CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Emlékmű vagy iskola lesz a megújuló Jedlik Ányos Gimnáziumból?

2023. január 09. 00:02 - csú

jedlik_gimi_eredeti_allapotban.pngAz idén fog jedlikes érettségit kapni az az évfolyam, amelyik Csepelen még egyszer sem léphette át a Jedlik gimi Táncsics Mihály utcai - működő, üzemelő - épületének küszöbét, mert a botrányos kilakoltatáson, a pozícióosztogatáson és a a gigászi költségnövekedésen kívül három évig semmi sem történt

Nem marad más következtetési lehetőség:

1, ez valójában nem is a tanárok kényelmét, az oktatás feltételeinek javítását és a diákok felkészültségének emelését szolgálja,

2, az érintett helyi hatalmasságnak, - kőbe faragott, betonba öntött - örök idejű megjelenítésére készült.

A csepel eszmecserék és elemzések gyakran megjelenő témája  a túlméretezettség. Csepelen bizonyára sokan vannak olyanok, akiknek erről Németh Szilárd és

az ő Jedlik gimnáziumi beruházásával kapcsolatos tevékenysége jut az eszébe. Persze 2010 óta se szeri, se száma a hasonló gigászi (de inkább gigászi összegű) beruházásoknak.

Az építés, az iskola fejlesztése természetesen mindenkinek tetszik. A mostani provizóriumok láttán, azonban kétségek és ellenérzések keletkeztek. Senki nem gondolta, hogy a piaccal szemben, a kertváros peremén, az iskolai sportpálya helyén, egy ekkora kőkolosszust kreálnak. Megdöbbentő, hogy egy kis házas környéken, - és egy négyemeletes ligetes parkos lakótelep tövében – kétméteres zárt kerítések mögött – tömör vasbetonnal és üveggel beépített áthatolhatatlan falat emelnek. Az elhúzódó kivitelezés kapcsán, - valamint a sokszorosára növekedett költségek okán - azonban felvetődik a gyanú: biztos, hogy ennek az iskolaátalakításnak a gyerekek és tanáraik oktatási feltételjavítása a fő célja?

A körülmények árulkodó eseményeit összegezve egyre többen meg vannak győzve arról, hogy itt az iskolafejlesztés, csak a sokadik szempont? Ezzel a beruházással, egy túltengő ego, egy politikusi életpálya hibás önértékelése, alkot magának emléket! Az emberek többsége szerint ebben az iskolaépítésben is megtalálhatók mindazok a jelek, amik a történelem során az önértékelésében túldimenzionált hatalmasság maga általi túlértékelt emberi nagyságára, magamutogatására és a mások tiszteletének kivívására (túlélésére, halhatatlanságára) való törekvésekben mutatkoznak meg. Ezek természetesen az egyéniség elhajlásai, a belső devianciák és fogyatékosságok következményei.

Ezeknek a jelenségeknek az elemzése, megítélése, a tudomány, és nem a politika, /főleg nem a publicisztika/ területei. Csak akkor és addig tartozik a közösségre, ha - és ameddig - közjavakat és a közviszonyokat érintik, valamint közpénzeket igényelnek. És az itt elemzett iskolaberuházás köztulajdont érinthetnek és közpénzeket igényelnek!

Csepelnek, és a helyi önkormányzatnak a Jedlik gimnázium egy emblematikus intézménye, és örökölt tulajdona! Az ott folytatott szellemi munka sose volt közömbös a csepelieknek, és mindig is a figyelem fókuszában állt. A gimnáziumra nagyon is ráfért a felújítás! Ahhoz, ezt meg kellett tenni, hogy az ott folyó színvonalas tanítási tevékenység oktatási eszközhátterei is, és épületi adottságai is meglegyenek! 

Nem a felújítással van tehát a baj, hanem a mértékkel! Na, meg az elhúzódó idővel.

Az utóbbiakkal csak annyiban, hogy az idén fog Jedlikes érettségit kapni az az évfolyam, aki az iskolakezdés óta, még egyszer se léphette át a tradicionális Jedlik Gimnázium Táncsics Mihály utcai épületének küszöbét. Ugyanis itt az elhibázott költségvetés következménye miatt, és botrányos munkaszervezés következtében – a kilakoltatáson kívül - három évig semmi se történt! Ezek a módszer béli hibák azonban, nagyban módosítják, sőt meg is változtathatják a mégoly nemes célt is. Ez pedig nem más, mint az oktatási feltételek javítása és a gyerekek magasabb színvonalú szellemi fejlesztése! Ha pedig a rendelkezésre álló adatok és tények elemzése után az embereknél azok az érzések kerülnek előtérbe, hogy itt az érintett politikai tényezők nem erre törekszenek; akkor nagy baj van! Elsősorban azért, mert nem marad más következtetési lehetőség:

1, ez valójában nem is a tanárok kényelmét, az oktatás feltételeinek javítását és a diákok felkészültségének emelését szolgálja,

2, az érintett helyi hatalmasságnak, - kőbe faragott, betonba öntött - örök idejű megjelenítésére készült.

3, a kormánypolitikát alátámasztó ideológia, tulajdonosi hátterét, módszertani elemeit meggyökereztetni vágyó törekvést célozza!

A rendszer azon gigantomán elemeinek egyike lesz, ahol maga a produktum, az épület csak keret, az oldalára kibiggyesztett márványtábla lesz az igazi attrakció. Azon fog szerepelni ugyanis nagy betűkkel Orbán Viktor és Németh Szilárd neve! Úgy, mint a Csepel SC állóhelyi bejáratánál állított Czibor-Nagy II szobornál: csak erről Borbélyt lesatírozzák!

Forrás: Horváth Gyula közösségi (fb) oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4018021420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása