CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A „leggazdagabb” magyar kohász Csepelen dolgozott (1977) - Egyszer volt

2022. október 29. 00:02 - csú

martinacel_gyartas_betet_anyag_adagolas.png„Ezt a munkát csak gyűlölni vagy szeretni lehet. De ha egyszer valaki megszerette, az sohase gyűlöli meg” (Siemens–Martin-acélgyártás betétanyag adagolása)

Ma már a martinüzem hűlt helyét is nehezen találná meg, aki azt keresi a volt Csepeli Acélmű, a későbbi Vasmű, az egykori Csepel Művek kerítésén belül.

Negyvenöt éve, amikor a Képes Újság riportere beszélt az onnan kikerülő termékekről, egészen más volt még a helyzet: „Kell a martinacél, az elektroacél, a vasöntvény, az acélöntvény, a kovácsolt és sajtolt acéltermékek. A MÁV valósággal sír és rimánkodik sínekért, alátétekért, hevederekért, tartó-, rúd- és idomacélokért. Az építőipar szinte ’eszi’, az acélhuzalt, a gázosok, a vizesek és a csatornások pedig a csöveket, csapokat…” -közölte a riporter, majd többek között ezt írta:

„A ’leggazdagabb’ magyar kohász, Angeli István Csepelen dolgozik. Tizenkét gyermek apja, tíz fia és két lánya van, így fogalmaz:

— Ezt a munkát csak gyűlölni vagy szeretni lehet. De ha egyszer valaki megszerette, az sohase gyűlöli meg . . .

Mr. Somogyi Károly, azaz Charles Somogyi, a cincinnati szerszámgépgyár főmérnöke öt évtizeddel ezelőtt a munkanélküliség elől menekült Amerikába. A gyárban több ezer magyar dolgozik. Az öntőkről így beszélt:

— A magyar öntőnek nincs párja. Nem tudom, itthon hogy állnak, de én csak jót szólhatok!

Valóban érdemes szemügyre venni, hogyan is állunk itthon.

vasontes_vasonto.pngA kohászatban dolgozott 1960-ban az összes ipari munkásság 6,5 százaléka. Ma (1977-ben) ez a szám: 5,9 százalék. Egészen pontosan: 77 ezer 484 ember. Közülük 35 ezer 766 szakmunkás.

Aki járt Dunaújvárosban, Diósgyőrben, Ózdon, és Csepelen az tudja, hogy milyen gigászi munka folyik ezekben a gyáróriásokban. Évről évre kevesebb létszámmal adnak évről évre többet. Mert a különböző iparágak egyre többet kérnek, követelnek.

Kell a martinacél, az elektroacél, a vasöntvény, az acélöntvény, a kovácsolt és sajtolt acéltermékek. A MÁV valósággal sír és rimánkodik sínekért, alátétekért, hevederekért, tartó-, rúd- és idomacélokért. Az építőipar szinte „eszi", az acélhuzalt, a gázosok, a vizesek és a csatornások pedig a csöveket, csapokat.

Az öntők és kohászok nem sírnak, hanem tesznek…

A kohóban 1200 fokon színezi magát bíboraranyra a vas. Amíg csapolnak Bogdán Sándort nézem. Hajlott hátú óriás. Harminc évét öntötte eddig vasba.

Forrás: Németh Sándor (Képes Újság 1977. Vasöntők című riportja)

Fotó: Dolezsál László

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7117964522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása