CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Miért van Csepelen orvoshiány?

2023. május 22. 00:05 - csú

sztk-ok-999_csepeli_sztk_4.pngEgyetlen egy érdeklődő orvos sem szeretné szakmai tisztességét alávetni a helyi hatalmasságok politikai igényeinek! Későn jött a felismeréssel egybekötött személyi változtatás az SZTK-nál. Ott, ahol a politikai dominancia már megégette az orvosi társadalmat, nagyon nehéz a zsigeri félelmeket eloszlatni! Ott, ahol – mindezeken túl Tóth Ilona neve és orvos etikai tevékenysége jelzi a mértékadó szakmai, irányítási alapot - a félelem a betegben és orvosban egyaránt motiváló tényező lehet.

A kerület mostani vezetői úgy állítják be, hogy az egészségügy csepeli mélyrepülése rajtuk kívülálló okok miatt következett be. Nem lehet azt mondani, hogy hazánkban a helyzet a gyógyítás terén rózsás lenne, de azt se, hogy ne lettek volna olyan helyi okok, amik az itt észlelhető minőségi zuhanást elősegítették.

Az első és legnagyobb probléma az ágazat teljes mértékű átpolitizálása! A gyógyításnak, - mint az összes többi területnek - a hatalmi érdekek alá rendelése volt. A körzeti orvosokat felváltó háziorvosi rendszer

igen eredményesen, és reményt keltően indult a rendszerváltás után. A csepeli körzetekre való orvosi érdeklődés az egészségügyi alapellátásban, soha nem volt érdektelen. A hetvenes nyolcvanas években nyílt titokként keringett, hogy a feketepiacon egy csepeli körzetért 50.000.- forintot fizettek az érdeklődők.

Ez jelentős befektetésnek számított már akkoriban is. (Az értékarányok értelmezéséhez több mint 100 szoros /talán ezerszeres? / szorzót érdemes alkalmazni) Ma pedig oda jutottunk, hogy két csepeli háziorvosi körzetben hosszú évek óta nem lehet érdeklődőket találni. Az itteni praxisok szinte teljes mértékben elértéktelenedtek.) A folyamat az ezredforduló környékén vált markánssá, de 2010 után csúcsosodott ki. Messze jár az igazságtól az az értékelés, hogy az országban megmutatkozó általános orvoshiány az egyedüli ok! Ezen felül ugyanis sokat rásegített a probléma elmélyüléséhez az itteni arrogáns vezetői ráhatás is.

Botorság lenne az okok keresésénél kihagyni azt amikor 2015 körül az egyik háziorvosi pályázatot minden szakmai alátámasztás ellenére, - minden helyi tapasztalat megléte mellett - azért utasította el Borbély Lénárd javaslatára a többségi Fidesz, mert a jelentkező (volt ÁNTSZ kerületi vezető) politikai okok miatt nem felelt meg a számára.

A teljes orvosi közösség megdöbbent és felfigyelt az itteni döntésre. A nyilvánvaló politikai beavatkozást pedig úgy értékelték, hogy Csepelen nem a szakmai munka, hanem a politikai kurzusnak (Fideszhez) való megfelelés a kritérium! Érzékelhető lehetett, hogy ezt követően bezuhantak a csepeli háziorvosi praxisok értékei. Az új igazgató hiába próbálta a szakmai kritériumokra alapozni a pályáztatásokat, Csepel egészségügye, és háziorvosi rendszere nem tudott a politikai befolyásolás országos hírhedtségéből kikeveredni! Jól beláthatóan egyetlen egy érdeklődő orvos sem szeretné egzisztenciáját, szakmai tisztességét alávetni a helyi hatalmasságok politikai igényeinek! Későn jött a felismeréssel egybekötött személyi változtatás.

Ott, ahol a politikai dominancia már megégette az orvosi társadalmat, nagyon nehéz a zsigeri félelmeket eloszlatni! Ott, ahol – mindezeken túl Tóth Ilona neve és orvos etikai tevékenysége jelzi a mértékadó szakmai, irányítási alapot - a félelem a betegben és orvosban egyaránt motiváló tényező lehet. Talán nem is alaptalanul!

Forrás: Horváth Gyula közösségi (fb)oldalak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3318121012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása