CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egyszer volt: A 60 éves Csepeli Strand

2021. július 31. 00:02 - csú

csepeli_strand_1961_hatvanas_evek_-1.PNGA gyermekjegy 140 centiméteres magasságig két forint volt, a felnőttek négy forintot fizettek a belépőért. Olajozás 4 forint. Lábápolás, könnyű járás...Jegyek a pénztárban, ahol 2 forint volt az üzenet. Zene és reklám a megafonból: Mosogasson ultra daisyvel, így a piszkot sose nézi el...Zöld volt a mező...A cikk második oldalán lévő  videó az építőknek, a Csepel Vas- és Fémművek munkásainak, mérnökeinek, alkalmazottainak, egykori vezetőinek állít emléket, mindazoknak, akik önzetlen társadalmi munkával vettek részt a strand létrehozásában, azoknak, akiknek meghatározó szerepe volt abban, hogy a strand felépült, és ma is vendégeket fogad

A főváros XXI. kerületében, a Hollandi úton 1961. június 7-én nyitották meg a strandot.

Jelenlegi helyén, a Kis-Duna Duna-parton már az 1930-as években működött strand  az egykori WM gyár, vagyis a Weiss Manfréd Művek üzemeltetésében.

Az ötvenes évek végén, 1958-ban a Csepel Vas- és Fémművek munkásainak, alkalmazottainak kezdeményezésére a gyár új, korszerű fürdőt építtetett a régi helyett.

Mélyfúrásokat végeztek a területen, melynek nyomán értékes összetételű ásványvíz tört fel. Erre a vízkészletre alapozva épült fel a strandfürdő, amit

hatvan évvel ezelőtt, 1961 június 7-én nyitottak meg a csepeli és a környékbeli lakosság előtt. A gyermekjegy 140 centiméteres magasságig két forint volt, a felnőttek négy forintot fizettek a belépőért.

A Csepeli Strand, a Soroksári Duna-ág partján, megynyitásától kezdve mintegy 7 hektárnyi üde zöld területen fekszik. Parkosított területe 41 935 m2 volt. Befogadóképességét a vízfelület alapján mintegy 4500 főre tervezték, de a parkosított terület jóval több vendég kényelmes pihenését tette  lehetővé.

A strand területén 60 éve az alábbi medencék várták a fürdővendégeket:

  • Termál gyógymedence 36-38 C-os termálvízzel
  • 50 m-es úszómedence 24-26 C-os vízzel
  • élménymedence 30-32 C-os vízzel
  • gyermekmedence 32-34 C-os vízzel

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. az úszó- és strandmedencét 2002-ben szűrő-forgató berendezéssel látta el. A strandmedence különféle komfortfokozó élményberendezésekkel és hárompályás csúszdával működött.

A strand gyógyvizének jellemzői: nátriumot is tartalmazó, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos és kloridos hévíz, amelynek fluoridion-tartalma is jelentős.

A strand környékén ingyenes parkolási lehetőség várta a vendégeket.

Az itt következő video az építőknek, a Csepel Vas- és Fémművek munkásainak, mérnökeinek, alkalmazottainak, egykori vezetőinek állít emléket, mindazoknak, akik önzetlen társadalmi munkával vettek részt a strand létrehozásában, azoknak, akiknek meghatározó szerepe volt abban, hogy a strand felépült, és ma is vendégeket fogad.

A képekért köszönet a 21. kerületi Hírhatárnak, valamint a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesületnek

Zene a videóban: Törd a kerítést – Előadó az Orfeo együttes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5716643402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása