CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mi lesz a fiatalokkal Csepelen? Milyen jövő vár rájuk?

2021. augusztus 27. 00:02 - csú

csepeli_kozlekedesi_kaosz_es_dugo_2018-szeptember_-2_2.PNGA rendszerváltás évéhez képest majdnem 19 százalékkal fogyott a kerület lakosságának a száma, miközben az agglomerációban élőké folyamatosan növekszik.  Csepel vonzereje, elsősorban a közlekedési gondok miatt csökken.

A fiatalok világnapjáról a valamikori csepeli Fidesz biztos megemlékezett volna, de hol van már a valóban fiatalokból álló, fiatalos, rendszerváltó Fidesz, hol vannak a csepeli fiatal demokraták? Különösen ebben az időszakban időszerű lenne a világnapról való megemlékezés, amikor fogyóban és öregedőben a csepeli lakosság. Az idei jeles napon, augusztus 12-én azonban néma volt az összes helyi fideszes önkormányzati szócső. Pedig volna bőségesen miről beszélni, gondolatokat cserélni világnap nélkül is...

A rendszerváltás évéhez képest majdnem 19 százalékkal fogyott a kerület lakosságának a száma. Legutóbb a képviselő-testület az óvónői létszámcsökkenés tényének megállapítása mellett, az óvodáskorú gyerekek számának csökkenése miatt is az óvodai csoportok összevonására kényszerült. A folyamat úgy látszik, a kormány intézkedései ellenére vagy éppen amiatt, megállíthatatlannak tűnik.

Jönnek majd

az általános iskolai gondok és így tovább. Egy kutatás szerint 30 év múlva Budapest lakossága 10 %-kal kevesebb lesz a jelenleginél, többek között az elvándorlás miatt is. Csepel vonzereje, elsősorban a közlekedési gondok miatt csökken, míg az agglomerációban élők száma folyamatosan növekszik. 

Riasztó tény a kivándorlás erősödése is. Nem rég hozta nyilvánosságra a brit külügyminisztérium, hogy eddig több mint 154 ezer magyar állampolgár kért tartós letelepedési engedélyt. https://hvg.hu/gazdasag/20210812_letelepedesi_engedely_brexit_magyarok 

Az Angliában tartósan letelepedett magyarok megszülető gyerekei nem a magyar gyerekek számát fogják növelni. A pandémia sem változtatott a folyamaton és a globális felmelegedés hosszú távú negatív következményei, természeti katasztrófák hatásai tovább rontják majd a helyzetet.

Ideje van az egész világon a folyamattal való szembenézésnek, ami alól senki sem vonhatja ki magát. Vonatkozik ez a helyi önkormányzatokra is, még akkor is, ha azokat a kormány az eltelt 10 esztendőben elöljáróságok szintjére süllyesztette. El kell kezdeni közösen gondolkodni a változtatásról, a jövőről – a jövő fiataljai, Magyarország  érdekében. Mindenhol. Csepelen is. 

E.-S.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1416660404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása