CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Áll a bál és nő a káosz Csepelen a Városgazda körüli közéleti bombarobbanás után

2023. január 20. 00:02 - csú

csevak_volt_vagyonkezelo_lett.pngKétfelé kell vágni, úgy kell megpróbálni…? Csevak volt, Városgazda lett, most mi lesz?

Változatlanul áll a bál a 2021-ben – 212 millió forint veszteséget termelt Csepeli Városgazda Zrt. gazdálkodása és emiatt a társaság kettéválasztását javasló polgármesteri javaslat körül. Borbély Lénárd polgármester még 2022. május 26-án a „Javaslat a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. jogutódlással járó szervezeti átalakulásáról.” c. előterjesztést javasolta megvitatni a képviselő-testülettel, azzal, hogy a szükséges „dokumentumok, iratok, tervezetek elkészítésére 2022. augusztus 15., dokumentumok, iratok, tervezetek döntésre történő előterjesztésére 2022. szeptember 19.” – ig kerülne sor.

A javaslatot a testület vita után, az ellenzék támogatása nélkül fogadta el. Tehát a testület a kettéválasztást előkészítő munkálatok elindításáról döntött, azzal, hogy a végleges javaslat a szeptember 19-i ülésen kerüljön beterjesztésre.

Szeptember 19-én a testület megtárgyalta a polgármester majd 150 oldalas előterjesztését és

a 11 szavazattal elfogadta a határozati javaslatokat. Egyben előírta a városgazda zrt. vezérigazgatójának a létrejövő új cég ellátást szabályozó közfeladatellátási szerződés, illetőleg a Javadalmazási Szabályzat tervezeteknek…” előkészítését és a soron következő rendes képviselő testületi ülésre való beterjesztését. 

A november 24-i KT-ülésen azonban robbant a bomba. A többség nem fogadta el

> a Városgazda Zrt-vel kötött 2020-as feladatellátási szerződés hatályon kívül helyezését, illetve

> a polgármester által javasolt, a Városgazda szervezetéből kiváló új gazdasági társasággal, a Csepeli Ingatlanhasznosítási Nonprofit Kft-vel kötendő feladatellátási szerződést és a kft javadalmazási szabályzatát sem. 

A döntés értelmében a Városgazda Zrt. kettéválasztási folyamatának folytatásához a testület nem járult hozzá Ugyanez a döntés született a Borbély által kierőszakolt, megismételt ülésen, november 30-án. 

Ezzel a testület meggátolta a Városgazda Zrt. kettéválasztását, annak ellenére, hogy a november 30-i döntésen elhangzott, hogy „a cégbírósághoz szükséges iratokat így kellett beadni”. Jogilag teljes a káosz. Arról nincs hír, hogy a cégbíróság bejegyezte-e az új céget. Mindenesetre az új céggel nincs feladatmegosztási szerződése az önkormányzatnak, így működése is ellehetetlenül, akár be van jegyezve, akár nem. Ráadásul a Városgazda Zrt-vel kötött önkormányzati feladatellátási szerződése is érvényben van, tehát az új céggel való esetleges feladatellátási szerződés aláírásának lehetősége is jogi akadályokba ütközik. 

A felelősség vizsgálata a képviselő-testület kötelessége. Nem kívánom részletesen elemezni a Városgazda Zrt. szétválasztásának szakmai okait, a cég veszteséges működéséhez vezető rossz polgármesteri döntéseket, a képviselő-testületi ülésekről készült jegyzőkönyvekből sok minden kiolvasható. 

(csepel.hu>önkormányzat>testületi ülések>jegyzőkönyvek>jegyzőkönyvek 2022.) 

Van azonban két megjegyzésem:

1) A polgármester eddigi több mint nyolcéves tevékenysége alatt írtózott az együttműködéstől, a valós párbeszédtől, ami ebben az esetben is tetten érhető, még saját frakciótársai esetében is. Mivel azonban a fideszesek eddig éveken át csak nyomogatták a gombokat, mindent megszavaztak, érdemes lenne ismerni, miért pont most szakadt el náluk a cérna. Az egyik ok Németh Szilárd, illetve a közte és Borbély között folyó hatalmi harc lehet. A képviselő volt, aki kezdeményezte a helyi fideszes pártalapszervezet feloszlatását, amelyet a központ jóváhagyott, s amely gyakorlatilag megosztotta a képviselő-testület fideszes frakcióját. Ezzel Borbély kisebbségbe került a testületben, s a volt fideszeseken és az ellenzéken múlik jövője, csakúgy, mint a testület további működése. 

2) A polgármester az évek alatt a Városgazda ügyében több, szakmailag, gazdaságilag hibás döntést hozott. Például a cég 2014 novemberi kettéválasztása, a korábban is veszteséges csepeli strand működtetésének átvétele a fővárostól, elhibázott fejlesztési programok (sportberuházások) szorgalmazása, de személyzeti munkája is gondokat okozott. Nem csak a cég létszámának indokolatlan mértékű felduzzasztásáról van szó, hanem a vezetők kiválasztásának problémáiról is. Nyolc éve történt megválasztása után azonnal kirúgta (szerintem megérdemelten) a régi vezetőt, majd megvált az általa javasolt új vezérigazgatótótól is, míg a céget veszteségessé tevő jelenlegi vezérigazgatót folyamatosan védte, jutalmazta, s most a kettéválasztásnál is pozíciójában hagyta. 

Azonban a gazdasági társaság „helyzete egyre fokozódik”. A polgármesternek megoldás kell. Számára a javaslat visszavonása, az ellenzőkkel, köztük az ellenzékkel való megegyezés, a kompromisszum megkötése nem alternatíva. Ráadásul már nem is tagja az őt hatalomra segítő pártnak. Lépni fog, egyedül, a mostani helyzet általa és hívei által vélt „jó megoldás” irányába, illetve a 2024-es győzelme hátterének megteremtése érdekében. Az utóbbiban állítólag már lépett, a helyi vagyonnal kapcsolatos rendeleten kívüli jogi kiskapuk viszont gyors bukáshoz is vezethetnek. 

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4218029846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása