CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nyugdíjas élet? Méltó élet? Mi várható az idén?

2023. január 09. 00:01 - csú

nyugdijasok_dragasag_inflacio_atveres_3.pngNem szeretném elkeseríteni a jóságos miniszterelnököt, de szerintem kudarcot vallott. Súlyos vád ez tőlem, ezért segítségül hívtam a KSH-t, az mégiscsak egy hivatalos szervezet. Náluk bizony az olvasható, hogy novemberben a fogyasztói árak átlagosan 22,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszerek ára 43,8 százalékkal nőtt, a tojás például 102,9 -, a kenyér 81,8 -, a tejtermékek 79 százalékkal. A háztartási energia pedig 65,9 százalékkal drágult. Az idősek ellátása mindeközben 14 százalékkal nőtt idén.

A részlet önmagában torzít. Olyan mint az átlag. Ez jutott az eszembe, amikor Orbán Viktor miniszterelnök teátrálisan aláírta a kormányrendeletet arról, hogy januártól 15 százalékkal nőnek a nyugdíjak. Mindehhez többek között azt mondta, „az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában tombol az energiaválság, mi magyarok ársapkákkal és rezsicsökkentéssel védjük a családokat”.

Már azon is nehéz volt túllendülni, hogy a miniszterelnök szerint a kormány maga a „mi magyarok”, az ársapka miatt meg ugye hajtóvadászatot kell indítani a boltokban cukor, liszt meg az olaj után. Na, de folytatta a miniszterelnök, mégpedig úgy: „Magyarországnak vannak nagy céljai, az egyik ilyen a nyugdíjasok méltó életnek biztosítása, illetve a nyugdíjak értékének megőrzése.”

Nem szeretném elkeseríteni a jóságos miniszterelnököt, de szerintem ebben (is) kudarcot vallott. Súlyos vád ez tőlem, ezért segítségül hívtam a KSH-t, az mégiscsak egy hivatalos szervezet. Ott bizony azt olvasni, hogy novemberben a fogyasztói árak átlagosan 22,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Na de – írják ugyanitt – az élelmiszerek ára 43,8 százalékkal nőtt, a tojás például 102,9 -, a kenyér 81,8 -, a tejtermékek 79 százalékkal. A háztartási energia pedig 65,9 százalékkal drágult. Az idősek ellátása mindeközben 14 százalékkal nőtt idén.

És mi várható jövőre? A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése alapján az infláció 15-19,5 százalék között alakulhat, az élelmiszerek ára viszont további 29,7 százalékkal emelkedhet. Ezt ellensúlyozza majd az a 15 százalékos emelés. Nem vitatom: van, akinek ez már jelentősen megdobja a nyugdíját. Főleg az utóbbi években nyugdíjba vonulók közül sokan szép összeggel kezdhették meg az aktív élet utáni éveket. Ám csaknem 178 ezer öregségi nyugdíjas továbbra is havi 100 ezer forintból, vagy még annál is kevesebből él, további 287 ezer idősnek kevesebb, mint 160 ezer forintot kell beosztania. Ha a nyugdíjszerű ellátásból élőket, például a rokkantakat is ide vesszük, körülbelül 300 ezerre bővül a kör. Számukra a 15 százalékos emelés nem érdemi javulást, hanem a jelenleginél is veszélyesebb anyagi helyzetet teremt.

Miniszterelnök úr! A számok mögött emberek vannak. Ha esetleg ezt is figyelembe veszi, akkor is úgy véli, jó úton halad a cél felé? Kormányfőhöz méltó lenne, ha belátná: tévedett.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8718011336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása