CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mi a valódi politikai bunkóság Csepelen?

2024. február 08. 00:05 - csú

abel_attila_es_borbely_lenard_kettosportre_szuper_1.pngÁbel Attila alpolgármester folyamatosan politikai bunkósággal vádolja az ellenzéket, ha nem fogadja el a főnöke, vagyis Borbély Lénárd polgármester javaslatait, amelyek valójában csak egy célt szolgálnak: kettejük és a hűbéreseik hatalmának megőrzését. Ehhez már csak egyetlen módszerük maradt: kevés ingyen kenyér (krumpli) és sok látványos, költséges cirkusz.

Az alpolgármester szavaival élve viszont tényleg a „politikai bunkóság netovábbja”, hogy az október óta készülő és február 22-én tárgyalandó 2024. évi költségvetési tervezet frakcióvezetői egyeztetésekor a polgármester mindössze két oldalt, a bevételeket és a kiadásokat tartalmazó összesítő anyagot, mutatta csak be a frakcióvezetőknek.

Elképesztő, lebunkózó kezelése ez a témának, meg a testület frakcióvezetőinek, de magának az egész képviselő-testületnek is. A többi megismerésére nem tartotta alkalmasnak a frakcióvezetőket? Ráadásul a több mint három hónapos előkészület alatt arra sem volt hajlandó, hogy

bármiről, de legalább a költségvetés összeállításának koncepciós kérdéseiről, egyeztessen velük? Borbély a tájékoztatója végén viszont hozzátette, hogy a költségvetés elfogadása „…minden megválasztott önkormányzati képviselő erkölcsi kötelessége, illetve felelőssége is.” (Lásd: Borbély Lénárd fb oldala) Ami felér egy zsarolással. Egyébként meg hazugság! 

    Először is a költségvetés elfogadása egyetlen képviselőnek sem kötelező, akár egyetért vele, akár nem. Másodszor, mivel a költségvetés a hatalmon lévők gazdasági céljait tartalmazza, az előterjesztő mögött álló politikai frakció feladata leginkább a támogatása, de nekik sem kötelező. Harmadszor az ellenzék a legritkább esetben fogadja el a költségvetést, pl., ha elfogadás előtt megegyezik a hatalommal, a terület alapvető működőképességének fenntartása érdekében. Erről most szó sincs. A most hatalmon lévő fideszesek sem fogadták el 2010 előtt a szocialisták által beterjesztett költségvetési rendelet-tervezeteket, pedig akkor komoly előzetes egyeztetések is megelőzték a döntéseket. Negyedszer, többek között, olyan javaslatra kéri most Borbély a támogatást, mint pl. az óvodapedagógusok béremelése, amit novemberben sem egyeztetett senkivel, miközben a kormány januárban döntött az óvónők 32,2 százalékos béremeléséről, amelyet 2025-től további 21 százalékos emelés fog követni.
    Külön érdekessége az ügynek, hogy a Fidesz-frakció részt sem vett az egyeztetésen, de állítólag jelezték, szakmailag rendben van a költségvetés, de nem fogják megszavazni. Az egyeztetésen kiosztott két oldal alapján? Vagy ők több oldalt is láthattak?

Megjegyzés: a témával eddig foglalkozott két ellenzéki polgármesterjelölt, Dukán András és Paál Géza is. Véleményük közösségi oldalukon elolvasható. Dukán még külön egyeztetést is kért a frakcióvezetőkkel a hivatalban, amit Borbély elutasított, s azt sem engedte meg, hogy az ellenzéki frakcióvezetők a POHI-ban egyeztessenek.

Mindezek tükrében mit vár a február végi képviselő-testületi üléstől a polgármester?

E.-S.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9518320575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása