CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kiszolgáltatott szolgáltatóház a csepeli víztorony árnyékában

2023. november 13. 00:05 - csú

posta_fodrasz_szilgaltatohaz_a_viztoronynal_kossuth_utca.pngElment a pék, bezárták a postát, és nemrég otthagyta régi helyét a fodrász is! Csepelen a Kossuth Lajos utca és Szent István út kereszteződésében lévő „régi szolgáltatóház” lassan teljesen kiürül. Pedig ez a hely, tényleg jobb sorsra lenne érdemes.

Megépítése után kezdődött el a tízemeletes házak tövében ennek a kis térnek a helyi mikró övezetté válása. Sajnos akkor még, - a jövő kilátásait illetően – sokkal optimistábbak lehettünk. A hely centrumát képező épület, - ami olcsó, de építészeti, esztétikai szempontból alacsony szintű provizóriumnak bizonyult - nem, hogy emelte volna, sokkal inkább rontotta az összképet. Ez az épület nem csak csúnya, de igen költségesen üzemeltehető is volt. Elsősorban a fűtési, hűtési, és más energetikai költségei lettek elviselhetetlenül magasak.  Az épület rohamos romlásával, a szükséges karbantartások és felújítások elmaradása miatt a terület rohamosan romlott. A

vezetésnek évtizedek óta koloncként ült a nyakán a hely. A rendelkezésre álló közpénzekből ide lényegében semmit se költöttek. Úgy döntöttek, hogy a fejlesztési pénzeket a kis Duna parti szórakoztató centrumra költötték. Az épület előtti kis tér, a hajléktalanok, a deviáns viselkedők, a lumpenek gyülekezőhelye lett, ahol a húgy szag és az emberi ürülékek látványa üldözte a járókelőket.

Ezek az összetevők voltak az okai annak, hogy a jó eséllyel induló mikrókörnyezet sokkal inkább elkerülendő, mint értékelendő helye lett Csepelnek. A jelenlegi helyzet, városképi, társadalmi és építészeti szempontból már annyira elhasználódott, hogy revitalizációja nem gazdaságos. Társadalmi, közösségi szempontból pedig teljesen lejáratott. A terület újra értelmezése, a környezet átstrukturálása immár megkerülhetetlen feladat.

Ez a rész Csepel belvárosának egyik bejárata. A HÉV végállomás és az agglomerációból bejövő utak, közeli kapcsolódása miatt az egyik legnagyobb forgalmi centrum. A Csepel Pláza, piac, volt Csepel Áruház miatt pedig közösségi tér, bevásárló centrum. A Kossuth Lajos utca, szent István út és Széchenyi utcai kereszteződés miatt egyre inkább a kerület belső közlekedés gócpontja is lett. Az agglomeráció felől a II. Rákóczi F úton Csepelre érkező forgalom fogadása, és a közeli gerincúton történő főváros irányú elvezetése nagy mértékben ezt a forgalmi központot terheli. A terület lassan lopakodva egy forgalmi intermodális központ lett.

Ennek a területnek a rendezése, és az ide telepedett funkciók színvonalas ellátása biztosítása régi adósága a helyi politikai vezetésnek.  Itt, korszerű szervezői munkával egy olyan forgalmi rendszert kéne (kellett volna) létrehozni, ami az egész kerületünk hosszútávú fejlődésének egyik legfontosabb eleme lehetne.  Ennek a területnek egész Csepel életét emelni kéne és az itt lakók életviszonyait állandóan javítani kéne. Feladata: 1, lehetővé teszi az agglomerációból a Budapest belváros irányába irányuló forgalom nagy mennyiségének fogadását, 2, az áthaladó forgalom (a közeli gerincúton) gyors elvezetését, 3, esélyét adja a belső közlekedés legoptimálisabb szervezésére, 4, a kereskedelmi, egészségügyi és szolgáltató intézmények megközelíthetőségére, 5, eszközöket biztosít a pihenésre nézelődésre, beszélgetésekre 6, a tömegközlekedési járművek, személygépkocsik és kerékpárok közlekedésére.

Ezért a kiürült és elavult épület visszaépítése, valamint a rossz hírű közterület felújítása nem szolgálná a csepeli lakosság igényeit, és érdekeit. A kerület életlehetőségeit korszerűsítő elképzelések stratégiájába (ha lenne ilyen) kellene beilleszteni az itteni átalakításokat. Ennek keretében lenne célszerű átalakítani és a jövő igényeinek megfeleltetni a mostani helyzetből adódó lehetőségeket. Az anyagi forrásokat figyelembe véve, a tervekben szereplő megújulásokat számba véve, egyszintű körforgalomra épülő, vagy többszintű kereszteződés forgalmi rendszerét kéne ide terveztetni. Olyant ami az itt lakóknak, az áthaladóknak egyaránt megnyugtató és elfogadható életformát hozhatna. De ehhez elsősorban szemléletváltásra lenne szükség. Nem központi egyszemélyi döntésekre, (főleg nem még több játszóterekre) hanem valódi emberi párbeszédekre kéne koncentrálni a, vezetők, az itt lakók és tovább haladók közt. Csepelen pedig sajnos ennek sokkal kevésbé vannak meg a feltételei, mint az elképzelés anyagi forrásainak!

Forrás: Horváth Gyula közösségi (fb) oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7518242877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása