CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egyszer volt: Csepeli kitérő buktatta le a daraboló gyilkos házaspárt

2024. február 17. 00:05 - csú

ledere-kodelka-lederene.jpgA Tolnai Világlapjának évszázados képén az áldozat és a tettesek. A Kodelka-gyilkosság előzményei pontosan száz évvel ezelőttre nyúlnak vissza. Léderer Gusztáv csendőr-főhadnagy Csepelen teljesített szolgálatot és egy Tölgyfa utcai pesti lakásban a feleségével együtt követte el a borzalmas bűncselekményt.

Nem tudható, hogy a Léderer házaspár mikor ismerkedett meg Kodelka Ferenccel, aki hentesáru-hálózatot üzemeltetett és az igen vagyonos polgárok közé számított. Annyi bizonyos, hogy Kodelka figyelmét is felkeltette Lédererné (Mici) szépsége, és udvarolni kezdett az asszonynak, aki nem utasította vissza, mivel életszínvonaluk fenntartásához szükség volt az udvarló gavalléros adományaira.

A Léderer házaspár egy idő után elhatározta, hogy pénzt csalnak ki a hentestől, majd végeznek vele. Először 1924 novemberében akarták megölni, amikor a náluk vendégeskedő Kodelkát elkábították, és le akarták szúrni. A gyilkossági kísérlet sikertelenül végződött, de Lédererék sikerrel magyarázták el Kodelkának, hogy a kezén lévő vágott seb egy összetört üvegpohártól származik.

A második (sikeres) gyilkossági kísérletre

1925 januárjában került sor. Egy valutaügylet lebonyolítása ürügyén nagy összegű pénzt csaltak ki Kodelkától, majd a lakásban alvó hentest Léderer szolgálati fegyverével főbe lőtte, felesége pedig egy lavórban fogta fel a kiömlő vért. A következő néhány órában Léderer Gusztáv a hentest akkurátusan feldarabolta, darabjait pedig bőröndökbe rakták.

ledererne_ladaja.jpg

A hentesmester holttestének eltüntetése nem ment könnyen. A bőröndökkel a csepeli Duna-partra indultak, ahol azonban egy gyártelep biztonsági őre, aki szerencsétlenségükre még ismerősük is volt, felfedezte őket. Az őr nem fogadta el Léderer magyarázatát, hogy egy megdöglött kutyát akarnak a vízbe dobni, és értesítette a csendőrséget. A csendőrök kiszálltak munkatársuk lakására, ahol a főhadnagyot ugyan nem találták otthon, de a padláson felfedezték Kodelka még el nem szállított maradványait. A csendőrök a hazaérkező Léderernét elfogták és kifaggatták, az asszony pedig bevallotta a hentes meggyilkolását és feldarabolását. Léderer Gusztávot néhány órán belül letartóztatták. Léderert fölakasztották, feleségét 15 évet töltött börtönben, 1982-ben halt meg.

Forrás: Tolnai Világlapja és internet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr10018314193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása