CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Átláthatatlan városgazda * Sejtelmes rezsibiztos * Felelőtlen kerületvezető - Egy hét

2023. november 12. 00:05 - csú

csepeli_strand_szetverve_1.PNGA Csepeli Strand botrányos és ráfizetéses átépítésének egyes részleteit még ma sem ismerhetik a csepeliek, azok a Városgazda zrt-nél vagy/és a kerületvezetőknél várnak a nyilvánosságra.

     Hétfőn tette közzé a K-monitor blogja, a k. blog.hu az ország 31 legnagyobb önkormányzatai cégének átláthatóságáról készült vizsgálat tapasztalatait. 

https://k.blog.hu/2023/11/06/kie_az_orszag_legatlathatobb_vagyonkezeloje?fbclid=IwAR04GM1GzZaCR8DJ4sto1-BIixxpUuuLc0HS5gi38jLqI8pmjGsNMfskqlk 

    A fővárosi és vidéki nagyvárosi cégeket 21 nyilvános szempont alapján értékelték. Az eredményeket októberben a vizsgált cégek is megkapták, így lehetővé tették a hiányosságok javítását, amivel a többségük élt is. A visszajelzések figyelembevételével készült lista utolsó helyére került a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. Súlyos kritika ez, s elgondolkodásra kellene késztetnie az önkormányzati vezetést, az általuk kinevezett felügyelő bizottság egészét és a cég vezetését. Felelősségük vitathatatlan. 

    A vizsgálat eredménye igazolja a  képviselő-testületi üléseken elhangzott ellenzéki kritikák jogosságát. De bizonyítják Borbély Lénárd  rossz gyakorlatát:  évek óta eltűrni, hogy

a cég honlapján nem teszik közzé, a 2003. évi XXIV., ún. üvegzseb törvény alapján kötelező évenkénti kifizetések listáját, vagy, hogy  hiányosak a honlapon közzétett gazdálkodási adatok. Az átláthatatlan működés folyamatos tudomásulvétele a korrupció melegágya. Ami állítólag Csepelen nincs. Vagy még nem tudunk róla.

**********

    Szerdán a polgármester fb oldalán közölte: „zajlanak a munkálatok a Tóth Ilona szakrendelőben, hogy minél előbb elindíthassuk az egynapos sebészetet a kerületben.” Borbély úr! Az internet nem felejt. Ön kilenc éve csak ígérgeti az egynapos sebészet létrehozását Csepelen. 

    Polgármesterjelöltként, 2014-es, 35 pontos választási ígéretében ezt írta:

„22.) Megszüntetjük a várólistákat és bevezetjük az egynapos sebészetet Csepelen.”

    Öt évvel később, 2019 februárjában alpolgármesterének jobboldali elkötelezettségű hírblogján, ezt olvashattuk:

„Az Egészséges Budapest Program keretében 1,7 milliárdot kap a kerület, ehhez tesz hozzá az önkormányzat 191 millió forintot, így közel kétmilliárd forintból megvalósul Csepelen az egynapos sebészet, továbbá az orvosi műszerpark fejlesztése. A Csepeli Szülőotthon épülete teljes egészében megújul, és orvostechnikai, valamint informatikai eszközökkel szerelik fel.”

http://csepel.info/?p=67748 

    Kérdéseink:

* Miért nem volt elég kilenc év az ígéret teljesítésére?

* Mi lett az 1,9 milliárd sorsa, mennyit fordítottak konkrétan az egynapos sebészet megvalósítására?

* Milyen jogi, technikai és személyi feltételek hiányoznak még az ígéretek megvalósításához?

* Ki a felelős az egyébként szakmailag átgondolatlan ígéretért, illetve a megvalósulás elmaradásáért?

Megjegyzés: egyébként a volt csepeli szülőotthonnal kapcsolatos ígéretből sem lett semmi. 

**********

    Szerdán Németh Szilárd rezsicsökkentési kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Fidesz-alelnök hivatalos oldalán sejtelmes hír jelent meg: „Kedves Gyuri, Zoli és Péter atya!

Köszönöm, hogy szót válthattunk közéleti kérdésekről.” A szöveg alatti képen Németh az atyákkal látható, valamint a katolikus keresztény köszöntés: Dicsértessék a Jézus Krisztus! Olvasóit köszöntötte.

    Németh ugyanakkor nem tartotta fontosnak a csepeliek korrekt tájékoztatását a tárgyaláson felmerült közéleti, tehát a csepelieket is érinthető kérdésekről. Vajon miért nem? Talán mert ismét a Jedlik Ányos Gimnázium egyházi kezelésbe adását szorgalmazta? 

**********

    Péntek délelőtt posztolta Borbély Lénárd fb oldalán: Folyamatosak Csepelen az útépítések!

A felvezető szöveg után kép, rajta két embléma, az önkormányzaté és a Közösen Csepelért Polgári Egyesületé. A kép alján lévő szövegből kiderült, önkormányzati forrásból új út és járda épül az Arany János utcában. Kérdéseink:

* Miért nem jelent meg a hír az önkormányzat hivatalos honlapján, a csepel.hu-n?

* Ha önkormányzati forrásból valósul meg a beruházás, mi köze van a civil szervezetnek a beruházáshoz? Lehet, hogy Borbély Lénárd polgármester és Borbély Lénárd, az egyesület elnöke hülyének nézik a csepelieket?

* Régóta tudjuk, Borbély úr hónapok óta anyagiakkal, más dologi, technikai eszközökkel és reklámfelületek, a rendelkezésére álló média biztosításával – közpénzből segíti saját egyesületét, mert ezzel a civil szervezeti háttérrel akar indulni a jövő évi polgármesteri választásokon. Mit szól mindehhez a csepeli ellenzék? Az egyesület tagjai számoltak-e jelöltjük, Borbély Lénárd tisztességtelen kampányának várható hatásaival?

********** 

    Megint jönnek, kopogtatnak: tessék mondani mi a véleményük Borbély Lénárd polgármester munkájáról? Csütörtökön kaptuk a hírt: két hölgy járja a lakótelepeket, s Borbély munkájáról kérdezik a csepeli lakókat. Van, akinek azt mondták, Borbély megbízásából jöttek, mások állítólag Pákozdi József alpolgármestertől kapták a megbízást. Mivel tavaly kirúgtak néhány csepeli fideszest (Borbélyt és alpolgármestereit) a pártjukból, természetes, hogy az azóta folyó, lassan milliókba kerülő kampányuk új szakaszba ért. Tudni akarják, megérte-e az eddig elköltött közpénz, van-e megfelelő támogatottságuk. A baj csak az, hogy mindezt titokban, a képviselő-testület, illetve az illetékes bizottság tájékoztatása nélkül végzik – valószínűleg közpénzek felhasználásával. Mivel hivatalosan még nincs választási kampány, el sem kell számolni a kampánycélokra fordított összegekkel. Ügyes. Akinél pénz, paripa, fegyver van, gyakorlatilag azt csinál, amit akar, a többiek meg csak néznek, mint a moziban.

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) 62 ezer vendégmunkás foglalkoztatását engedélyezte a kormány. https://444.hu/2023/11/10/62-ezer-vendegmunkas-foglalkoztatasat-engedelyezte-a-kormany 

2) Koalíciós szerződést írtak alá a Donald Tusk vezette lengyel ellenzék pártjai. https://hu.euronews.com/2023/11/10/koalicios-szerzodest-irtak-ala-a-donald-tusk-vezette-lengyel-ellenzek-partjai 

3) Angliában a takarító a kórház legfontosabb embere – hogyan tudták megfékezni a kórházi fertőzéseket más országokban? https://www.direkt36.hu/angliaban-a-takarito-a-korhaz-legfontosabb-embere-hogyan-tudtak-megfekezni-a-korhazi-fertozeseket-mas-orszagokban/

4) Az eltékozolt lehetőségek éve: hogy állnak az EU-nak beígért antikorrupciós reformok? 

https://k-monitor.hu/cikkek/20231107-az-eltekozolt-lehetosegek-eve-hogy-allnak-az-eu-nak-beigert-antikorrupcios-reformok 

5) Helsinki bizottság: Rendkívül kényelmes a kormánynak a meghosszabbított háborús veszélyhelyzet. https://www.szabadeuropa.hu/a/veszelyhelyzeti_kormanyzas_helsinki_bizottsag/32679582.html

V.-a.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7218256199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása