CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Orvoshiány több rendelőben - Túltermelés önfényezésből, mellébeszélésből - Egy hét Csepelen

2023. április 11. 00:05 - csú

csepeli_munkasotthon_juhasz_gyulaval.pngHosszú hónapok után ismét kinyitotta kapuit a Csepeli Munkásotthon.

Az intézmény közösségi oldalán olvasható tájékoztatás szerint a Munkásotthonban újra a régi rend szerint folytatódnak a közösségi programok, a klubok, kisközösségek foglalkozásai, s működik a jegypénztár is. Újra elindult, s nagy sikert aratott a vasárnapi táncos délután is. 

A következő hetek programjairól a művelődési ház hivatalos honlapján részletesen tájékozódhatnak az érdeklődők. Néhány érdekesebb program: Apacuka koncert; Frakk, macskák réme, mesemusical ásványbörze, Tamási Lajos Irodalmi Klub könyvbemutatója stb.

Örülve a hírnek, megjegyezzük az önkormányzati költségvetésben biztosított támogatás mellett egyre inkább időszerű lesz a polgármester által megígért felújítás elindítása, amelynek elmaradása nehéz helyzetbe hozhatja a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetőit. 

**********

Miközben még mindig nincs a Csepeli Önkormányzat képviselő-testületének állásfoglalása a kormány újabb államosítási törekvéséről, a szakrendelő intézetek önkormányzatoktól való elvételéről, egyre több kritika olvasható a csepeli közösségi oldalakon a szemészeti szakrendelés gondjairól. Az alapvető probléma, hogy

a Görgey téri, illetve Vénusz utcai szemészeteken nincs elég szakorvos, amit a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat (TIESZ) korábbi tájékoztatója is jelzett. Eszerint március 29-2024. március 29-ig a Vénusz utcai telephely helyett a Heim Pál Gyermekkórház látja el a gyermekszemészeti járóbeteg szakellátást.  

https://21.kerulet.ittlakunk.hu/egeszseg/230401/fontos-informacio-gyermekszemeszeti-rendelesrol?fbclid=IwAR3asLv6goKJIPbhC6rSha1gFjDMaEpp7CN05dLjFuzCFshfUYkWVuaLy54 

A káoszt jelzi, hogy a főigazgató már nyilvánosan kér segítséget szemészorvos ajánlására. 

Változatlanul fontosnak tartjuk a szakrendelő önkormányzati kézben való megtartását, de fel kell hívni Borbély Lénárd figyelmét arra is, hogy az intézmény sikeres működtetése az önkormányzattól a korábbinál felelősségteljesebb hozzáállást és nagyobb anyagi és egyéb támogatást igényel. 

**********

A múlt héten három felnőtt háziorvosi körzetben hirdetett meg pályázatot az önkormányzat a praxis betöltésére: 

> a Táncsics Mihály u. 11-12. szám alatti 14. számú körzet felnőtt háziorvosi praxisára és az ugyanott működő 15. számú körzetbe 2022. április 21. óta nem jelentkezett vállalkozó;

> míg a Kossuth Lajos u. 95-ben található 31-es sz. körzetbe 2022. május 19-óta nem tudnak vállalkozót szerződtetni.

Az első két körzetben az Ady lakótelepen, a harmadikban a Városközpontban élők ellátását kellene szolgálni. Mi lehet az oka, hogy ezekbe a körzetekbe gyakorlatilag egy esztendeje nem lehet vállalkozó háziorvost találni?  Szerintünk, az alapvető okok a kormány egészségügyi politikájában keresendők, de fel kell vetnünk a helyi önkormányzat és az az egészségügyi szolgálat vezetőinek a felelősségét is. 

**********

Nehéz időket élünk az országban. Oroszország Ukrajna elleni agressziója, a magyar gazdaság visszaesése, az infláció elfogadhatatlan emelkedése, a z energiaárrobbanás következményei, a rezsiárak, a társadalmi feszültségek növekedése, a mindennapi megélhetési gondok jelen vannak Csepelen is. Az emberek sok kérdésre várnak intézkedést, válaszokat, korrekt tájékoztatást. Csak néhány példa, ami, olvasóinkat, illetve a helyi közösségi média egyes felületein véleményt mondók széles körét a héten is foglalkoztatta: a helyi szemészeti szakrendelésen tapasztalható orvoshiány; a kerület közlekedési, parkolási gondjainak évek óta tartó rendezetlensége; a postai és egyéb szolgáltatások csökkenése; a több helyen is tapasztalt áramszolgáltatási hiányosságok; a kerület politikai vezetését 2019-ben elnyert fideszes vezérkar, illetve képviselő-testületi frakció szétesése stb. 

Ezzel szemben, Borbély Lénárd, a kerület polgármestere, saját fb oldalán hetek óta messze elkerüli ezeket a kérdésköröket, mintha nem is léteznének. A múlthéten közösségi oldalán olvashattunk:

> a mesesziget projekt háttérmunkálatairól, 

> az iskolások művészeti versenyének díjátadásáról, 

> újabb nyereményjáték elindításáról,

> az átadás előtt álló Kalózhajó játszóparkban tett látogatásáról, 

> az előzetes regisztrációhoz kötött húsvéti hangversenyről,

> a Tejút utcai park játszóeszközei főváros által végzett felújításának megtekintéséről,

> 500 csepeli család részére átadott, minimum 2 millióba került húsvéti sonka és torma szétosztásáról stb. 

Miért hallgat Borbély Lénárd a csepelieket foglakoztató ügyekről? Közösségi oldalán már lassan egy éve, többségében saját hőstetteiről, választási kampánya szempontjából fontos családi- gyermekprogramokon, ünnepségeken, óvodai rendezvényeken való megjelenéséről, beszédeiről, a szociálisan rászorulók részére szervezett támogatási akciókon való részvételéről közöl híreket. Lehet, hogy már csak saját jövője, a jövő évi polgármesteri választáson való sikeres szereplése mozgatja és szó sincs Csepelről? Lehet, hogy felmérte: Csepelért, egyedül, pártja nélkül és annak frakciója ellenére már nem sokat tud tenni? Talán megértette, hogyha a kerület fejlődése érdekében eddig sem volt képes egységet, összefogást, együttműködést kialakítani, nem tudta a kerület fejlődését felgyorsítani, akkor most már nincs más út, csak a kampány, a kampány…?! A kampány a gyerekekkel, családokkal, az őt mindenhova ámulva, tapsolva követő nyugdíjasokkal, akik szerint milyen aranyos, kedves ember. Ehhez viszont rendelkezésére a hatalom, a pénz, az általa irányított önkormányzati média. A kérdés csak az, hogy mit szólnak mindehhez a csepeli választók?

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Magyar György felhívása az ellenzéki pártokhoz. 

https://hirklikk.hu/kozelet/magyar-gyorgy-felhivasa-az-ellenzeki-partokhoz/413762?fbclid=IwAR2rSUV4rWH1GTC7DvbC_oJ2o9H3X2fMZDE_CeoWJQz6r6_DTiBhkOBj1bA 

2) Óránként 4000 forint – a magyar bérköltség harmada az uniós átlagnak.

https://rtl.hu/hirado/2023/04/07/magyar-berkoltseg-unios-atlag 

3) Gulyás: Marad a rezsicsökkentés, a tanárok nem ússzák meg a státusztörvényt.

https://hvg.hu/gazdasag/20230406_kormanyinfo_pp?fbclid=IwAR3oznM1eFZWLZPbWjSeKvsaOWQzajwdcwOlTC3dILN_yUMSV87IkJBa2NA 

4) Németország és Franciaország is csatlakozott a homofób törvény elleni perhez.

https://444.hu/2023/04/07/nemetorszag-es-franciaorszag-is-csatlakozott-a-homofob-torveny-elleni-perhez  

5) Jött a bejelentés 1200 ember kirúgásáról, egymás után mondanak fel az emberek a Magyar Postánál.

https://nepszava.hu/3190380_magyar-posta-kirugas-felmondas 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3418097736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása