CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Titkosítás és csábítás helyett tűzzel-vassal kell elűzni a vízpazarlókat

2023. november 09. 00:03 - csú

orban_viktor_latcsovel_kemlel_kukkerol.pngA Fidesz nemzetbiztonsági érdekből már a vízdíjszámításhoz szükséges adatokat is titkosítaná. Persze előfordulhat, hogy ellenséges erők a vízbázisok felől támadnak. A vízkészletek a nem is távoli jövőben fontos kinccsé válnak. De akkor a városokkal felérő vízigényű akkumulátor-gyárakat nem csábítani kellene, hanem tűzzel-vassal elűzni.

Kezd átcsúszni az irracionalitás tartományába az Orbán-kormány. Ez persze az önkényuralmak fejlődéstörténetének ismert szakasza, de attól még elég meglepő. Az energiaügyi tárca törvénymódosításában azonban szó sincs vízbázisokról, csupán az adatokat nem akarják kiadni 30 évig.

A fővárosi kódfejtők szerint erre leginkább azért van szükség, hogy

a Fővárosi Vízművek által indítandó pert ellehetetlenítsék. Budapest ellenzéki vezetésű önkormányzata ugyanis megelégelte, hogy az összes állami és magáncégnek, beleértve mindenféle gyárat, szállodát, állami intézményt és autómosót, az önköltségi ár alatt kell eladnia a vizet.

A víz árát ugyanis a kormány határozza meg immáron tíz éve. Korábban erről a helyi szolgáltatókat birtokló önkormányzatok döntöttek a kitermelés költségét, a vízhálózat hosszát, a fenntartási, felújítási és fejlesztési költséget figyelembe véve. Mígnem a Fidesz hatósági árassá tette a vizet, majd rezsicsökkentés címén befagyasztotta, később megfejelte ezt közműadóval és felügyeleti díjjal.

El is érték, hogy a korábban nyereséggel működő társaságok a csőd szélére sodródjanak, már a meglévő csőhálózat karbantartására se futja. Törnek is a csövek egymás után.

A Fidesz-válasz mindenre ugyanaz: államosítás. Ha már olyan jól működik az iskolák és a kórházak esetében. Ja nem, de akkor is. Orbánék nagylelkűen felajánlották az önkormányzatoknak, hogy átveszik a veszteséges vizes cégeket, persze teljes vagyonukkal.

A települések többsége nem rajongott az ötletért, így most a kabinet ráerősít egy kicsit: az egyhangú döntés helyett elég az egyszerű többség, így a sok tulajdonossal bíró cégek esetén nem kell mindenkit meggyőzni, elég hozzá a kormánypárti polgármesterek voksa. A végpontot a Mol már kirajzolta a hulladékkoncesszióval. 

Forrás: Szalai Anna (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1718245817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása