CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egyszer volt, 50 éve volt: „Új otthonok a Csepeli Vasmű dolgozóinak”

2021. augusztus 28. 00:02 - csú

csepel_bajcsy-zilinszky_uti_lakotelep_1971_augusztus_26_nepszabadsag_1_oldal.PNGA Népszabadság ötven éve, 1971. augusztus 26-án első oldalon, fényképpel közölte a szűkszavú, de annál beszédesebb, fényképes információt:

„A Csepel Vas- és Fémművek  dolgozói számára épülnek lakások a csepeli Bajcsy-Zsilinszky úti lakótelepen. A napokban 3 négyemeletes, 19 lakásos épületet adtak át műszakilag. Ezekbe szeptember közepétől már beköltözhetnek a lakók. A kép hátterében, középen a 78 lakásos, négyrészes épülettömb látható, ezt is az idén adják át.(Kéri Dániel felvétele.)"

Csepel nem volt egyedül a nagyszabású és gyorsütemű lakásépítésben. Ugyanebben az időszakban a Magyar Nemzet a következőkről számolt be:

Húszezer új lakás épül Újpesten. Újpest negyedik ötéves tervében jelentős helyet foglal el a lakásépítési program. (...) A negyedik ötéves terv időszakában megkezdik az újpesti városközpont rekonstrukcióját, amely három szakaszban kerül majd megvalósításra. Ezen a területen 12486 lakást lebontanak, és helyükre 19925 új lakást építenek. A szanálási arány tehát 63 százalék lesz.

Ha a számokat figyelembe vesszük, akkor

Újpesten jelentős lakásgyarapodással nem lehet számolni, mert az új lakások csupán pótolják a lebontásra kerülőket. Ha azonban a lakások minőségét hasonlítjuk össze, már lényegesen más képet mutat a helyzet. A lebontandó lakások alapterülete átlag 30 négyzetméter, az újonnan épülőké 53 négyzetméter. 3700 lebontandó lakásban 4400 szoba van, míg ugyanilyen számú új lakásban 9300 szoba létesül. (...)

Újpesten több vállalat végez saját hatáskörében dolgozói részére lakásépítkezést. Ezek közül a legjelentősebb az Egyesült Izzó akciója, amely a tervidőszakban 450 lakás építését tartalmazza. Más vállalatok 150 lakás építését tervezik. Ezek együttes költségét 172,4 millió forintban irányozták elő.

Sokan még nem is tudják : új lakótelep épül a Józsefvárosban, méghozzá két szempontból is teljesen új módon. Először is, a főváros belső területén egyszerre még sohasem bontottak le annyi lakást, mint amennyit a Baross utca - Illés utca - Práter utca - Szigony utca által határolt területen fognak. Kétezer régi lakás helyébe kétezer új épül, s megszűnik a zsúfoltság: a mostani két-három emeletes házakat a földig rombolják, a kétezer lakást 9-13 emeletes házakban helyezik el, és közben még bőven marad hely üzleteknek, iskolának, óvodának, bölcsődének, orvosi rendelőnek, sőt még tornateremnek és uszodának is.

Régi józsefvárosi házak mellett, a Tömő utcai lakásépítkezésen már a harmadik toronyházat építik a Budapesti Lakásépítő Vállalat dolgozói. A Szigony utca sarkán épülő 192 lakásos házat - amelynek most a 11. emeletén dolgoznak - a jövő év első felében adják át.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5516669076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása