CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egyszer volt: Csepeli bundák svédeknek, dánoknak, magyaroknak augusztusi szállítással

2023. augusztus 12. 00:07 - csú

svedorszag_megrendelesre_keszult_a_csepeli_nercbunda_kassai_ferenc_szabasz_kezei_alatt.png A csepeli nercbunda Kassai Ferenc szabász keze alatt svédországi megrendelésre készült 1968-ban a Pannónia Szőrmekonfekciónál

Kedvezett a csillagok állása 1968-ban az új gazdaság mechanizmus beindítása után Csepelen a Pannónia Szőrmekonfekció Vállalatnak. Nyíltak a határok, megjelentek az akkor fétisként tisztelt, konvertibilis valutával fizető megrendelők, vevők. A Képes Újság az augusztusi szállítás előtt villanóképet adott a lehetőségek kihasználásáról:

"A napokban két üzletember, egy dán és egy holland kereskedő látogatott el Csepelre, a Pannónia Szőrmekonfekció Vállalat gyártelepére, ahol a divatos bundák készülnek. A messzi északról jött üzletfelek délelőtt érkeztek a gyárba, fél órát szántak idejükből arra, hogy megtekintsék az üzem minta kollekcióját. Mégis, estébe hajlott már az idő, amikor

elhagyták az igazgatói irodát.

— Amire kértek, megtettem — mondja mosolyogva a gyár igazgatója, Gerzanica József.

— Bemutattam nekik a tavalyi kollekciónkat: kétszázhetven bundaféleséget. Ekkora mennyiségre ők sem számítottak, noha tudták, hogy termékeink messzi földön híresek, hiszen, amióta, néhány évtizeddel ezelőtt a magyar Dán-testvérek nemesített juhbőrből előállították a Panofix-szőrmét, azóta nemzetközi rangja van a magyar szűcsiparnak.

 kollekcio_1968-bol.png- Bundáink ott vannak a stockholmi, moszkvai, montreáli, New York-i, hamburgi, párizsi, londoni, bécsi és más világvárosok áruházaiban, üzleteiben.

— És a hazai boltokban?

— Jut oda is — válaszolja az igazgató —, bár a bundák iránt a kereslet oly nagy, hogy, sajnos, egyelőre még nem tudjuk maradéktalanul kielégíteni a hazai igényeket.

— Luxuscikk-e a bunda? — Jelentős részük feltétlenül. De vannak jó minőségű bundáink 3500—4000 forintos árban.

— Ez sem nagyon olcsó ...

— A télikabátok két-három évre szólnak. A bundák nyolctíz évre.

— Vannak-e olcsóbb bundák?

— Hogyne. A kínai báránylábból készült bundák és a gidakabátok ára 2500—2800 forint.

— És a legdrágábbak?

— A pézsma és a perzsa. Az előbbi 15 000 forint, az utóbbi az idén kerül belföldi piacra és 25 ezer forint lesz az ára.

— Van-e divat a bundában?

— Természetesen van, hiszen, a nők hordják elsősorban. Az elmúlt tíz év alatt átlagosan 20 —25 centiméterrel rövidültek a bundák, változott a gallérok nagysága, s általában könnyedebb, kabátosabb jelleget öltöttek. Egykoron csakis egyszínű bundákban jártak a nők. Manapság divatosak a filmnyomásos eljárással készített többszínű bundák.

Forrás: (-tai) Képes Újság – 1968. augusztus

Fotó: Bohamek Miklós

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3318162050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása