CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Háros Csepel mostohagyermeke, de meddig még? Megoldás helyett 16 éves ígéretek?

2022. január 04. 00:02 - csú

harosi_helyzet_2020-bol.pngCsepel-Hároson mintegy 3.500 ember élhet, bár pontos számot nem tudunk. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen, illetve az azt követő közmeghallgatáson ismét, immár sokadszor hangzott el a követelés: rendezni kellene végre az ott élők ügyeit is. A Fidesz csepeli vezetői immár a 12. éve nézik, milyen  gondokkal küzdenek az ott élők, pedig Németh Szilárd már 2006-ban (Csepel újság, 2006. IX. 27.) azt ígérte, hogy győzelmük esetén „Hárost belterületbe vonjuk”! Győztek 2010-ben. Háros azóta is maradt, ami volt, ami lett: külterületi mostohagyerek...

Zártkerti program – milliárdok az ott élőknek. Erről írt a Népszava Zártkertekben nem gyümölcs: lakó terem címmel. 

A cikk Csepelt, ezen belül Hárost is érinti, elsősorban a Városkutatás Kft korábbi szociológiai felmérésére hivatkozva. https://mri.hu/blog/2015/05/budapest-xxi-kerulet-csepel-szociologiai-vizsgalata/  Apropója, hogy az agrárminiszter december elején 5 milliárdos pályázatot hirdetett a zárkertek támogatására, melyen végül 238 pályázó kap valamilyen támogatást. Vajon Csepel pályázott, s ha igen, nyert-e zártkerti támogatást?

Fontos téma, hiszen a legutóbbi években nőtt a

zártkertekben, illetve az ehhez hasonló külterületeken (a budapesti agglomerációban vagy például Csepel-Hároson) élők száma, amely mára már eléri a 300 ezer főt.

Csepel-Hároson mintegy 3.500 ember élhet, bár pontos számot nem tudunk. Mindenesetre a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, illetve az azt követő közmeghallgatáson ismét, immár sokadszor hangzott el a követelés: rendezni kellene már az ott élők ügyeit is. Úgy tűnik ismét hiába. A Fidesz csepeli vezetői 11 éve nem tettek semmit a megoldás érdekében, pedig Németh Szilárd már 2006-ban (Csepel újság, 2006. IX. 27.) azt ígérte, hogy győzelmük esetén „Hárost belterületbe vonjuk”! Ennek ellenére, a 2009. április 16-án, az akkori képviselő-testület által tárgyalt: „Javaslat Csepel-Háros szabályozásának programjára és ütemezésére” c. előterjesztést a Németh Szilárd által vezetett Fidesz-frakció nem szavazta meg! https://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2009/2009.04.16.kt.jkv.pdf

Viszont 2018-ban már azt ígérte: „Hároson élhetőbb és biztonságosabb lakókörnyezetet szeretnénk, új utakkal, csatornával, közvilágítással, óvodával, iskolával, tanodával, az itt élők felzárkóztatásával.” (Csepeli Hírmondó, 2018. III. 16.)

Ebből sem lett semmi. Irreális ígéretekből nem is lehet. Nem érdemes mellébeszélni, közbiztonsági üggyé tenni Háros ügyét, mint ahogy Borbély tette a november 25-i közmeghallgatáson. https://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2021/1125/jkv_kozmeghallgatas_2021_11_25.pdf  Jobb lenne már egyszer beismerni, s megbeszélni az ott élőkkel: a belterületbe vonáshoz először fejleszteni kellene a területet, a testület által korábban jóváhagyott szabályozási terv, illetve rendelet alapján. Tudatosan! Utcákat, telkeket kell kialakítani, csatornázni kell a teljes területet, víz, villany, gáz kell vezessen mindenhova, s aztán jöhet a belterületbe vonás. Ennek semmi jele, immár évtizedek óta. A tizenegy év alatt a kerületben befektetett milliárdokból, sok mindenre, nem egyszer felesleges dologra is tellett, ide nagyon kevés jutott.

Véljük, még sokáig igaz lesz a fenti cikkben említett Városkutatás Kft egyik megállapítása:

„Csepel-Hároson például sok gyerek – főként az Erdélyből áttelepült roma családoknál – nem is jár iskolába és szinte teljes egészében eltűnik a szociális hálózat szeme elől. De a többiek számára is gond a messzi iskola, az elfogadás hiánya, a pedagógusok motiválatlansága – derült ki a Városkutatás Kft. Csepel-Háros zártkertjeiről készül korábbi felméréséből.”

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3616801500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása