritikákra zavarodottan keresi a kivezető utat, s maga sem tudja, hogy oldja meg az ügyet, egy dolog. Mondhatnánk, hogy elképesztő. Mivel elkötelezett a kínai kapcsolatok mindenáron való erősítése mellett, biztos, hogy hatalmi eszközökkel fogja „lesöpörni az asztalról” az ellenvéleményeket. Csepeli területről viszont eddig nem volt szó. Történt-e bármilyen szintű egyeztetés a csepeli önkormányzat vezetésével vagy legalább Borbély Lénárd polgármesterrel? Mi a fideszes vezetők véleménye? Csatlakozik-e a kerület vezetése a ferencvárosi önkormányzat – Karácsony Gergely által is támogatott –, népszavazási kezdeményezéséhez, vagy eddigi gyakorlatához híven tapsol minden kormányzati döntéshez, esetleg némán tudomásul veszi, vagy legalább kikéri a csepeliek, a képviselő-testület véleményét az ügyben? 

……….

Németh Szilárd a héten is folytatta az alapítványa tulajdonába került Csepel SC kapcsán a csepeli sport egészének az alapítványi átvételét. Több csepeli sportág vezetőivel való tárgyalást követően április 22-én tette ki fb oldalára videófelvételét, amelyből kiderült, hogy aznap, a Föld Napján, a Csepel forrásnál megalakították a Csepel SC Túraszakosztályát, azzal a céllal, hogy ismét „felélénkítsék a nagy hagyományokkal bíró csepeli munkás-természetjáró mozgalmat”... A déli harangszó időpontjában.”, majd elindultak a Vasas–szakadék felé, ami nevét „a Weiss Manfréd Művek vasmunkásairól kapta”.  https://www.facebook.com/nemeth.szilard.fidesz/videos/1097619870714618 

A felvétel szerint a forráshoz márványtáblát helyeztek el, s a szöveg alatt a Csepel SC és a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia emblémája látható. Németh mellett kilenc személy tapsolt a tábla leleplezésekor. Lehet, hogy a turizmust szerető birkózók voltak? 

Németh Szilárd elkötelezettségét a munkás- és szakszervezeti mozgalom, a természetjárás iránt eddig nem ismertük, valamiért eltitkolta. Azt sem tudjuk, hogy túraszakosztálya létrehozása előtt egyeztetett-e a csepeli Természetbarát Bizottsággal, illetve tagszervezetével, a Csepel SC Béke téri telephelyén bejegyzett Csepel SC Szabadidő Egyesület  Természetbarát Szakosztály vagy az önkormányzat vezetésével. Tudjuk viszont, hogy a Fidesz aktív tagjaként, polgármesterként, pártalelnökként, majd honvédelmi államtitkárként mindent megtett és megtesz a munkás-, alkalmazotti- és szakszervezeti jogosítványok megnyirbálása érdekében. Az utóbbi időkben pedig a csepeli sport megmentője szerepébe bújva, egy kb. 10 milliárdos vagyon feletti gazdálkodás jogát megszerezve „veszi meg”, hozza létre a csepeli sportágakat. A kérdés csak az, mibe fog ez kerülni a csepeli embereknek és lépései valóban a csepeli sport fejlődését szolgálják vagy csak a „szakadék felé” viszik?

……….

A 21.kerulet.ittlakunk.hu a héten szavazást indított a vendéglátó helyek nyitásáról.  A szavazás  szombat délelőtti állása szerint a csepeli válaszadók erősen megosztottak a kérdésben. Többségben vannak ugyan a nyitással egyetértők (46 %), de arányuk 50 % alatt van. A nyitást szorgalmazó kormányzati elképzelések mellett tehát nem sorakozott fel a csepeliek többsége. Ez azért is fontos, intő jel lehet a nyitást szorgalmazó kormány számára, mert az emberek többsége nem ismeri a járvány valóságos hazai hatásait, https://g7.hu/kozelet/20210415/a-fideszes-szavazok-89-szazaleka-az-ellenzekiek-58-szazaleka-nincs-tisztaban-a-valos-jarvanyhelyzettel/?fbclid=IwAR1lz1IQ_My7ZRdF_taJpXHLaKx7bLEATFnAIufS-r6bF2JRJ3Rmlpq7v8E,

de a hazai és nemzetközi szakemberek véleménye és a külföldi tapasztalatok egyaránt felhívják a figyelmet a korai nyitás veszélyeire. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1516511594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása