CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mire költse a csepeliek pénzét az idén a kerületi önkormányzat?

2024. január 25. 00:05 - csú

dukan_andras_ferenc_csepeli_polgarmester-jelolt_momentum_2024-re_2.png"Hiába hívtam egyeztetni polgármester urat, a Fidesz frakcióval együtt erre nem volt hajlandó. Minden igyekezetem ellenére Ön a költségvetés összeállításáról nem kíván egyeztetni..." - Dukán András elküldte javaslatait Borbély Lénárdnak az idei csepeli költségvetés elkészítéséhez

A javaslatokat változtatás nélkül közöljük:

„A Pénzügyi, Ellenőrzési és Ügyrendi Bizottság elnökeként felelősségem van a költségvetés kialakításában. Emiatt egyeztetést kezdeményeztem a frakcióvezetőkkel és a még mindig Fideszhez húzó Borbély Lénárddal. Ettől az egyeztetéstől mind Borbély, mind a Fidesz frakció nagy egyetértésben távolmaradt. Az egyeztetés viszont az ellenzéki pártokkal megtörtént, levelemben azokat a tételeket küldtem meg, amelyekben közösen megállapodtunk, mint Csepel legfontosabb problémái, amelyekre választ kell találni Csepel 2024-es költségvetésében. A levelemet az átláthatóság jegyében teljes egészében itt közlöm:

Tisztelt Polgármester Úr!

A 2024-es költségvetés, mint ahogy már eddig is felhívtam rá a figyelmet, a választások ellenére is elengedhetetlen. A költségvetés körül kialakult helyzetben továbbra is ki kell fejeznem egyet nem értésemet. Hiába hívtam egyeztetni polgármester urat, a Fidesz frakcióval együtt erre nem volt hajlandó. Minden igyekezetem ellenére Ön a költségvetés összeállításáról nem kíván egyeztetni, közös munka helyett egy tárgyi tévedésektől hemzsegő levelet kaptunk. Ennek ellenére továbbra is elkötelezett vagyok az egyeztetés megkezdése iránt. Ezért témákra bontva megküldöm, melyek azok az általam összehívott szerdai megbeszélésen közösen kialakított 2024-es csepeli célok, amelyek megvalósítására a költségvetésben is fedezetet kell biztosítani.

Közlekedés

Csepel legnagyobb problémája a közlekedés. Itt számos konkrét

teendőnk van.

  1. Először is azért, hogy érdemi változást elérjünk, nem várathat magára tovább a gerincút építésének folytatása. Teljesen mindegy, kinek (lett volna) a felelőssége, el kell kezdeni a folytatását megvalósítani, forrásokat kell rá szerezni az EU-ból. A tervezés megkezdéséhez Csepelnek is forrást kell ehhez biztosítani.
  2. Több utca teljesen járhatatlan állapotban van, ezeknek a felújítását meg kell tervezni, és felújításukat meg kell valósítani. 2024-ben a következő felújításokat javasoljuk: Tihanyi utca (Szigetszentmiklóssal közösen), Akácfa utca, Erdősor utca a Tihanyi utcától a Csille utcáig, Maros utca, Szebeni utca, Csepel Művek útjainak rendbetétele.
  3. A Corvin csomópont kétszintessé tétele - legalább a cselekvési terv készüljön el idén, hogy hogyan lesz megvalósítva, mire az új tehervasúti híd megépül.
  4. Az agglomerációs közlekedés közös megtervezése együttműködésben Szigetszentmiklóssal.
  5. Csepelt az agglomerációból érkezők egy nagy P+R parkolónak használják. Ki kell alakítani valódi P+R-t a Szabadkikötőnél, a csepeli belvárosban pedig a Csepelen kívülről érkezők számára fizetőssé kell tenni a parkolást
  6. Okoszebra létesítése a Béke téri stadionnál.
  7. Kossuth Lajos utcai és Táncsics Mihály úti parkolók rendbehozatala, parkolási helyzet javítása.
  8. Lámpás utcai közlekedési csomópont kialakításának megkezdése.

Egészségügy

Az Egészséges Budapest Program, Karácsony Gergelynek köszönhetően olyan támogatást tudott biztosítani, aminek hála elindulhatott az egynapos sebészet. Ez igen előremutató fejlesztés, eszközökkel most a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat megfelelően el van látva. Ennek ellenére nap mint nap arról jön hír, hogy valamelyik szakrendelés nem indul el, és hatalmas várólisták vannak. Ezt az okozza, hogy az egészségügyi szakdolgozókból még mindig hiány van Csepelen. Az óvodapedagógusok bérkiegészítéséhez hasonlóan kell támogatni az egészségügyi szakdolgozókat is, továbbá szolgálati lakásokkal kell segíteni azt, hogy minél többen válasszák Csepelt munkahelyüknek.

Fővárosi Szolidaritási Alaphoz csatlakozás

A főváros egy pályázati rendszert kíván bevezetni úgy, hogy a csatlakozó kerületek mindannyian befizetnek 10 millió forintot, és ebből, valamint a főváros által biztosított alapból lehet pályázni szociálisan rászorulók segítésére. Terézváros már jó példával járt elöl, és a testület meg is szavazta ezt az előterjesztést. Mindenképp fontos lenne, hogy Csepel csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez, hiszen akkor tud profitálni a pályázati lehetőségekből, és megoldani a Csepelen jelentkező problémákat az alap által támogatott területeken.

A legfontosabb, hogy a csepeli hajléktalanok problémáira más kerületek bevonásával megoldást találjunk.

A pályázat keretei között a következő öt célhoz kapcsolódó, azok valamelyikét előmozdító projekttel lehetett támogatásért folyamodni:

  • lakhatási válsághelyzet kezelése (pl. hátralékkezelés, hajléktalanná válás megelőzése, lakhatási programok hajléktalan és családok átmeneti otthonaiban élő budapestiek részére),
  • akadálymentesítés (különös tekintettel a mozgáskorlátozott lakosok lakhatásának az akadálymentesítésére, valamint önkormányzati bérlakások akadálymentesítésére, ha utána azokat az önkormányzat rászoruló mozgáskorlátozott lakosoknak adja bérbe),
  • párkapcsolati és családon belüli erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és támogatása,
  • szociális közösségi ellátások fejlesztése (pl. házi segítségnyújtás, támogató szolgálat, közösségi addiktológiai és pszichiátriai ellátás, szenvedélybetegek részére nyújtott alacsonyküszöbű ellátás fejlesztése),
  • fogyatékos személyek, pszichiátriai betegek és szenvedélybetegek részére biztosított támogatott lakhatás szolgáltatás fejlesztése.

Lakhatás

A panelházak és régi családi házak energetikai megújulásának minél nagyobb mértékű támogatása szükséges. Az EU-s csillagtelepi városrehabilitációs programhoz hasonló programot kell indítani csepeli forrásból is.

HÉV-vám kompenzáció

Fel kell készülni arra a vészhelyzetre, hogy március 1-től valóban nem fogják elfogadni a Budapest-bérletet a csepeli HÉV-en. Ez többtízezer csepelinek okozna többletköltséget, ezért az Önkormányzatnak mindenképp kell arra forrást elkülöníteni, hogy ezt a többletköltséget enyhíteni tudjuk.

Önkormányzati tulajdonok rendbetétele

Évek óta várat magára az a feladat, hogy a parlagon heverő önkormányzati tulajdonban lévő lakások, épületek, telkek megfelelően legyenek kezelve. 2024-es célok ezen a területen:

  1. Önkormányzati lakások állapotának felmérése
  2. Önkormányzati lakások felújításának megkezdése
  3. Önkormányzati lakásprogram kialakítása

Zöldítés

Csepel zöld területeire is nagyobb odafigyelés szükséges, ezeknek folyamatos karbantartására is jelentős gondot kell fordítani. A kiszáradt fákat pótolni kell, és életben maradásukat is biztosítani kell jövőre. Ezen kívül két jelentős célt kell megvalósítani:

  1. A Francia-öbölnél lévő telkek állapotának felmérése, rekreációs övezetté alakításuk megtervezése.
  2. A Nagy-Duna part megújításának megkezdése.

Háros problémáinak megoldása

Évek, évtizedek óta rendezetlen kérdés a kerületben Háros. El kell kezdeni felmérni a tulajdonviszonyokat, le kell szabályozni az utcákat, lakcímeket kell biztosítani az itt élők számára. Az Önkormányzatnak egy átfogó tervet kell készítenie Háros rendbetételére, amelynek első lépéseit már idén el kell kezdeni megvalósítani.

A fentiek mellett a tavaly elfogadott 161/2023. (V.25.) Kt. határozat alapján az antibullying program megvalósításának megkezdése is 2024-es feladat.

Kérjük, ezeknek a céloknak a megvalósítására mindenképp biztosítson fedezetet a 2024-es költségvetés!

Üdvözlettel:

Dr. Dukán András Ferenc

képviselő (Momentum Mozgalom)

Pénzügyi, Ellenőrzési és Ügyrendi Bizottság elnöke

Budapest XXI. Kerület Csepel”

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6018310307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása