CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Az utolsó önkormányzati lakások átadása Csepelen – 2003. - Egyszer volt

2024. január 13. 00:05 - csú

1-cimkep.jpgElőször! Utoljára. Soha többé? A történelmi dátum: 2003. december 1., a helyszín Csepel egyik főútja. A sajtó, a rádió, és a televízió tudósítóinak fokokozott érdeklődése mellett zajlott az esemény: önkormányzati lakásátadó ünnepséget tartottak a II. Rákóczi Ferenc út 97–105. számú új épületnél. Az átadó után néhány napon belül hetvenhárom család költözhetett be új otthonába, a költségalapú bérlakásba.

Az akkori helyi lap, a Csepel újság többek között ezt írta: „Csepel rendszerváltás utáni történetében első alkalommal kerül sor önkormányzati beruházással bérlakások átadására.”

Több mint 20 év év telt el azóta, s ma már – sajnos ‑ tudjuk, hogy

Csepelen azóta egyetlen új önkormányzati lakás sem épült. Soha többé? Bízunk benne, hogy ez másként alakul majd.

Remélve, hogy lesz még ünnep, vagyis új építésű állami vagy önkormányzati lakások átadója Csepelen, felvillantjuk annak a 2003-as téli napnak az emlékét. A Csepel újság többek között ezt írta:

„Ez a lakásátadási ünnepség egyszerre testesíti meg az építést, az építkezést, a fejlesztést és az emberi örömöt – mondotta ünnepi köszöntőjében Lamperth Mónika belügyminiszter. Majd arról szólt, hogy 441 millió forint állami támogatást nyújtott a költségvetés ahhoz, hogy ezek a lakások felépüljenek, s ezzel nemcsak a városrész, de az egész főváros is gyarapodott….Ez után a miniszter asszony ünnepélyesen átadta Dobronics Istvánnénak és családjának a lakásuk kulcsát.

csepel_ujsag_2003-12-05_1_oldal.jpgA Dobronics házaspár két iskolás lányával vett részt az ünnepségen, s a belügyminiszter asszony a lányokat átkarolva-kézen fogva tekintette meg új otthonukat…

Az ünnepséget követően a CSEVAK illetékesé- től megtudtuk, december15- én reggeltől minden lakástulajdonos, aki megkötötte a szerződést és aláírta a hivatalos papírokat, átveheti jövendőbeli lakása kulcsát.”

berlakasok_2.jpg"A bérlakásépítést az előkészítéstől a megvalósításig igen nagy érdeklődés kísérte. Több mint 150 érdeklődő jelentkezett. A Képviselő-testület döntése szerint az önkormányzati bérlakások bérlő-kiválasztásának feltételeit nyilvánosan, előre meghirdetik és a bérlőket – e feltételek alapján – pályázat útján választják ki úgy, hogy a lakásmobilitás is megvalósuljon. A most elkészült bérlakások bérlőinek kiválasztásánál olyan bérlőket kellett kiválasztani, akik képesek a lakbér kifizetésére. Előnyben részesültek azok, akik a pályázat benyújtásának időpontjában Csepelen önkormányzati bérlakásban éltek. Ez javítja azoknak a lakáshoz jutási esélyét is, akiknek a problémája csak a szociális bérlakással oldható meg. Így azok, akik nem tudják megfizetni a most elkészülő lakások 600 Ft/m2/hó bérleti díját, a felszabaduló olcsóbb önkormányzati szociális bérlakásokban kaphatnak lakhatási lehetőséget, lényegesen alacsonyabb lakbérrel."

Forrás: DEÁK ATTILA – Csepel újság 2003. december

Fotó: Mizik Zsuzsa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3418296003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása