CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Az észak-csepeli ligetes illúzió nem takarja el a hárosi rideg valóságot

2022. március 23. 00:02 - csú

csepeli_allatkinzas_haros_-1_1.pngA  Csepelt kívülről nézők nem nagyon találnak vonzó lehetőségeket  a szigetnek ezen a részen. A mostani fideszes "nagy emberek" úgy dicsekszenek a ligetes Észak-Csepel terveivel, mintha nem látnák a déli Háros egyre növekvő nyomornegyedeit például képünkön). Úgy dicsekszenek Királyerdővel, (meg tévesen Szabóteleppel) mintha nem látnák a volt CSM-ben lévő nyomortanyákat és lepusztultságot.

Volt egyszer egy fórum, ahol Csepel „fejlesztéséről” beszélt a polgármester Németh Szilárd összetrombitált nagyságainak és néhány bennfentesnek a jelenlétében. Ezen a rendezvényen Borbély Lénárd a felszólalásban sajátosan állt az igazsághoz.

Úgy is mondhatnám, hogy nem mondott igazat!

Persze Max Webertől tudjuk, hogy a politikus gyakran egyenlő a demagóggal. Ebből a megközelítésből sokat elnézhetünk, és még többet megbocsájthatunk neki.

Persze ki-ki vérmérséklete, politikai hovatartozása szerint!

Amennyiben azonban az elmondottakat nem Németh Szilárd politikai kampánycéljainak, hanem az igazság makacs tényeinek vetjük alá rengeteg kivetnivalót találunk. Már az is visszás lehet, hogy

erre a rendezvényre odakényszerítenek egy olyan embert (Borbély), akinek úgy hiányzik Németh Szilárd közelsége, „mint üveges tótnak a hanyatt esés”!

De amennyiben ezen a formalitáson túllendülünk és a konkrét ügyek konkrét elemzésébe merülünk érdekessé válhat, hogy az utóbbi időben Németh Szilárd kampánycsapata úgy tesz, mintha ők találták volna fel az észak-csepeli részen a fővárosi nagy közpark létesítésének dolgát. Pedig hát nem ők voltak! De, mint mindenben, ebben a dologban is van némi igazság. Mégpedig az, hogy Budapest Közgyűlése a központi szennyvíztisztító helyének rögzítése után több alkalommal foglalkozott a déli városrész koncepcionális fejlesztési elképzeléseivel. Itt sarkalatos pontként szerepelt zöldfelületnek a kialakítása is. Egy már meglévő budapesti „zöld-gyűrű kiegészítéseként (Budai hegység, Margit sziget, Városliget, Népliget) Csepel Északon nagy közpark, rekreációs, sport és szabadidős, ligetes terület építése vált tervezetté. A polgármesteri beszéd kevés igazságai közé tartozik, hogy történtek tervpályázati kiírások, és jöttek értékes és érdekes tervek is. Köztük az úgy nevezett „lagúnás beépítés” is, amit - Európai szintű különlegességével, és a szakma értékelésével - nyertesnek hirdettek.

Tehát borbély Lénárd csupán hűségét és lojalitását mutatja és nem az igazságot erősíti, amikor mindezért köszönetet mond Orbán Viktornak!

A polgármester beszél összefogásról is, amire a polgárok azért néznek csodálkozva, mert az ellenzékkel való legkisebb dialógusnak nyoma sem található a Fidesz 2010 óta viselt elveiben. Persze kiderül, hogy itt a fideszes kerületek és a fideszes kormány összefogásáról beszél, ami valljuk be, hogy egy ilyen felülről vezérelt parancsuralmi rendszerben semmilyen relevanciával nem bír. A Karácsony vezette főváros elvtelen és igaztalan szapulás meg már Borbély rögeszméjét jelzi!

A „lesajnált Csepel” borbélyi szóhasználat annyira érdekes fordulat, hogy az ember könnyen találja öngyilkos metaforának vagy buta kiszólásnak. De ebben is van némi igazság! Kerületünk nem tudott a megfelelő ütemben felzárkózni a budapesti kerületekhez. Ez a folyamat azonban 2010 óta tovább lassúbbodott! Mert valóban épültek méregdrága (félmilliárdosra túlárazott) játszóterek, de ezek mit sem használtak a kerület munkahelyi krízisén, a lepusztuló rozsdaövezeteken, a hiányzó utak helyzetén, az ebből kialakult állandó dugókon, a komfortnélküliség és a nyomornegyed növekvő méretén, a bűnözésen, - és a Budapesten a piac által az egyik legalacsonyabbra értékelt - lakásárakon! Ezek és a folyamatosan csökkenő lakosságszám mutat rá a polgármester értékelésének hamisságára.

A polgármester kijelentése, hogy „Csepelen élni jó” az ő szájából nem több egy kampány szlogennél! Csepelen élni a csepeliek szeretnek! Azok, akik ide születtek, vagy ezt a helyet választották lakhelyüknek, és akik a lelkükön viselik ennek a kerületnek a sorsát. A kívülről Csepelt nézők nem nagyon találnak vonzó lehetőségeket ezen a sziget részen. A mostani csepeli polgármester úgy dicsekszik a ligetes Észak Csepel terveivel, mintha nem látná a déli Háros egyre növekvő nyomornegyedeit. Úgy dicsekszik Királyerdővel, (meg tévesen Szabóteleppel) mintha nem látná a volt CSM-ben lévő nyomortanyákat és lepusztultságot.

Ez több mint bűn! Ez hiba!

Forrás: Horváth Gyula Bűn és hiba című publicisztikája a szerző közösségi (fb) oldalán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6617624054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása