CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A bűn

2021. augusztus 10. 00:01 - csú

szamitogepes.PNGJelen esetben az a bűn, hogy a hacker bemutatta: nem elég, hogy a sorosozással, migránsokkal meg Brüsszellel teleszórt álkérdésekkel hergelik az embereket...

A legkönnyebb az etikus hackereket elővenni. Ők azok, akik haszonszerzés vagy károkozás nélkül rámutatnak egy rendszer gyengeségére, kijátszhatóságára. Van, ahol köszönetet mondanak nekik, máshol – illiberális államokban, diktatúrákban – a hiba javítása helyett inkább üldözik őket, mert bemutatják, hogy mi a baj. Ilyenkor a menetrend a következő: megvan a bűnbak, tesznek hozzá bűnt és pöröghet tovább a propaganda.

Most is gyorsan és magabiztosan tudatták a kormányzati szervek: „észlelték”, hogy informatikai támadást indítottak a nemzeti konzultáció internetes oldala ellen, ami miatt „megteszik a szükséges lépéseket”. Az észlelés nem lehetett nagy mutatvány, hiszen a hírportálok beszámoltak arról, hogy egy etikus hacker élő videóban közvetítette, amint programja megállás nélkül álnevekkel tölti ki a jelenlegi, a „járvány utáni életről” szóló nemzeti konzultációt. Fél nap alatt bő 3000 konzultációt tudott le az algoritmus, amely

a leírás szerint véletlenszerűen válaszolt a kérdésekre. A szintideje nagyjából 10 másodperc volt.

Jelen esetben az a bűn, hogy a hacker bemutatta: nem elég, hogy a sorosozással, migránsokkal meg Brüsszellel teleszórt álkérdésekkel hergelik az embereket, továbbá a „kérdések” egy részében már döntött a hatalom (azaz felesleges is róla kérdezni), hanem hogy egy program akárhányszor kitöltheti azt a konzultációt, amire a Fidesz – az emberek véleményére mutogatva – a saját világát építi. Nem mintha nem lenne teljesen mindegy, ki, milyen és hány darab választ ad, hiszen a végén senki nem ellenőrzi hitelt érdemlően, hány kérdést küldtek vissza. Orbánék mondanak 2 vagy 2,5 milliót, de akár 4-et is.

A hackernek azért nem tudnak megbocsátani, mert rombolta azt az illúziót, hogy a kormánynak számít, mit mondanak az emberek. Ha valóban számítana, megkérdeznék őket egy népszavazáson mondjuk Paks2-ről, a külföldi hitelekről, a Fudanról, a fideszes alapítványokról vagy az ellenzéki önkormányzatok kivéreztetéséről. Az ilyen kérdések megeresztése persze veszélyesebb a Fidesz számára. A régi „bon mot”-t idézve: náluk ez több mint bűn, ez hiba lenne.

Markotay Csaba (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7616642620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása