CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Van-e igény a váltásra? - Csepeli városgazdák régen és most

2021. szeptember 29. 00:02 - csú

kerdojel_fekvos-777_14.png"Ahogy a 'fülkeforradalmat' követő Fidesz vezetés egyre több helyen mutat párhuzamot Rákosi féle pártállammal és az önkormányzatok egyre nagyobb mértékben hajaznak a tanácsi rendszerre, úgy a Vagyonkezelő szervezete is egyre inkább vált az IKV-hoz hasonlatossá, a polgármesteri utasítások egyszerű szolgalelkű végrehajtójává. A közbeszerzési eljárásaik leginkább a (többségében túlárazott) csókosok közötti  koncosztás terepe lett. Kifizetőhellyé vált..."

Az ember manapság nem tud a kerületben úgy közlekedni, hogy ne találkozna a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit ZRT. (későbbiekben Városgazda) matricájával ellátott személy és tehergépkocsikkal, speciális munkagépekkel. Ennek a jelenségnek - azon felül, hogy a párthiarerchia és a pazarlás szimbóluma – irányítás filozófiai jelentősége is van.  – Így kezdi gondolkodásra, összegzésre és állásfoglalásra késztető Csepeli filozófiák című írását a saját közösségi oldalán Horváth Gyula, az önkormányzat ellenzéki (DK-s) képviselője. A cikket így folytatja:

„A dolog megértéséhez a rendszerváltás időszakáig érdemes visszanézni. Akkoriban a szocializmusból megmaradt IKV kiterjedt építő, javító, és szolgáltató rendszere működött, a tervgazdaság szabta keretek közt. Ezek a nagy tanácsi vállalatok voltak hívatva a kerület kezelésében lévő tanácsi és állami értékek fenntartására, karbantartására, megújítására. Nem csak tevékenységük, de személyi állományuk is igen heterogén volt. Hatásfokuk, pedig a piacgazdaságban kialakult értékrend szerint teljességgel versenyképtelen!

Ennek a ténynek a nyilvánvalósága miatt az önkormányzati rendszerre való áttérés időszakának egyik első, lépése volt az IKV megszüntetése. Mivel  a vagyontárgyak és

az eszközök fenntartásának, javításának feladatai továbbra is megmaradtak önkormányzati hatáskörbe, az átalakítás hatékony eszközét a feladatok kiszervezésében találta meg a Füleki Rudolf SZDSZ-es képviselő (Németh Szilárd akkori párt, és harcostársa) által vezetett gazdasági team. A kiszervezés célja az volt, hogy az új szervezet legyen kicsi, és /szinte kizárólag/ koordináló jellegű! Az így alaposan lekarcsúsított állomány már a kivitelezési munkálatokat csak szervezte, az effektív feladatokat elsősorban csepeli kisvállalkozók végezték. Nagyjából ezt a gazdaságfilozófiát folytatta a Csepeli Vagyonkezelő KFT (CSEVAK) is 2010-ig.

Amikor 2010 őszén Németh Szilárd ülhetett Csepel polgármesteri székébe, első intézkedései között szerepelt a CSEVAK megtámadása és felszámolása. A módszer hírhedt, NSZ nevéhez köthetően durva, igazságtalan és méltánytalan volt. (A dolgozókat az udvarra tereltette, egy őrző-védő céggel őriztette, majd embereivel átkutattatta a dolgozók irodáit, számítógépeit és személyes dolgait) Ez a cég, - és akkori vezetője Szenteczky János - feladataikat a Németh Szilárd és SZDSZ-es társai által kidolgozott alapelvek szerint végezték. (Arról, hogy Németh közben fideszes lett és egészen más srófon kezdett gondolkodni mint korábban, nem ők tehettek.) Mégis alaptalan vádaskodás, több mint egy évtizednyi bírósági eljárás lett a sorsuk. Szerény vigasz a számukra, hogy a végítélet „bűncselekmény hiányában felmentve”.

2010 után az új szervezet új filozófiát is kapott. Már nem a hatékonyság és a racionalizálás, hanem a központi (polgármesteri) utasítások gyakorlati végrehajtása lett a feladatuk. A feladatokat egyre kevésbé a hozzáértő vállalkozók, sokkal inkább a sebtében szervezett saját kivitelező brigádok kezdték teljes mértékben átvenni. Ezek pedig többségében a politika által befolyásolt, megfélemlített, kézben tartottak, és nem a szakma elméleti és gyakorlati ismereteivel felvértezettek lettek. Egyre jobban hasonlítottak a pártállami IKV szervezetre. Ezt példázza, hogy míg y CSEVAK igazgatói mindig diplomás emberek voltak, a Vagyonkezelő vezérigazgatójának bőven elég egy érettségi is.

A kivitelezési munkákat a legkisebbektől, a legnagyobbakig mind a vállalati szervezetbe integráltak, és a közmunkások végezik. A létszám így mára megközelítette a fél ezret. Hatékonyságuk alacsony, bérigényük magas! Ahogy a „fülkeforradalmat” követő Fidesz vetetés egyre több helyen mutat párhuzamot Rákosi féle pártállammal és az önkormányzatok egyre nagyobb mértékben hajaznak a tanácsi rendszerre, úgy a Vagyonkezelő szervezete is egyre inkább vált az IKV-hoz hasonlatossá, a polgármesteri utasítások egyszerű szolgalelkű végrehajtójává. A közbeszerzési eljárásaik leginkább a (többségében túlárazott) csókosok közötti  koncosztás terepe lett. Kifizetőhellyé vált, ahol vannak kevesek igen magas bérrel, kocsikkal, hajókkal, repülőkkel (Ne feledjük, hogy Karácsony Gergely beiktatási rendezvényét is - a bírósági tudósítás tanúsága szerint - egy a csepeli vagyonkezelő állományában és fizetésében lévő „kalózhajós” zavarta meg.) A hozzá nem értésük hírét látszanak alátámasztani az országos botrányt kiváltott elmarasztaló ítéletek, a szerződési plusz kifizetések, valamint a strandi gyermek klórmérgezések, és a villámcsapások esetei is.

Most a Tejút úton, és a Merkúr utcában állomásoznak! Felfordulást, forgalmi akadály már van, a hasznosság meg nem látható. A Németh - Borbély tandem politikája, és az arroganciára, a hűbéri rendszerre épített filozófiája becsődölt. Itt az idő, hogy filozófiát és vezetést váltsunk!”

Horváth Gyula

Forrás: Facebook

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2916653978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása