CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Zsarolás adóemelés belengetésével, Csepeli közmeghallgatás csepeliek kizárásával?

2023. november 30. 00:05 - csú

csepeli_polgarmesteri_hivatal_pohi_4.pngA belharc és a tömény kampány már a kaput döngeti a Szent Imre téri polgármesteri hivatalban, ahol a mai kt-ülésen nagyobb vita a zsarolást is tartalmazó adóemelésről, a gyermekétkeztetés  térítési díjainak emeléséről és a teljesítetlen ígérgetések számonkéréséről várható.

    Két hónap után – munkaterv alapján –, ülésezik ma reggel 9 órától az önkormányzat képviselő-testülete, ahol a meghívó szerint 29 napirendet akarnak megtárgyalni, és megtartják a meghirdetett közmeghallgatást is. Az időpont csak a közmeghallgatás miatt érdekes, mivel munkaidőben valószínűleg kevesen tudnak rajta részt venni. Lehet, hogy ez a cél?

    A 29 napirend közül nagyobb vita a költségvetési rendelet módosításáról, a zsarolást is tartalmazó adóemelésről, az intézményi gyermekétkeztetés szülők által fizetendő térítési díjainak emeléséről várható. A pedagógusok jövő évi béremelésére készített polgármesteri előterjesztésnek a jogi, szakmai kétségek felvetése mellett, erősen kampánycélú értékelése is reális megközelítés lehet.

    Miként korábban jeleztük: a kerületi választásokat irányító és ellenőrző választási bizottsággal kapcsolatos előterjesztéshez módosító javaslatot nem lehet feltenni. 

Néhány napirenddel kapcsolatos kérdéseink:

Napirend-tervezet 1. pontja: (146. sz. előterjesztés)

Javaslat a Budapest XXI. Kerületi Helyi Választási Bizottság tagjainak és póttagjainak megválasztására.

Előterjesztő: dr. Vincze Anikó jegyző

Kérdésünk: mi az oka, hogy 2014 óta gyakorlatilag ugyanazon személyekből kerülnek ki a bizottság tagjai, miközben néhány jelölt függetlensége erősen megkérdőjelezhető, illetve az előző választásokon a budapesti választási bizottság többször felülvizsgálta és módosította döntéseiket?

Napirend-tervezet 2. pontja: (132. sz. előterjesztés)

Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről szóló 5/2023. (III.1.) önkormányzati rendelet módosítására.

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdéseink:

1) A költségvetési módosító javaslat 2/a mellékletében több, nem egyértelmű tétel szerepel:

> Az 1907-es sorszám alatt ~ 1 milliárdos összeggel szerepel a tavalyi kötelezettségekre fordítandó összeg. Miért nincs kimutatva, hogy ebből a keretből mennyi került felhasználásra?

> Az 1910 sorszámon 36,3 millió van betervezve a csepeli pedagógus pótlékra 2023. december és 2024. február közötti időszakra. Mi lesz, ha a tervezett bérfejlesztésre nem lesz fedezet?

> Kifizették-e már a Csepel SC Alapítványnak a zsarolás miatt jóváhagyott 111 milliót?

> Az egész előterjesztésben több helyen hivatkozik az előterjesztő a V- kötőjellel jelzett polgármesteri határozatokra. Hol vannak nyilvántartva ezek a határozatok, s miért nem elérhetőek a nyilvánosság számára?

2) A 2/b jelű melléklettel kapcsolatos kérdések: 

> Miért nincs kibontva a Városkép Kft támogatására jóváhagyott 738 milliós működési támogatás (pl. a Csepel újságra, a rendezvényekre) vonatkozó felhasználása?

> A civil szervezeteknek nyújtott támogatások között nem szerepel a Közösen Csepelért Polgári Egyesület, holott a polgármester oldalán fellelhető posztok alapján több olyan esemény volt, amelyen részt vett az egyesület. Fizetett-e ezekre bérleti díjat vagy részt vett-e a közösen szervezett programok anyagi fedezetének biztosításában, mennyi bérleti díjat kell fizetnie a II. Rákóczi F. u. 97-105. sz. alatti önkormányzati helyiség bérléséért?

> Október 23-án került felavatásra a Közösen Csepelért Polgári Egyesület által állíttatott Wittner Mária emlékmű. Az eddig közöltekből nem derült ki, hogy az egyesület kezdeményezése mennyibe került az önkormányzatnak. Mennyit költött az önkormányzat vagy valamelyik gazdasági társasága az emlékmű megvalósítására? 

Napirend-tervezet 4. pontja: (148. sz. előterjesztés)

Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 28/2017. (XII.01.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdés: a tervezet a helyi adók emelésének elfogadásához köti a pedagógusok bérének tervezett megemelését. Egészen elképesztő zsarolás, amikor bőven van tartalék a tervezett bérfejlesztésre. Borbély Lénárd polgármester miért vállalta fel a testület ilyen elfogadhatatlan zsarolását?

Napirend-tervezet 6. pontja: (147. sz. előterjesztés)

Rendelettervezet az Önkormányzat által biztosított intézményi gyermekétkeztetés térítési díjairól szóló 23/2019. (XII.04.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Előterjesztő: Morovik Attila alpolgármester 

Kérdés: A rendelettervezet 15 százalékkal javasolja emelni az intézményi gyermekétkeztetés szülők által fizetendő térítési díjait, ami a valós inflációnál alacsonyabb emelés, ez pedig komoly feszültséget okozhat a csepeli családoknál. Tervez-e valamilyen ellentételezést az önkormányzat vezetése, illetve mit kíván tenni a gyermekes családok valódi megsegítése érdekében? 

Napirend-tervezet 7. pontja: (134. előterjesztés) 

Javaslat XXI. Kerület Csepel Építési Szabályzatáról szóló 24/2018. (X.26.) önkormányzati rendelet szabályozási vonalainak megtartására.

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdés: korábbi választási ígéretekben szerepelt Háros belterületbe vonásának megvalósítása, amelyből eddig csak ígéret maradt. Mikorra várható a terület belterületbe vonása, ami a fejlesztés legfontosabb feltétele?

Napirend-tervezet 9. pontja: (144. sz. előterjesztés)

Javaslat a Budapest XXI. Kerület 201736/24 hrsz.-ú, természetben a Kossuth Lajos utca 117/A szám alatti ingatlan Csepeli Ingatlanhasznosítási Nonprofit Kft. kezelésébe történő átadására.

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdés: mi a cél a Közterület-felügyelet által használt épület további hasznosítására?

Napirend-tervezet 19. pontja: (156. sz. előterjesztés)

Javaslat Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Csepeli Csodakút Egyesített Óvodában alkalmazott pedagógusok bérének megemeléséhez szükséges fedezet biztosítására.

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdés: milyen alapon tervez most, az idei költségvetés zárszámadásának és a jövő évi költségvetés elfogadásának hiányában, bármilyen jelentős nagyságú béremelést a polgármester? Lehet, hogy az egyébként jogilag és szakmailag kérdéses javaslat beterjesztését, az esetleges elutasítást is figyelembe vevő saját választási kampánycéljai vezérelték?

Reméljük, a képviselő-testületi ülésen válaszokat is kapunk kérdéseinkre.

A képviselő-testületi ülés előterjesztései ITT olvashatók:

vagy az előterjesztések elérési útján:
csepel.hu > Önkormányzat > Testületi ülések > Meghívók > 2023. 11. 30. Testületi ülés és közmeghallgatás

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1618270063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása