CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lesz vagy nem lesz fafűtés ősztől a csepeli iskolákban?

2022. augusztus 09. 00:02 - csú

kazanfuto.pngNem gondolják a kerületi illetékesek, hogy a nyári hőség ellenére a csepeli választott tisztségviselőknek és az iskolák fenntartását, működését biztosító önkormányzati cégnek már dolgozni kellene a döntés előkészítésén  és a megoldáson? Az sem ártana, ha tisztességesen tájékoztatnák a csepelieket, hogyan érinti a fatüzeléses kormányzati döntés a csepeli iskolákat, s ha igen, akkor mit akar tenni az önkormányzat.

A rezsicsökkentés „kurtítása” után, végleg kiderült: Magyarország hátra megy nem előre! Orbán Viktor nemrég kijelentette: "...aki az átlagfogyasztás felett fogyaszt, „annak gondoskodnia kell arról, hogy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy ki tudja fizetni az átlagfogyasztás fölötti részt” Ez gyakorlatilag nyílt beismerése a rezsicsökkentés bukásának. Az idézett mondat a kormányfő cinikus hozzáállását bizonyítja. 

Közben a Belügyminisztérium kiadta, szokásos körlevelében, a „szigorúan bizalmas” feladatot a tankerületeknek. Vissza a fafűtéshez! Megnézni a feltételeket, megtalálnia azokat az intézményeket, iskolákat, ahol ez végrehajtható, előkészíteni az ezzel kapcsolatos tennivalókat, egészen addig, hogy

„az iskoláknak ellenőrzött, működőképes kéményekkel kell rendelkezniük”. Hogy hogyan oldják meg? Már dolgoznak az ügyön. Kiadták a tankerületeknek, azok meg már mérnek, számolnak, intézkednek. 

Az iskolaigazgató, már ahol van – Csepelen három helyen nem fogadta el a BM a pályázatokat, így ott a helyettesek –, a tanári kar, a szülői munkaközösség meg idegeskedhet. Hogy meg lehet-e oldani, ha igen, mennyibe fog kerülni, ki fogja az új rendszert fizetni, naponta működtetni, ki rak naponta a tűzre, amikor pedagógus is alig van? Majd megtudják, úgy mint az új tanév rendjét, ami másfél hónapos késés után jelent meg.  

Lehet, hogy a csepeli önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal korán döntött az augusztus 1-19 közötti hivatali munka már megszokott szüneteltetéséről? Nem tudjuk, de a helyi önkormányzatnak, a választott tisztségviselőknek és az iskolák fenntartását, működését biztosító Városgazda Zrt munkatársainak már lehet, hogy dolgozni kellene a megoldáson? Az sem ártana, ha valaki, aki ért a témához, tájékoztatná a csepelieket, hogyan érinti a döntés a csepeli iskolákat, s ha igen, akkor mit akar tenni az önkormányzat. Lesz vagy nem lesz fafűtés ősztől a csepeli iskolákban?

Holoda Attila, a tekintélyes energetikai szakértő szerint „..a fatüzelésre való átállás nem csak visszalépés a gáztüzeléshez képest, de olyan költséggel jár, amire nincs a tankerületnek forrása...a tűzifa már most hiánycikknek számít,...a fatüzelés alkalmazásával az ökológiai lábnyom is nagyobb lesz.” https://ezalenyeg.hu/kozugy/elore-a-multba-faval-futene-az-iskolakban-a-belugyminiszterium-281962

E.-S.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7217902623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása