CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egyszer volt: Méltóságos urak és darutollak a Csepeli Kultúrház avatásán (1927)

2022. december 10. 00:02 - csú

5-vonulas.PNGJózsef királyi herceg és neje az ünnepségen

A két világháború között Csepelen a polgári kultúra terjesztését szolgálta a 95 éve megnyílt Kultúrház. Az 1927-ben átadott létesítmény az 1900-as évek elejétől működő, és sok fejlesztésen átment Árpád utcai Csepeli Munkásotthon közelében, a Szent Imre téren épült fel.

csepeli_kulturhaz_1927_aprilis_24_avatas.jpgA második világháborúban elpusztult impozáns épület, a Csepeli Kultúrház földszintjét étterem, több egyesületi helyiség és táncterem foglalta el. Az emeleten 800 főt befogadó színházterem, étterem, könyvtár és egyesületi szobák lettek berendezve.

A Csepeli Kultúrházat a Keresztény Polgárok Közössége üzemeltette. Az épületben működtek a polgári  jobboldali egyesületek. Nagytermét színházi és mozielőadásokra használták. Klubterme, valamint az étterme a helyi polgárság és értelmiség kedvelt találkozó- és szórakozóhelye volt. A most következő képek

a Csepeli Kultúrház 95 évvel ezelőtti, 1927-es  megnyitását mutatják be a kor ünnepi rekvizitumaival együtt:7-diszmagyarok.PNG

Helyi és országos előkelőségek 

3_unneplo_tomeg.png

Az ünneplők sorfala

8-rezesbanda_fuvosok.PNG

A zenekar

6-a_kozonsag.PNG

A csepeli közönség

9-darutollasok_diszelgese.png

Darutollasok felvonulása

10-elvonulnak_a_cserkeszek.PNG

A cserkészek zárták az ünnepséget

Forrás: archív felvételek korabeli híradásokból

Szerkesztette: anzágo

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8317993098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása